“Σκληρό ροκ” στη Βουλή – Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σκληρή ήταν η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

“Επτωχεύσατε ηθικά” επιμέρισε στον πρωθυπουργό  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβασε την κριτική του στο ανώτατο επίπεδο. Μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

“Μας χωρίζει άβυσσος ευθύνης” αντέτεινε ο Πρωθυπουργός, διαβλέποντας πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022 κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 158 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά,  ενώ με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της προεδρίας. Ισχυρή πλειοψηφία καταγράφηκε στις δαπάνες του Εθνικής Άμυνας τις οποίες υπερψήφισαν 191 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 109 βουλευτές.

Ευρύτερη πλειοψηφία καταγράφηκε και στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με 263 «ναι» και «37» όχι» ενώ τα έξοδα της προεδρίας της κυβέρνησης υπερψηφίστηκαν με 160 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά.

Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είθισται να χαρακτηρίζεται ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

Κατά την πενθήμερη συζήτηση του, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 61 ώρες, ενώ πήραν το λόγο συνολικά 225 βουλευτές.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, 6 γενικοί και 12 ειδικοί εισηγητές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 36 μέλη της κυβέρνησης και οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. «Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο» είπε.  Επίσης σημείωσε ότι όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. «Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και το 2022  όπως και το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. «Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες. Είναι μία μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Και ξέρω ότι η μάχη με τις ανισότητες έχει ακόμα πολύ δρόμο» είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Προτιμώ, όμως, να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του συνθήματός μας: «Ανάπτυξη για όλους». Η χώρα να αναπτύσσεται και όλοι οι πολίτες να ευημερούν. Το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται αλλά κυρίως, και αυτή θα είναι η πρόκληση των επόμενων ετών για την κυβέρνησή μας: δίκαιο μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω. Αυτό, ναι, αυτό υπόσχομαι ότι πάντα θα το πιστεύω και πάντα αυτή η παράταξη, η μεγάλη κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πολιτική πάντα θα υπηρετεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως είπε, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μία αύξηση στους μισθούς τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Γιατί αυτό το οποίο είπαμε το εννοούμε και είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να ωφελεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ο απλός αριθμός της ανάπτυξης του 7%, 8%, 9% δεν λέει κάτι, από μόνος του, στους συμπολίτες μας. Αυτό το οποίο λέει κάτι στους συμπολίτες μας, είναι η αύξηση των μισθών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτά επιμένουμε, για αυτά θα αγωνιζόμαστε και αυτά θα κάνουμε πράξη» ανέφερε.

Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας. «Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra. Σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός.

Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν. Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες» είπε και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τις καταψήφισε τόνισε «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει. Ας είναι. Κύριε Τσίπρα, το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».

Επίσης για τη μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον καθηγητή Λύτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, συμπλήρωσε  «από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μία κατάσταση τραγική, τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αλλά το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει. Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία, όπως πρώτος εγώ ομολόγησα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκλογές υπογράμμισε «Κύριε Τσίπρα, πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» και συμπλήρωσε «όμως ο βασικός λόγος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια».

Αλέξης Τσίπρας: Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την αντιμετώπιση της πανδημίας άσκησε στην ομιλία του στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και κορύφωσε ζητώντας για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας κορύφωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και ζήτησε χαρακτηριστικά «Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Συγκεκριμένα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση σας αποδείχτηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης αυταρχική, αδιάφορη στις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποδείχθηκε ανήθικη και επικίνδυνη. Θα έφτανε και μόνον η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν τη δημοσίευσή της, για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαικής χώρας… Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί σας ερωτώ: Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο».

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσέθεσε: «Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Εν ονόματι μιας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε.. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πολλαπλές πληγές στη χώρα και στην κοινωνία…Σας ζητώ, σας ζητούμε, να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο μόνο δημοκρατικό δρόμο».

Απευθύνθηκε όμως και στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: «Και δεν το ζητώ μόνο από εσάς. Το ζητώ και από την ελληνική κοινωνία. Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, στην αλαζονεία, στη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο. Υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Υπάρχει ο δρόμος της προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας. Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει και πάλι το καθήκον της απέναντι στη ιστορία».

Αλέξης Τσίπρας

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε σε σχέση με την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: «Κύριε Μητσοτάκη χρωστάτε ορισμένες απαντήσεις. Όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό…Γιατί καταφεύγετε συνεχώς και συστηματικά στα ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας; Γιατί είπατε ψέματα μια και δυο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελείωσε, ή τελειώνει; Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ; Και γιατί, μόλις πριν 15 μέρες, είπατε ψέματα στη Βουλή, για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό, επιπόλαιο, και τελικά ανήθικο, ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στο ράντζο και το ίδιο σε ΜΕΘ. Ό,τι δεν είχατε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. Και καμία έρευνα να σας το υποδεικνύει. Ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε τέτοια πράγματα; Όχι σε μένα. Αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και ακόμη και σήμερα, δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης που έκαναν ο κος Τσιόδρας και ο κος Λύτρας; Και ψάχνετε να βρείτε που θα φορτώσετε την ευθύνη. Δεν ντρέπεστε; Ψάχνετε τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Σε λίγο και τον κλητήρα. Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρείς φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;».

Συμπεραίνοντας είπε: «Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέχτε το λόγο και την αιτία…Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που συνοδεύει τις δικαιολογίες σας. Και είστε ο ίδιος άνθρωπος κύριε Μητσοτάκη, που πριν από λίγους μήνες υπερηφανευόσασταν ότι μετρούσατε στρέμματα και όχι φέρετρα. Τώρα τι μετράτε; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό πρωθυπουργός, αν έλεγε τέτοια ψέματα για να καλύψει την αμέλεια, την αδιαφορία, ή τις εμμονές του. Που κόστισαν χιλιάδες ζωές».

Αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής

Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του χθες. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε: «Προβλέπετε τη μείωση του ελλείματος κατά 6 μονάδες μέσα στο 2022. Δεσμευθήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας, ότι θα κάνετε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2024. Εννέα μονάδες – σχεδόν 11 δισ. δηλαδή – μέσα σε μια διετία». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό «που λαμβάνει ψευδώς ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε (Την νίκησε ο κος Μητσοτάκης 3 φορές ως τώρα. ‘Αρα δεν υπάρχει πανδημία) και ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων» για να συμπεράνει ότι «ένας τέτοιος προϋπολογισμός, μόνο εικονικός και εκτός πραγματικότητας μπορεί να είναι».

Ειδική και εκτεταμένη αναφορά έκανε στις δαπάνες για την Υγεία κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνηση και στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης: «Γιατί, κύριε Μητσοτάκη κόβετε εν μέσω πανδημίας 820 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας, όταν ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή; Γιατί, ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία που φέτος ήταν 1,25 δισ, γίνονται για το 2022, 736 εκατομμύρια; Αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Υποχρηματοδοτείτε σήμερα τη δημόσια Υγεία για να επιχορηγήσετε αύριο την ιδιωτική».

Μιλώντας για την κατάσταση στην δική του κυβέρνηση ανέφερε: «…Παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που οι κυβερνήσεις σας την οδήγησαν, σας παραδώσαμε τα νοσοκομεία όχι με έλλειμα αλλά με 260 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Επίσης, παραλάβαμε έναν ΕΟΠΥ που το 14 είχε 3,4 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ και παραδώσαμε έναν ΕΟΠΥ που το 2018 είχε 4,65 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Που το 2015 είχε 2 δισ. 150 εκατ. ληξιπρόπρόθεσμα και τον παραδώσαμε χωρίς χρέη. Και που το 2018 είχε δυνατότητα να διανείμει 840 εκατ. σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. Αφήστε λοιπόν αυτό το καλαμπούρι. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η παράταξή σας μας οδήγησε στα μνημόνια, στη χρεοκοπία και τη κοινωνική ανασφάλεια. H δική μας έβγαλε την οικονομία από τη κρίση, συμμάζεψε τα δημόσια οικονομικά και ενίσχυσε τη κοινωνική συνοχή».

Αλέξης Τσίπρας

Αναφέρθηκε στους μισθούς λέγοντας ότι «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης» και προσέθεσε: «Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις ΜμΕ».

Αναφέρθηκε στην φορολογική πολιτική λέγοντας: «Υπολογίζετε και διαφημίζετε μάλιστα μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρους. Λέτε το απλοϊκό ότι αυτό θα είναι συνέπεια της ανάπτυξης και θα έλθει κυρίως μέσα από τον ΦΠΑ. Τι μαθηματικά της αριστείας είναι αυτά κύριε Μητσοτάκη; Η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις σας στο 4,5%. Η αύξηση των εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν αυτή την τρύπα του 3%; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Προφανώς τα συνήθη υποζύγια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».

Αναφέρθηκε και στις δαπάνες για την άμυνα λέγοντας: «Το 2020 το ποσό για τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 515 εκατ ευρώ. Το 2021 εκτοξεύτηκε στα 2,5 δισ. Και σήμερα έρχονται να προστεθούν και άλλα 808 εκατ. ευρώ. O αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα ίδια επίπεδα με το 2009, χρονιά της χρεοκοπίας. Περίπου 6,5 δισ., ενώ το ΑΕΠ μας από τότε έχει συρρικνωθεί 25-30%…Κανείς δεν είπε να μην δαπανάμε λελογισμένα για την άμυνα αλλά αυτή είναι μια αλόγιστη και αχρείαστη αύξηση. Σπατάλη χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες, με νομικά έωλες εντολές του πρωθυπουργού».

Μιχάλης Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μόνος του – Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, την ώρα που έπρεπε», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, μεταβατικό και διαχειριστικό προϋπολογισμό και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής τον καταψηφίζει. Πλην βέβαια των αμυντικών δαπανών, όπως είπε, αφού σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ «ο προϋπολογισμός του 2022 αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες για τη χώρα, σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα “για ποιους και με ποιους”. Ουσιαστικά, επιχειρείται ένας βίαιος ανασχεδιασμός της δομής της ελληνικής οικονομίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο, οδηγούνται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το σχέδιο της ΝΔ είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, να απορροφηθούν οι μικρές επιχειρήσεις ή και να κλείσουν».

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι «συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε σε μια προσπάθεια πολιτικής και εκλογικής του λεηλασίας, όμως η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, κι είναι εδώ». «Επέστρεψε για να ξανακερδίσει την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου. Μια Ελλάδα που υπερασπίζεται μαχητικά και δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε για να γίνει η εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Σε μια χώρα ανθεκτική που μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, με έναν λαό κυρίαρχο, σίγουρο και αισιόδοξο για το μέλλον του. Και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

Σχετικά με την πανδημία υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ επανειλημμένα ζήτησε την ενίσχυση του ΕΣΥ με ΜΕΘ και προσωπικό, με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό, την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα εμβολιασμών, την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, με ουσιαστικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων. « Ο πρωθυπουργός, όμως, “πήρε τη μεζούρα” και μετρούσε το πολιτικό κόστος, σε κάθε απόφαση ή μέτρο που πρότειναν οι επιστήμονες. Έδωσε πρώτος το μήνυμα της χαλάρωσης, μετά κήρυξε το τέλος της πανδημίας, ενώ “κουνούσε το δάχτυλο” στους πολίτες, στους νέους που δεν πειθαρχούν και πρόσφατα στους πολίτες άνω των 60, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, επιμερίζοντας ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας».

Ταυτόχρονα επέκρινε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχουν μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε πεδίο φθηνής κομματικής αντιπαράθεσης. «Η στάση του κ. Τσίπρα είναι λαϊκίστικη, αφού κλείνει το μάτι σε διάφορες ομάδες με όρους εκλογικής πελατείας. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ακολουθήσει ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον κατήφορο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να απαιτήσει τις λύσεις που χρειάζονται οι πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παίζει μόνος του. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα ηγεσία του αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο», σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας: Το «όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό να γίνει πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 σημείωσε ότι το «όχι» που λέει το ΚΚΕ σε αυτόν τον προϋπολογισμό πρέπει να γίνει πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά με τους προηγούμενους, είναι αντιλαϊκός και αποτελεί μέσο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων. Πρόσθεσε ότι για μία ακόμη χρονιά η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων γίνεται από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε και στο γεγονός ότι εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας είναι μειωμένες οι δαπάνες για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύεται πως όποιες δαπάνες έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες είναι παγωμένες, ενώ για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ειδικά για τις «πράσινες» μπίζνες είναι αυξημένες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις στρατιωτικές δαπάνες, τονίζοντας ότι δίνονται 7,5 δισ. για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ενώ αναφορικά με τα Εργασιακά ανέδειξε την κοροϊδία της αύξησης 2% στον κατώτατο μισθό, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο καυγάς ανάμεσα στα αστικά κόμματα γίνεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Βελόπουλος: Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να πάτε σε εκλογές

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό αναφέρθηκε στην απουσία του Πρωθυπουργού. “Η σημερινή απουσία του πρωθυπουργού είναι αδιανόητη. Δεν μπορεί να συζητάμε για τον προϋπολογισμό και να απουσιάζει. Αν εσάς σας τιμά φαντάζομαι ότι τον γενάρχη σας τον Κων/νο Καρμανλή δεν τον τιμά. Εδώ φαίνεται και η συμπαιγνία σας, γιατί ούτε και ο κ. Τσίπρας είναι εδώ” τόνισε.

“Όλα τα κόμματα από το 1974 και μετά ταυτίσατε το κράτος με το κόμμα. Το ταυτίσατε με την ερμηνεία του Ησιόδου, που παρουσίαζε το κράτος  ανίκανο να αισθανθεί φιλία ή οίκτο. Στην θέση του κράτους είστε εσείς. Δίνετε εντολές στο κράτος και το ρυθμίζετε χωρίς οίκτο, συμπόνοια, ανθρωπιά. Εξυπηρετείτε μόνο το κομματικό σας ακροατήριο. Τους πραιτοριανούς της ΝΔ, που αν δεν υπήρχαν δεν θα υπήρχατε ούτε κι εσείς. Όποιος δεν είναι δικός σας τον κυνηγάτε με πρόστιμα, με έναν αήθη τρόπο. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι επιβολή.

Επιβάλλεστε στους «απείθαρχους» με κάθε τρόπο. Για τα ίδια αδικήματα όμως τους δικούς σας τους αντιμετωπίζετε αλλιώς. Κάνετε μια τροπολογία και τον απαλλάσσετε. Ακόμα και αν χρωστά. Έτσι φτάσαμε να χρωστά και το κόμμα σας και δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση. Αυτό το κράτος ήθελε ο Κων/νος Καραμανλής; Δεν νομίζω. Εμείς αυτό το κράτος θα το κατεδαφίσουμε είτε θέλετε είτε όχι. Στον Ησίοδο λοιπόν το κράτος, που στόχευε στην επικράτηση επ;i του αντιπάλου με κάθε τρόπο, καθήλωσε τον Προμηθέα στο βράχο επειδή χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους. Έτσι κι εσείς καθηλώνετε τον λαό στην φτώχεια” ανέφερε.

Ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε την άποψη ότι υπάρχει συγκυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Θέλετε να είστε πετυχημένος υπουργός; Αντιγράψτε πετυχημένα μοντέλα όπως της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας. Πέτυχαν γιατί έχουν εθνικό οικονομικό προστατευτισμό. Προστατέψτε τα ελληνικά προϊόντα. Επιβάλετε δασμούς, επιβάλετε ποιοτικό έλεγχο στα εισαγόμενα προϊόντα».

“Ο μέγας Θουκυδίδης είχε πει ότι το μυστικό για την ευτυχία είναι η ελευθερία και το μυστικό για την ελευθερία είναι το θάρρος. Εσείς ούτε τους Έλληνες έχετε κάνει ελεύθερους, ούτε έχετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε την αλήθεια. Κρατήστε όρθια την Ελλάδα. Αν δεν έχετε πολιτική αξιοπρέπεια, αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πηγαίνετε σε εκλογές. Αν δεν μπορείτε να δώσετε λύσεις καρατομήστε αυτούς που λένε ψέματα. Διαφορετικά η Ελλάδα θα τελειώσει. Την έχετε καταντήσει για λύπηση. Μην την τελειώσετε οριστικά. Έχετε κάνει τον Έλληνα επαίτη και αυτό δεν του αξίζει. Στον Έλληνα αξίζει μια Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη οικονομικά που ανήκει στους Έλληνες” κατέληξε.

Βαρουφάκης: Επικοινωνιακή υπεκφυγή-δώρο στην κυβέρνηση από τον κ. Τσίπρα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της επικίνδυνης κυβέρνησης, όπως τη χαρακτήρισε.

Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της επικίνδυνης κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε, απηύθυνε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022 ως ιδανική ευκαιρία.

«Aυτός ο προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Μομφή για τα «Τroiko-Greek Statistics. Μομφή που με πρόθεση άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, για την νέα έξαρση της κρίσης χρέους που είναι προ των πυλών, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην Ακροδεξιά για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μιας φιλο-λαϊκής πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Μομφή εν τέλει για την αισθητική σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού 2022. Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Εσείς τους έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε την ΕΛΣΤΑΤ για «εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης» και τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, για «περαιτέρω βασανισμό των ήδη βασανισμένων αριθμών της, την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει». Παράλληλα επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ότι συνθηκολόγησε με τον κ. Μητσοτάκη καθώς είναι ο ίδιος που παρέδωσε την ΕΛΣΤΑΤ, λάφυρο στην τρόικα.

Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι διαστρεβλώνει τους αριθμούς, προσποιείται ότι οι μελέτες των επιστημόνων δεν υπήρξαν ενώ όταν αποδεικνύεται ότι υπήρξαν – όπως με εκείνη την μελέτη Τσιόρδα-Λύτρα, ποιεί τον άσχετο λέγοντας ότι δεν γνώριζε». «Αποκαλύπτεστε ως κυβερνήτης που πραγματικά θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη χώρας, θεωρείτε, και το δείχνετε καθημερινά, ότι δεν ισχύουν για εσάς οι κανόνες της επιστήμης, της λογικής, των αριθμών, της οικονομίας», είπε. Μίλησε ακόμα για «πλασματική εικόνα της οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι εκεί έξω, με έναν λαό να βουλιάζει στην ανέχεια».

«Ποιο πλεόνασμα; Πρωτογενές έλλειμμα έχετε, ΑΕΠ πολύ κάτω από του 2019 έχουμε, οι μισθοί είναι κατά 1 δισ. μικρότεροι από το 2014 την ώρα που τα νοίκια, το ρεύμα, τα τρόφιμα είναι φωτιά. Ποιόν κοροϊδεύετε;» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα ανακοινώσει σήμερα λέει, ο πολυχρονεμένος μας βεζίρης πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Κάθε μέρα που δεν τον ανεβάζει μειώνεται ο πραγματικός κατώτατος μισθός».

Τέλος υποστήριξε ότι, «έρχεται ένα υπόκωφο, σιωπηρό, αόρατο αλλά φαρμακερό 5ο μνημόνιο» και τόνισε ότι «η μόνη Εξεταστική που έπρεπε να γίνει είναι ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας».

Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έγραψε στο Twitter:

“Ο κ. Τσίπρας απαίτησε από το λαό να τους ρίξει ώστε ο ίδιος να ΜΗΝ καταθέσει την πρόταση μομφής που προτείναμε. Επικοινωνιακή υπεκφυγή-δώρο στην κυβέρνηση.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ