Σπανάκης: Ευνοϊκή ρύθμιση για τα εφάπαξ των κληρικών

Ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιερείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις μεγάλες πρωτεύουσες των νομών και τις κεντρικές μητροπόλεις μέχρι τα απομακρυσμένα χωριά και τις μικρές εκκλησιές, ρυθμίζεται με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που συζητιέται στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο (19/12) στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης σε λίγη ώρα στην ομιλία του στη Βουλή θα αναφερθεί εκτενώς στην ειδική διάταξη που προβλέπει ότι όσοι ιερείς συνεχίζουν να εργάζονται για τον οποιονδήποτε λόγο και μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους ηλικίας τους, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν το εφάπαξ τους ανεξάρτητα από τον μελλοντικό χρόνο συνταξιοδότησής τους.

Όσοι από τους ιερείς επιλέξουν να λάβουν το εφάπαξ τους με τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους: α) απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, που αφορούν αποκλειστικά στον κλάδο του εφάπαξ, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης για την είσπραξη του και β) δεν θα δικαιούνται συμπληρωματικό ποσό όταν συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Η ρύθμιση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί χιλιάδες οικογένειες κληρικών στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις περιφερειακές μητροπόλεις και τις απομακρυσμένες εκκλησιές του Τόπου μας, θα νοιώσουν μια οικονομική ανάσα. Όχι μόνο με την είσπραξη του εφάπαξ τους όταν θα συμπληρώσουν το 70 έτος της ηλικίας τους αλλά και με την μηνιαία ελάφρυνση που θα βλέπουν στη μισθοδοσία τους, αφού θα απουσιάζουν οι κρατήσεις για το εφάπαξ μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Ειδικότερα το άρθρο 122 προβλέπει:

«Άρθρο 112 Εφάπαξ κληρικών – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 3 άρθρου 35 του ν. Ν. 4387/2016

Στην παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί εφάπαξ παροχής, προστίθεται περ. ε) ως εξής:

«ε) Οι κληρικοί που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος έχουν δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ παροχής για τα έτη ασφάλισής τους στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους. Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης. Αν δεν αποδειχθεί συντάξιμος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ χρόνος ασφάλισης που έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής σύμφωνα με την παρούσα, το αντίστοιχο ποσό της εφάπαξ παροχής που έχει αποδοθεί από τον e-ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο κληρικό, επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του eΕΦΚΑ σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη. Το ποσό της εφάπαξ παροχής για τους κληρικούς που ασκούν το δικαίωμα της παρ. 1 υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή, ως ημερομηνία αποχώρησης για την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ