Το ΓΕΕΘΑ… απογειώνει το πρόγραμμα των F-35

Σημαντική συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με κλιμάκιο του Αμερικανικού Πενταγώνου για το πρόγραμμα των F-35.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά την συνάντηση – ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο του κλιμακίου του Αμερικανικού Πενταγώνου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, χθες το απόγευμα υπήρξε μεγάλης χρονικής διάρκειας συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός συναντήθηκε στο γραφείο του με τους Εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 Colonel Richard P. Carver και την κ. Jessica Danyo. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN) και ο Επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) Colonel Kelly MacDonald.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του Ιπτάμενου και Τεχνικού Προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξής των Μαχητικών Αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η διάθεση έγκαιρης αποστολής της LOR for LOA προς την αμερικανική κυβέρνηση ακόμη και τον Ιούλιο, εάν αυτό καταστεί δυνατό, ώστε να έρθει ως το τέλος του 2023 η απάντηση, να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι υπογραφές και να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης. Φαίνεται ότι η διάθεση από την ελληνική πλευρά είναι για την απόκτηση 24 μαχητικών 5ης γενιάς, ενώ θα υπάρξει απευθείας συζήτηση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιων μεταχειρισμένων – ίσως ακόμη και έξι εκ των οκτώ μεταχειρισμένων μαχητικών που προορίζονταν για την Τουρκία.

Πέραν των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη των προηγμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εν λόγω Μαχητικών Αεροσκαφών 5ης Γενιάς, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ελλάδος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 τόσο διμερώς όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και έτερα θέματα υλοποίησης του προγράμματος ως προς την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.

Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανακοίνωση που έκανε στις ΗΠΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 και την διεκδίκηση πίτας στην παραγωγική διαδικασία του αεροσκάφους ταυτόχρονα με την επένδυση της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στην ΕΑΒ.

Όπως αποκάλυψε η Realnews την περασμένη Κυριακή, στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα F-35 περιλαμβάνεται η αμερικανική εταιρεία nα αναλάβει ουσιαστικά τα προγράμματα που «τρέχει» ήδη η ΕΑΒ και αυτά που θα προστεθούν μελλοντικά.

Έτσι, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε εξαρτήματα των F-35 να κατασκευάζονται στη χώρα μας. Το βασικό σενάριο προβλέπει το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο. Στην ΕΑΒ Παγίων, που θα έχει τις εγκαταστάσεις και μπορεί να κρατήσει το Δημόσιο, και στην ΕΑΒ που θα περιλαμβάνει τα projects και τα προγράμματα που θα έχει η εταιρεία και θα συμμετάσχουν οι Αμερικανοί. Ετσι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η ελληνική βιομηχανία θα μπορεί να αναλάβει και προγράμματα άλλων χωρών, όπως την αναβάθμιση μαχητικών από τις αραβικές χώρες, κάτι που όχι μόνο θα μεγαλώσει για τα καλά την ΕΑΒ, αλλά θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά την βάση που θα γίνει η «φωλιά των φαντασμάτων», ως επικρατέστερη προκρίνεται η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, όχι μόνο λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας όσο και για το γεγονός ότι μαζί με το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) θα δημιουργηθεί ίσως το πιο σύγχρονο Top Gun του κόσμου, που μαζί με τις νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να αναβαθμίσουν την άσκηση «Ηνίοχος» σε επίπεδα πέρα από κάθε προσδοκία. Όπως σχολίαζε μάλιστα στο enikos.gr στρατιωτική πηγή για την επιλογή να χτιστεί από την αρχή η 117 ΠΜ… «sky is the limit».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ