Καζάνι που βράζει θυμίζει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβεβλημένα στελέχη βάλλουν δημόσια κατά του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συνεχίζει τις αλλαγές στο κόμμα χωρίς να ρίχνει λάδι στην φωτιά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα την Βουλή για συνάντηση με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τομεάρχες και ποιοι θα επιλεγούν ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου, που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, «ακούγεται» για το πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Παύλος Πολάκης θα αναλάβει υπερσυντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή με καθήκοντα τον συντονισμό των τομεαρχών και την παρακολούθηση του κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης.
Κρας τεστ το συνέδριο
Τα στελέχη της παλαιάς φρουράς, που αντιδρούν στην ηγεσία Κασσελάκη, αφού θεωρούν ότι θα αποτελέσει το τέλος της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο τακτικό συνέδριο του κόμματος αλλά και στις συνεδριάσεις των οργάνων. Το συνέδριο είχε αποφασιστεί από όλους να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Ωστόσο σε αυτή την φάση δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει να ζητήσει την μετάθεση του προκειμένου να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να προχωρήσει με τις αλλαγές στο κόμμα. Πάντως μία ενδεχόμενη καθυστέρηση του συνεδρίου θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Σαφείς αιχμές από την παλαιά φρουρά
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να αλλάξει τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να θέσει το θέμα στα όργανα του κόμματος.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8. «Ένα κόμμα όπως ήταν έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, να συζητηθεί και να τεθεί στην κρίση των μελών του, δεν λειτουργεί μόνο με τον πρόεδρο. Έχει διαδικασίες και καταστατικό. Ήδη αυτά καταπατήθηκαν προχθές. Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία αυτού του χώρου, δια δελτίου Τύπου να ανακοινώνεται η αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Επιβάλλεται να συζητηθεί από το καταστατικό. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα τα συζητούσε στην πολιτική γραμματεία» επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης, που σημείωσε ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα το συνέδριο του κόμματος.
«Το μεγάλο ερώτημα. Να καθίσουμε να σκεφτούμε τι έγινε, πώς έγινε. Γιατί ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ο κύριος Κασσελάκης είναι το νέο. (…) Όλο το team που τον πλαισιώνει, είναι όλα παλιά στελέχη. Είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι έχουν μια μεγάλη διαδρομή σε αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην ΕΡΤ η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. «Πρέπει να γνωρίσω τον κ. Κασσελάκη, δεν τον ξέρω», τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου.
«Υπάρχει μία κρίσιμη συναίνεση. Το ένα είναι σεβασμός της λαϊκής εντολής, που εξέλεξε τον πρόεδρο και το άλλο πολύ κρίσιμο επίσης είναι ο σεβασμός των οργάνων του κόμματος για να μπορεί να ανασυγκροτηθεί η κοινότητα του κόμματος», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατευνασμός από Αυγέρη και Ρήγα
Στα πυρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την σκληρή κριτική που άσκησε ο Νίκος Φίλης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εκ νέου σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη. «Ζούμε τους “μετασεισμούς” των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, μίας διαδικασίας που, όπως είναι λογικό, είχε και εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Έτσι είναι οι προεκλογικές περίοδοι», ανέφερε η κ. Αυγέρη προσθέτοντας πως «όλα αυτά σιγά σιγά θα κοπάσουν και νομίζω ότι αυτό θέλει και ο κόσμος», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, η Δώρα Αυγέρη.
Και συνέχισε: «Θα περίμενα από τον πολύ καλό μου σύντροφο, τον Νίκο Φίλη, να δίνει πρώτος το παράδειγμα του κατευνασμού των εντάσεων, να είναι ο σοφός Νέστωρ του κόμματος, αυτό περιμένουμε από τους παλιότερους». «Δεν είναι καλή υπηρεσία να κάνεις αντιπολίτευση στο κόμμα σου και όχι στην κυβέρνηση», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τόνισε πως «τα κόμματα είναι ανοιχτοί οργανισμοί. Κανείς δεν βρίσκεται με το ζόρι κάπου, ούτε είμαστε παιδονόμοι ή λογοκριτές σε κάθε άποψη».
Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα. «Δεν έχει διαφοροποιηθεί με τα λεγόμενά του o Στέφανος Κασσελάκης στο πολιτικό περιεχόμενο όσων πιστεύουμε στο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε στην ΕΡΤ ο Πάνος Ρήγας και απηύθυνε έκκληση στα στελέχη να σταματήσουν τις επιθέσεις στο πρόσωπό του γιατί όπως ανέφερε «δεν τιμούν κανέναν». «Δεν ήρθε κανείς να μας πάρει το κόμμα», υπογράμμισε ο Πάνος Ρήγας και προέτρεψε όλους να μην βγάζουν συμπεράσματα και να περιμένουν τα αποτελέσματα και τη διακήρυξη του νέου Συνεδρίου του κόμματος, όπου εκεί, όπως είπε, θα φανεί «εάν ο νέος πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει το χώρο».
Φόβοι για διάσπαση
Το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται ότι προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και τα στελέχη που την στήριξαν δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ωστόσο χθες η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να αναλάβει όποιον ρόλο επιθυμεί μέσα στο κόμμα.
Την απόφαση Αχτσιόγλου σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. «Θέλω να πιστεύω ότι η απόφασή της είναι προς ώρας», είπε στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Μαμουλάκης. Και συνέχισε: «Δεν περισσεύει κανένας σε αυτήν την προσπάθεια τόσο η ίδια όσο και τα στελέχη που την περιβάλλουν που έχουν τεχνογνωσία. Είναι περιουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφορικά με τα στελέχη που αντιδρούν, σημείωσε ότι «απαιτείται σύνεση στον λόγο μας», καθώς «ό,τι αρχίζει με οργή τελειώνει με ντροπή».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε για την άρνηση Αχτσιόγλου: «Εγώ είμαι της άποψης ότι κανείς δεν περισσεύει». «Είναι και προσωπική επιλογή άλλωστε το μετερίζι εκείνο από το οποίο θα δώσει τη μάχη. Υπάρχουν και προσωπικές επιλογές, προσωπικές προτεραιότητες πέρα από την πολιτική. Από εκεί και πέρα όμως, εγώ αυτό που θέλω να πω δημοσίως και να κάνω μια έκκληση είναι να υπάρξει μια προσπάθεια συστράτευσης, όχι μια συστράτευση στο κενό όμως. Γι’ αυτό έβαλα ως προαπαιτούμενο για τη νέα πορεία την αναγκαιότητα να γίνει γρήγορα ένα συνέδριο στο οποίο θα μπορέσουμε να δούμε τα ζητήματα που μας απασχολούν», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διονύσης Τεμπονέρας, που τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει γρήγορα ένα συνέδριο στο κόμμα.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαρεμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη.«Στο μέλλον δεν αποκλείω τίποτα. Και εξαρτάται από τον νέο πρόεδρο γιατί κάποιοι μπορεί και να θέλουν να φύγουν», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της διάσπασης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που είχε σχολιάσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από ροκ μπάντα μεταβάλλεται σε ποπ συγκρότημα», ξεκαθάρισε σήμερα ότι η δήλωση του δεν αποτελούσε επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Η επικράτηση Κασσελάκη είναι πρωτοφανές φαινόμενο και δεν αποδίδεται σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Κούλογλου στο ερώτημα αν ενστερνίζεται και ο ίδιος τις κατηγορίες ότι ο Κασσελάκης ήρθε «φυτευτός» για να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον διαλύσει. «Η επικράτηση του οφείλεται στη μεγάλη κρίση που περνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτοί που έχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχασαν από δικά τους λάθη. Ήταν μια εξέγερση της βάσης απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία», πρόσθεσε ο Στέλιος Κούλογλου. «Ο καινούργιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρει τη λέξη Αριστερά. Ο Κασσελάκης θέλει να φτιάξει ένα νέο κόμμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως με το ίδιο όνομα, τα ίδια γραφεία, την ίδια χρηματοδοτηση, αλλά με διαφορετική φυσιογνωμία», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου
«Ο νέος πρόεδρος χρειάζεται μια περίοδο χάριτος προκειμένου να διαμορφώσει και να εκφράσει τις πολιτικές του θέσεις. Μια δυο φορές που επιχείρησε να το κάνει έως τώρα υπέπεσε σε λάθη», εκτίμησε ο κ. Κούλογλου.
Απαντώντας στο ερώτημα αν ο ίδιος πιστεύει ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, απάντησε ότι υπάρχουν δυο δεδομένα, «ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη είτε θα κάνει το άλμα προς τα εμπρός και θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, είτε θα κάνει το άλμα στο κενό…».
Ηχηρές αποχωρήσεις
Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζουν οι αποχωρήσεις στελεχών. ‘Ηδη αποχώρησε από το πόστο του διευθυντή της «Αυγής» ο Σπύρος Ραπανάκης, που είχε συγκρουστεί σκληρά προεκλογικά με τον Παύλο Πολάκη. «Είναι αυτονόητη κίνηση να διευκολύνω τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη νέα ιδιοκτησία της «Αυγής» να κάνει όποιες κινήσεις επιθυμεί, στην εφημερίδα του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Ραπανάκης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αποχώρηση του καθηγητή της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα που συμμετείχε και στην «δεξαμενή σκέψης», που είχε φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας. «Παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης “απέναντι στον Μητσοτάκη” η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική», ανέφερε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Στην αποχώρηση Γεροτζιάφα απάντησε σήμερα ο Παύλος Πολάκης, που τον κατηγόρησε ότι συνέβαλε «καταστροφική διαχείριση της πανδημιας από τη ΝΔ». «Καποιοι όπως εσυ που με αριστερό ένδυμα νομιμοποίησαν Τσιόδρες και Μαγιορκινηδες και Βασιλακοπουλους όπως και το Μητσοτακη! Γιατί δεν υπάρχει «καθαρή και ουδέτερη επιστήμη», ανέφερε σε ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης.
«Πολύ μπλα μπλα η δηλωση «αποχώρησης» σου (από κει που δεν έγινες μέλος ποτέ) αλλά από ουσία μηδέν!! Πρόσεξε μην ‘πάρεις τα βουνά’», κατέληξε ο Παύλος Πολάκης, που τόνισε ότι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας συμμετείχε στην επιτροπή τεχνοκρατών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν μέλος του κόμματος.
Από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οι επιλογές αυτές και τα αρνητικά φαινόμενα που ακολούθησαν («πολακικοί» τραμπουκισμοί κ.λπ.), παρέδωσαν τελικά το κόμμα στους μηχανισμούς που πλέον το ελέγχουν και το οδηγούν, κατά την άποψη μου, σε μεγάλη κρίση. Άλλη μια νίκη του καθεστώτος που κυβερνά», ανέφερε σε επιστολή ο Ευριπίδης Στεφάνου.
«”Σήμερα το φως κέρδισε”, δήλωσε ο εκλεγείς από την ακαθόριστη “κομματική βάση” πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς όσοι δεν τον επέλεξαν είναι το σκότος. Ανήκοντας στο αριστερό “σκότος”δεν ταυτίζομαι πολιτικά και κυρίως ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές των “μελών” του. Ως εκ τούτου αποφασίζω να παραιτηθώ από μέλος του», τόνισε ο πρώην πρύτανης.