Το ΓΕΣ μελετά τον ισραηλινό πύραυλο Spike NLOS – BINTEO

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν γι’ ακόμη μία φορά το enikos.gr για το ενδιαφέρον που δείχνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την στενή συνεργασία με το Ισραήλ.

Τον περασμένο Γενάρη είχαμε αποκαλύψει για το φλερτ μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache πρώτης γενιάς που έχει η Αεροπορία Στρατού με ισραηλινή διαμόρφωση που θα προσομοιάζει την αντίστοιχη επιπέδου D, που επίσης έχει η χώρα μας. Στο εκτενές άρθρο με τίτλο «ελληνικά Apache με ισραηλινή καρδιά» γινόταν αναφορά για την πρόταση των ισραηλινών οι οποίοι προσφέρουν ένα πακέτο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών του επιθετικού ελικοπτέρου, δίνοντάς του νέα πνοή ζωής, που ίσως φτάσει ακόμη και τα 15 και με προϋποθέσεις τα 20 χρόνια.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ και την συμφωνία σημαντικών συνεργειών σε αμυντικό επίπεδο, τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως είχαμε δημοσιεύσει στο enikos.gr, δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους για την συνεργασία.

Στο ΓΕΣ συνεχίζουν να κινούνται αθόρυβα εξετάζοντας κάθε πτυχή συνεργασίας με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. Οι πληροφορίες που δημοσιεύσαμε περί ενδιαφέροντος εξοπλισμού των ελληνικών δυνάμεων με το πυραυλικό σύστημα SPIKE NLOS επιβεβαιώνονται από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με εκπροσώπους της εταιρείας παραγωγής του πυραυλικού συστήματος αλλά και της εταιρείας PLASAN που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά απόκτησης της ΕΛΒΟ.

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση.

Ήδη οι ισραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ