Spike NLOS: Ανατροπή στο Αιγαίο με ισραηλινή υπογραφή

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Με το ξεκόλλημα της γραφειοκρατίας από την ΓΔΑΕΕ, το ελληνικό πεντάγωνο προχωρά άμεσα στην προμήθεια των πυραύλων Spike NLOS. To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων, προσδίδοντας μεγάλες δυνατότητες στα ελικόπτερα, οχήματα αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Ισραήλ ο Αρχηγός ΓΕΣ με φόντο τα Apache και τα Spike NLOS 

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν Γενάρης του 2020 όταν για πρώτη φορά αποκαλύπταμε στο enikos.gr το φλερτ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την αναβάθμιση των 19 ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64A. Πρόκειται για τα επιθετικά ελικόπτερα πρώτης γενιάς, που πλέον δεν υποστηρίζονταν από την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing.

Οι ισραηλινοί όχι μόνο προσέφεραν πακέτο -λύση σε δελεαστική τιμή αλλά και τον πανίσχυρο πύραυλο Spike NLOS.

Ένοπλες Δυνάμεις: Apache και SPIKE NLOS σήμερα στη Βουλή

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση. Ήδη οι ισραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί στην προοπτική για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα.

Την Τετάρτη πέρασε το κατώφλι του ελληνικού πενταγώνου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Αμίρ Έσελ (Amir Eshel). Αρχικά συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκαν στην διαρκή εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών, στο πλαίσιο τόσο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το Έτος 2022», όσο και του τριμερούς «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για το Έτος 2022».

Το ΓΕΣ μελετά τον ισραηλινό πύραυλο Spike NLOS – BINTEO

Βεβαίως το κυρίως μενού περιλάμβανε τους Spike NLOS. Το πυραυλικό σύστημα το οποίο ξεκόλλησε από την γραφειοκρατία της ΓΔΑΕΕ και πλέον μπαίνει σε τροχιά συμβασιοποίησης με τις υπογραφές να είναι θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με την συνάντηση του Ισραηλινού Γενικού Διευθυντή μετά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια ύψους περίπου 350 εκατ. περιλαμβάνει 17 αυτοκινούμενα συστήματα για τον Στρατό Ξηράς, 9 θα προμηθευτεί η Αεροπορία Στρατού για τα ελικόπτερα Apache AH-64A, 4 για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ» και άλλων 4 για τις «σαΐτες», τα ταχύπλοα MARK-V που χρησιμοποιούν οι «Σκιές του Αιγαίου», η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ποιο είναι το τρομακτικό πλεονέκτημα που αποκτούν πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει δυνατότητα ελιγμών, εγκατάλειψης χτυπήματος ακόμη και αλλαγή στόχου ενώ βρίσκεται εν πτήσει.

Επιπλέον, μπορεί να προσβάλει στόχους που είναι αθέατοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πλεονέκτημα ασφάλειας που θα έχουν τα ελληνικά πληρώματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ