Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

Όλοι μας πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας πολύ καλά. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Ωστόσο στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές. Οι δρόμοι της έχουν κρατήσει τα ονόματα τους αλλά έχουν αλλάξει πολύ. Το ίδιο και πασίγνωστες συνοικίες που σήμερα έχουν καφέ και εστιατόρια.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τoν δρόμο; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία γνωστή πλατεία της Αθήνας.

Αναγνωρίζεις την πλατεία που φαίνεται στην φωτογραφία;

Koίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή στο πέρασμα των ετών.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία του 1915, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλιδή» φαίνεται μία άποψη της πλατείας Δεξαμενής. Η πλατεία Δεξαμενής βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον Λυκαβηττό. Σήμερα, η γειτονιά της Δεξαμενής αποτελεί πόλο έλξης για όποιον επιθυμεί να αποδράσει από τη βαβούρα της πόλης – παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Η συνοικία πήρε το όνομά της από την Αδριάνειο Δεξαμενή η οποία χτίστηκε στην περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε το τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου, του περίφημου Αδριάνειου Υδραγωγείου. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το όραμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού, με στόχο να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας.

Με το πέρασμα των ετών το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Δεξαμενή παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν καθώς σταδιακά οι κάτοικοι αντλούσαν νερό από τα πηγάδια της πόλης. Το 1847 όμως, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Υδραγωγείου, η Δεξαμενή «ανακαλύφθηκε» εκ νέου και ανακατασκευάστηκε.

Η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι είναι γνωστή ως λογοτεχνικό στέκι καθώς αποτελούσε συχνή επιλογή του Ελύτη, του Βάρναλη και του Παπαδιαμάντη. Φημίζεται επίσης για το ξακουστό θερινό σινεμά της.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ