ΣΥΡΙΖΑ: Διακινείται ψήφισμα για την ματαίωση των εκλογών – «Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια», λέει ο Κασσελάκης, «Όχι» σε κάλπες από τον Νίκο Παππά

Καθοριστικές ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον, προφανώς, στρέφεται σήμερα στην ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία στις 7 το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα.

Ο πρόεδρος του κόμματος με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές και ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Παράλληλα με ανάρτησή του στράφηκε εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του λέγοντας πως «στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές ζυμώσεις,   καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – επιχειρείται η συλλογή υπογραφών από συνέδρους ώστε να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές για εκλογή νέου προέδρου, με το επιχείρημα ότι ο Κασσελάκης έχει εκλεγεί πρόεδρος πολύ πρόσφατα και μία ενδεχόμενη νέα εκλογική διαδικασία θα εντείνει περαιτέρω την εσωστρέφεια στο κόμμα.

Ένα από τα κείμενα που διακινείται 

Το «όχι» από Κασσελάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μπαίνοντας στην αρένα του Συνεδρίου πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου συλλέγονταν οι υπογραφές για την αναβολή των εκλογών.

Τότε, οι παριστάμενοι του είπαν: «Πρόεδρε, θα υπογράψεις;» και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια». Νωρίτερα πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν ότι «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι από το πρωί υπήρχε η πληροφορία ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν ουδέτερη στάση έχουν αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνουν εκλογές για εκλογή νέου προέδρου και να εκτονωθεί η κρίση των τελευταίων ωρών.  Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανεβαίνουν το βήμα εκφράζουν την αγωνία τους ότι μία νέα εσωκομματική διαδικασία οδηγεί σε νέα εσωστρέφεια ενώ βλέπουν και τον εφιάλτη μίας νέας διάσπασης να διαμορφώνεται όλο και πιο έντονα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη και όλα θα αποφασιστούν αύριο το μεσημέρι από τους συνέδρους. Πάντως, το ενδεχόμενο να αποφασιστεί να μην γίνουν νέες εκλογές θα θεωρηθεί ως ένα είδος άδειασμα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με το συγκεκριμένο σώμα συνέδρων.

Η στάση Φάμελλου

Στη γραμμή της αναβολής ή ματαίωσης εκλογών συντάσσεται και ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για να είναι υποψήφιος, ωστόσο ο ίδιος δεν φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να ζητά την ματαίωση της διαδικασίας για εκλογή προέδρου.   Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Κόκκινο είπε μεταξύ άλλων: «Αν μπορούσα να κάνω μία παρέμβαση μέσα από το Κόκκινο θα ήταν για να συζητήσουμε για αυτά που λένε οι θέσεις μας. Τι κόμμα θα έχουμε, πώς θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαμε[…] Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου, λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας».

 Όχι σε εκλογές από τον Νίκο Παππά

Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε με με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος».

Αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».

Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».

Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Αυτή την στιγμή οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν είτε στις 10 Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, ενώ υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να μεταφερθούν για μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.  Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θήβα προκειμένου να κάνει την στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια ακολουθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και αυτό της 25ης Μαρτίου που θα είναι δύσκολο να αποφασιστεί από τα στελέχη του κόμματος να γίνουν τότε οι εκλογές.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ