13 σημάδια ότι δεν είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας

Εάν αισθάνεστε ότι η εσωτερική γαλήνη σας έχει πάρει περίπατο τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μια επανεκτίμηση. Το ερώτημα είναι αν αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι που πραγματικά σας λείπει;

Νιώθετε ότι πηγαίνετε προς την λάθος κατεύθυνση; Εάν απαντήσατε θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Φαίνεται ότι δεν είστε ικανοποιημένοι με το άτομο που έχετε φτάσει να γίνετε.

Παρακάτω θα διαβάσετε 13 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε σε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας.

13 σημάδια ότι δεν είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας

  • Νιώθετε έντονο FOMO
  • Η καθημερινή ζωή είναι βαρετή και χωρίς νόημα
  • Νιώθετε ότι πρέπει να κερδίσετε την έγκριση των άλλων
  • Αισθάνεστε μόνοι ακόμη και όταν βρίσκεστε με φίλους και την οικογένεια
  • Φαίνεται ότι οι άνθρωποι σας κρίνουν
  • Αισθάνεστε ότι αξίζετε λίγα σε κάθε επίπεδο
  • Τα τραύματα του παρελθόντος συνεχίζουν να σας «στοιχειώνουν»
  • Οι επίμονοι φόβοι σας κρατούν πίσω από τα όνειρα σας
  • Έχετε την αίσθηση ότι είστε θύμα περιστάσεων
  • Νιώθετε ντροπή για τον αντίκτυπο που έχετε στους άλλους ανθρώπους
  • Υιοθετείτε νέες πεποιθήσεις και ιδεολογίες μόνο και μόνο για να ταιριάξετε στο περιβάλλον σας
  • Πιάνετε τον εαυτό σας να καταπιέζει δύσκολα συναισθήματα
  • Νιώθετε σαν να ζείτε την ζωή κάποιου άλλου

Νιώθετε έντονο FOMO

Ο FOMO (Fear of Missing Out), δηλαδή ο φόβος ότι κάτι μπορεί να χάσετε στην ζωή σας, είναι μία πολύ οδυνηρή κατάσταση. Νιώθετε σαν να έχετε μείνει πίσω στην ζωή σας και παρακολουθείτε όλους τους άλλους να έχουν έντονες εμπειρίες που εσείς χάνετε. Δεν είναι μόνο μία καταθλιπτική κατάσταση. Επίσης προκαλεί σημαντικό άγχος. Νιώθετε ότι έχετε τόσα πολλά να κάνετε, αλλά αισθάνεστε ανεπαρκής για να τα φέρετε εις πέρας.

Η καθημερινή ζωή είναι βαρετή και χωρίς νόημα

Αισθάνεστε ότι η καθημερινότητά σας είναι εντελώς βαρετή και άσκοπη. Μπορεί να μην είστε μελαγχολικοί. Να μπορείτε να ακούσετε για παράδειγμα να ακούσετε ένα τραγούδι που σας αρέσει και να νιώσετε χαρούμενοι. Ωστόσο βαθιά μέσα σας απλά αισθάνεστε ότι δεν έχει κίνητρο και έχετε μπει σε μία ρουτίνα χωρίς νόημα.

Νιώθετε ότι πρέπει να κερδίσετε την έγκριση των άλλων

Υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σας που θέλει και χρειάζεται ακόμη και την έγκριση των άλλων.

Αισθάνεστε μόνοι ακόμη και όταν βρίσκεστε με φίλους και την οικογένεια

Ακόμη και όταν βρίσκεστε κοντά σε στενούς φίλους και συγγενείς, νιώθετε συχνά μοναξιά. Είναι σαν να υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σας που δεν μπορείς να επικοινωνήσει με τους γύρω σας, ακόμα και αυτούς που σας αγαπούν. Αυτή η μοναξιά σας οδηγεί να αρχίσετε να απομονώνεστε ή να επιδίδεστε σε ανθυγιεινούς εθισμούς και συμπεριφορές. Δεν αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι σας καταλαβαίνουν ή σας εκτιμούν πραγματικά για αυτό που είστε.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι σας κρίνουν

Νιώθετε ότι οι άνθρωποι σας κοιτάζουν περίεργα, είναι υπερβολικά επικριτικοί ή δεν σας αποδέχονται. Στην πραγματικότητα, συχνά «διαβάζετε» λάθος τις αντιδράσεις των άλλων. Αυτό το αίσθημα ότι είστε ανεπιθύμητοι ίσως να πηγάζει από την δική σας υποσυνείδητη αντιπάθεια προς τον εαυτό σας. Έτσι ερμηνεύετε λάθος τις ουδέτερες συμπεριφορές και εκφράσεις των άλλων και πιστεύετε ότι σας κρίνουν.

Αισθάνεστε ότι αξίζετε λίγα σε κάθε επίπεδο

Ακόμη και όταν δεν μπορείτε να υποδείξετε κάτι που δεν λειτουργεί με εσάς έχετε το αίσθημα ότι αξίζετε λίγα. Κοιτάζετε την εμφάνισή σας και σκέφτεστε: μη ελκυστική. Σκέφτεστε την ψυχική σας υγεία και αποφασίζετε: ασταθής. Αξιολογείτε τα συναισθήματά σας και καταλήγετε: μπερδεμένα. Παρόλο που μπορεί στην πραγματικότητα να μην τα πάτε καθόλου άσχημα, κατά τη δική σας αντίληψη βρίσκεστε στον πάτο και δεν αξίζετε.

Τα τραύματα του παρελθόντος συνεχίζουν να σας «στοιχειώνουν»

Η άλλη πλευρά του να νιώθετε απαίσια για την δική σας αξία είναι να αισθάνεστε ότι ας έχει φερθεί πολύ άδικα η ζωή και δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε. Πραγματικά μπορεί το τραύμα που έχετε βιώσει στο παρελθόν να είναι εξαιρετικά δύσκολο σε σχέση με τα τραύματα άλλων ανθρώπων. Τουλάχιστον έτσι το αισθάνεστε. Ο τρόπος με τον οποίο σας φέρθηκαν η ζωή και οι άλλοι άνθρωποι είναι τρομερά δύσκολος και σας πλήγωσε. Νιώθετε πληγωμένοι συναισθηματικά και ψυχολογικά παρά το γεγονός ότι βλέπετε πώς πρέπει να ξεπεράσετε αυτόν τον πόνο του παρελθόντος.

Οι επίμονοι φόβοι σας κρατούν πίσω από τα όνειρα σας

Θέλετε να ζήσετε στο έπακρο και να ακολουθήσετε τα όνειρά σας, αλλά είστε γεμάτοι φόβο. Αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και για την πιθανότητα σας να επιτύχετε. Ο κίνδυνος να ακολουθήσετε το όνειρό σας, σας παραλύει από φόβο. Τι γίνεται αν πάει στραβά ή ανακαλύψετε ότι είναι πραγματικά αδύνατο; Λόγω του κινδύνου να το ανακαλύψετε, προτιμάτε απλώς να μείνετε στη γκρίζα ζώνη και να παίρνετε μεγάλο ρίσκο.

Έχετε την αίσθηση ότι είστε θύμα περιστάσεων

Νιώθετε σαν να είστε κάπως ανίσχυροι να ζήσετε πραγματικά τη δική σας ζωή και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας. Γιατί; Νιώθετε ότι οι περιστάσεις σας έχουν παγιδεύσει και ότι δεν έχετε καμία πραγματική δύναμη να βρείτε τον δρόμο σας. Ίσως είναι δυσκολίες ψυχικής υγείας, μια καταχρηστική σχέση, σωματικοί περιορισμοί ή απλώς τα τραύματα του παρελθόντος. Όπως και να έχει σας φαίνεται εντελώς αδύνατο να ξεπεράσετε το παρελθόν και να κοιτάξετε το παρόν σας.

Νιώθετε ντροπή για τον αντίκτυπο που έχετε στους άλλους ανθρώπους

Ένα από τα πιο αποθαρρυντικά σημάδια ότι απλά δεν αισθάνεστε καλά με αυτό που είστε είναι ότι πιστεύετε πώς επηρεάζετε αρνητικά τους άλλους. Ντρέπεστε για παλαιότερες συμπεριφορές σας και τον τρόπο σας που μπορεί να πλήγωσε ή να επηρέασε άλλους ανθρώπους. Ντρέπεστε τόσο πολύ για αυτές τις συμπεριφορές που είναι δύσκολο να ζήσετε στο παρόν.

Υιοθετείτε νέες πεποιθήσεις και ιδεολογίες μόνο και μόνο για να ταιριάξετε στο περιβάλλον σας

Δεν νιώθετε ότι είστε επαρκείς με αυτό που είστε και διαπιστώνετε ότι πάντα αναζητάτε κάτι νέο για να πιστέψετε και να συμμετάσχετε. Είτε πρόκειται για μια ιδεολογία είτε μία νέα ομάδα βρίσκετε τον εαυτό σας να συμμετέχει πριν καν καλά καλά το καταλάβει. Σας είναι αδιάφορο εάν πραγματικά πιστεύετε σε αυτή την νέα ιδεολογία ή αντίληψη. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να ταιριάξετε στο περιβάλλον σας και να σας αποδεχθούν οι άλλοι.

Πιάνετε τον εαυτό σας να καταπιέζει δύσκολα συναισθήματα

Όταν δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχετε γίνει τότε είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσετε. Νιώθετε δυστυχία γι’ αυτό που έχετε γίνει αλλά καταπιέζετε και αποφεύγετε τα δύσκολα συναισθήματα. Προτιμάτε να μην σκέφτεστε πόσο άσχημα νιώθετε για τον εαυτό σας.

Νιώθετε σαν να ζείτε την ζωή κάποιου άλλου

Εάν είστε ανικανοποίητοι με τον εαυτό σας τότε κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν μπορεί να σας αναγνωρίσετε. Περνάτε την μέρα σας και νιώθετε πλήρως αποσυνδεδεμένοι, σαν να παίζετε έναν ρόλο σε ταινία. Η αποπροσωποποίηση και η διάσπαση μπορεί να γίνουν πολύ έντονες και είναι σαν να παρακολουθείτε μια εκδοχή του εαυτού σας που απορρίπτετε.

Κάτι πρέπει να αλλάξει

Εάν έχετε κάποια ή πολλές από τις παραπάνω συμπεριφορές, σκέψεις και αισθήματα τότε σίγουρα αισθάνεστε άσχημα με κάποιες πλευρές του εαυτού σας. Είστε ανικανοποίητοι και αυτό δεν είναι πάντα κακό.

Μπορείτε να εντοπίσετε τις πλευρές που χρειάζονται επεξεργασία και να παλέψετε να αλλάξετε συμπεριφορές χωρίς να κατακρίνετε τον εαυτό σας. Ονομάζεται εξέλιξη ενός ατόμου και συμβαίνει σε όλους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ