Αθήνα: Μεγαλειώδης πορεία για τα Τέμπη στη μνήμη των θυμάτων – «Είμαστε η φωνή των νεκρών μας» – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (28/02) από την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας που σημειώθηκε στα Τέμπη, και κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Το κέντρο της Αθήνας, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων, κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, συνδικάτα και σωματεία, ζητώντας δικαίωση.

Η αρχή έγινε από το ΠΑΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία και φορείς που είχαν δώσει ραντεβού στα Προπύλαια και τη σκυτάλη πήραν στις 11 π.μ. η ΑΔΕΔΥ που πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Πολλοί είναι εκείνοι που έδωσαν το “παρών” στις απεργιακές κινητοποιήσεις, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πριν από έναν χρόνο που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες.

Στο Σύνταγμα πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν προς ένδειξη διαμαρτυρίας και θέλοντας να δώσουν το ηχηρό μήνυμα ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί.

 

Τα ονόματα των θυμάτων με κόκκινα γράμματα μπροστά από την Βουλή

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας – 6 συλλήψεις και 6 προσαγωγές

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 2 το μεσημέρι, ομάδα ατόμων αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και πέταξε βόμβες μολότοφ προς τον προαύλιο χώρο της Βουλής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια σημειώθηκε νέα επίθεση με μολότοφ στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ.

Ακολούθως η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, λίγο πριν από την έναρξη των πορειών, περίπου στις 10:20 το πρωί, αστυνομικοί συνέλαβαν 4 άτομα, καθώς κατά την διάρκεια ελέγχου, που τους έγινε στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, βρέθηκαν μέσα σε σακίδια που είχαν 10 μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Επιπρόσθετα συνελήφθησαν ακόμα δύο άτομα, που φέρονται να επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς, ενώ έγιναν και 6 προσαγωγές ατόμων.

Τέλος, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς άρθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ