Χαλκιδική: Αγωνία για τον 28χρονο αγνοούμενο – “Ήταν ανόητη ιδέα να πάμε στην παραλία” λέει ο πρώτος διασωθείς

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες στη Χαλκιδική για τον 28χρονο που αγνοείται από το Σάββατο, στη θαλάσσια περιοχή στο Ποσείδι. Όσο οι ώρες περνούν, η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη του.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και δύο παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη. Εθελοντές από την Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας της εθελοντικής ομάδας του Ο.Φ.Κ.Α.Θ παίρνουν επίσης μέρος στις έρευνες.

Λίγο πριν από τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής (10/7) βρέθηκε  ζωντανός από εμπορικό πλοίο που είχε δεσμευτεί για την επιχείρηση διάσωσης ο 30χρονος φίλος του.  Ο άνδρας από τη Βόρεια Μακεδονία εντοπίστηκε από ελικόπτερο 14 ναυτικά μίλια από τη Νέα Σκιώνη και περισυνελέγη από φορτηγό πλοίο που συμμετείχε στις έρευνες και στη συνέχεια από σκάφος του Λιμενικού.

Ο 30χρονος είναι εξαντλημένος, αλλά σε πλήρη επαφή με το περιβάλλον, παρά την περιπέτεια επί 19 ώρες στη θάλασσα. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Πολυγύρου για προληπτικούς λόγους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, είναι καλά στη υγεία του και μάλιστα είχε δυνάμεις και περπάτησε. Η ίδια σημείωσε ότι ο 30χρονος βρήκε μία μπάλα μέσα στη θάλασσα από την οποία κρατήθηκε και κατάφερε να επιβιώσει. Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν πως πιάστηκε από μια σπασμένη σανίδα.

Ο 28χρονος που αγνοείται δεν ξέρει καλό κολύμπι σε αντίθεση με τον δεύτερο διασωθέντα, για τον οποίο είχαν ενημερωθεί οι λιμενικές αρχές ότι είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ήταν πολύ καλός κολυμβητής.

Ο 30χρονος μαζί με δύο φίλους του, 25 και 28 ετών, επίσης από τη Βόρεια Μακεδονία γιόρτασαν τα γενέθλιά του στο Ποσείδι και μπήκαν στη θάλασσα να κολυμπήσουν παρότι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.  Παρασύρθηκαν από ρεύματα και απομακρύνθηκαν από την ακτή. Ο 25χρονος ήταν ο πρώτος που βγήκε από τα κύματα χθες με τη βοήθεια ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που ξεκίνησε άμεσα μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τον 25χρονο Μπασίλ είχε αρχικά εντοπίσει ένας σέρφερ που τον πλησίασε. Ο νεαρός κατάφερε να κρατηθεί από τη σανίδα, η οποία έσπασε και τα κύματα τον παρέσυραν ξανά.

Ο 30χρονος μόλις κατέβηκε στη στεριά είπε ότι η διάσωσή του ήταν το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του. Έχει μάλιστα δώσει πληροφορίες στους λιμενικούς για τον 28χρονο φίλο του, λέγοντας πως ήταν μαζί του τουλάχιστον μισή ώρα, και πάλευαν με τα κύματα μέχρι να τους χωρίσουν τα υπόγεια θαλάσσια ρεύματα.

Ο πατέρας του 30χρονου μαζί με τον αδελφό του συμμετείχαν στις έρευνες και τον έψαχναν με σκάφος από την πρώτη στιγμή. “Ήταν ένα μεγάλο 24ωρο. Ήταν μια αγχωτική εμπειρία. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που είναι καλά” δήλωσε ο αδελφός του 30χρονου, σημειώνοντας πως είχαν πράγματι σκεφθεί το χειρότερο.  “Ο γιος μου είναι πολύ τυχερός. Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν και η οργάνωση είναι εξαιρετική από τους διασώστες. Ελπίζω να βρεθεί και ο τρίτος αγνοούμενος”, είπε ο πατέρας του διασωθέντα.

 

Ο πρώτος διασωθείς μίλησε στον ALPHA μέσα από το νοσοκομείο.
“Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν επικίνδυνη παραλία, κανείς δεν μας το είχε πει. Θέλαμε να τη δούμε. Έπειτα από λίγο,  ήμασταν στα αβαθή και τα κύματα μας παρέσυραν στα βαθιά. Προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε αλλά δεν γινόταν. Εγώ και οι φίλοι μου.
Μετά ένας φίλος μου, εκείνος που διασώθηκε, πήγε να σώσει τον άλλο φίλο μου, που ήταν δίπλα μου, αλλά και αυτός χάθηκε. Προσπάθησε να με σώσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί τα κύματα ήταν πολύ άγρια. Ύστερα από μια ώρα, το Λιμενικό ήρθε και με έσωσε και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ δημόσια” είπε.
“Δεν φοβήθηκα, ήξερα ότι κάποια στιγμή θα με έσωναν” ανέφερε, σημειώνοντας ότι “ήταν πολύ ανόητη ιδέα να πάμε στην παραλία, αλλά δεν γνωρίζαμε για τα θαλάσσια ρεύματα και είμαστε πολύ τυχεροί που επιζήσαμε”.
Ερωτηθείς τι σκέφτηκε όταν έμαθε ότι βρήκαν τον 30χρονο φίλο του, Ιβάν είπε: “Χάρηκα πολύ. Μου έδωσε ελπίδα ότι θα βρεθεί και ο άλλος φίλος μου κάποια στιγμή. Είναι μαχητής και ήρωας. Δεν χάνουμε ποτέ τις ελπίδες μας, αλλά έχει περάσει πολύς χρόνος και θα δούμε τι θα γίνει”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ