ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συγκρούσεις και η μάχη των τάσεων στον δρόμο για την εκλογή προέδρου

Έντονο είναι το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου με φόντο την εκλογή νέου προέδρου. Όλοι συμφωνούν ότι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τίποτα δεν είναι το ίδιο. Οι πρώτες δημόσιες συγκρούσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους παρά το γεγονός ότι αρχικά μετά τις εκλογές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν να τοποθετηθούν δημόσια για τις εσωκομματικές αλλαγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες και γκρίνιες πριν από τη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο πρώτος που φαίνεται ότι έσπασε αυτή την «γραμμή» είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, που προ λίγων ημερών «έδειξε» για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές το οικονομικό επιτελείο. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «φωτογράφησε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση ότι άφησαν το κόμμα στο σκοτάδι για το θετικό κλίμα που επικρατούσε στην αγορά σχετικά με τις επιδοτήσεις που έδινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σήμερα στο στόχαστρο του Χρήστου Σπίρτζη μπήκε η κομματική γραφειοκρατία και προσωπικά ο Πάνος Σκουρλέτης. «Η αριστερά σαν δομή έχει μεγάλη εμπειρία. Για να δούμε τι είναι η ηγεσία ενός κόμματος; Είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αυτοί που λειτουργούσαν καθημερινά και λάμβαναν αποφάσεις – και γι’ αυτό είπα ότι δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις του συνεδρίου – ή ήταν μια κομματική γραφειοκρατία που ακόμα και σήμερα έχει όχι τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά το όλον του ΣΥΡΙΖΑ και του μηχανισμού του» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, που εξήγησε ότι αυτοί είναι που κάνουν κουμάντο στο κόμμα.

«Βόμβα» από τον Γιώργο Τσίπρα: Δευτερεύων, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

«Γιατί ποιοι ήταν γραμματείς του κόμματος τα τελευταία χρόνια; Ο Πάνος Σκουρλέτης, που διαφώνησε στο συνέδριο με τις αποφάσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ράνια Σβίγκου. Κανείς, δηλαδή, από την πλειοψηφία», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Πάνος Σκουρλέτης πέταξε το καρφί του στον Χρήστο Σπίρτζη. «Για να λέμε και “τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη”, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Βίτσας: «Δεν πήραμε χαμπάρι τι γινόταν στην κοινωνία» – Τα «καρφιά» στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ

Το χρονοδιάγραμμα και η κόντρα με την Κίνηση Μελών

Τις τελευταίες ημέρες ο Χρήστος Σπίρτζης έχει πάρει αποστάσεις από τους λεγόμενους προεδρικούς. «Οι προεδρικοί οι λεγόμενοι, ήταν προεδρικοί με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ποιοι είναι οι προεδρικοί;» αναρωτήθηκε σήμερα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης διαφωνεί με τις fast track διαδικασίες εκλογής προέδρου και με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στο πλευρό του έχει και τον Διονύση Τεμπονέρα που ξεκαθάρισε ότι με αυτές τις διαδικασίες θα μείνει εκτός της κούρσας διαδοχής. Μαλιστα εικάζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης θα επιχειρήσει στην συνεδρίαση της ΠΓ την ερχόμενη Δευτέρα να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα.

Οι προεδρικοί φαίνεται ότι διαφωνούν με αυτή την άποψη καθώς φέρονται να πιστεύουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς πρόεδρο.

Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι:

  • Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου
  • Διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου
  • Εκλογή ηγεσίας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου
  • Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο

Τα καμπανάκια για… εμφύλιο

Χθες με άρθρο στην εφημερίδα «Αυγή» ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός προειδοποίησε ότι αυτές οι διαφωνίες μπορεί να οδηγήσουν σε εμφύλιο. Σήμερα και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του κόμματος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ρωτήθηκε εάν φοβάται τη διάσπαση του κόμματος και απάντησε: «Είναι δευτερεύων κίνδυνος σε σχέση με τον κίνδυνο να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση κα ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος».

«Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ. της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος», είπε ο Γιώργος Τσίπρας. Και συνέχισε: «Πρέπει είναι να διατηρηθούμε ενιαίοι».

Ταυτόχρονα η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά με δημόσια ανάρτηση της προανήγγειλε ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κόμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ