“Κάρμελ”: Σαρωτική η επέλαση της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα – Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» επελαύνει ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο υδράργυρος έκανε βουτιά. Λευκό είναι το τοπίο σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής αλλά και στα Βίλια, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επέμβει όπου υπάρξουν προβλήματα.

Το χιόνι έφθασε και στη Φθιώτιδα, μηχανήματα έργου και αλατιέρες προσπαθούσαν όλη τη μέρα να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο που συνδέει τη Λαμία με τον Δομοκό. Το μεσημέρι ένα λεωφορείο με 35 προσκυνητές που κατευθυνόταν στην Ι.Μ. Αγίας Άννης ακινητοποιήθηκε σε χωματόδρομο και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια σκαφτικού μηχανήματος.

Δείτε LIVE πού χιονίζει στην Ελλάδα

Σπίτια, αυτοκίνητα και η πλατεία στην Αγόριανη έχουν καλυφθεί από το χιόνι. Δύο χιλιόμετρα νοτιότερα το χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο.

Ίδια είναι η εικόνα και στο Καρπενήσι όπου λευκό πέπλο καλύπτει τα πάντα. Στη Βόρεια Ελλάδα στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά των Σερρών, της Χαλκιδικής, της Ημαθίας και της Πιερίας, ενώ χιόνισε και στην Ορεστιάδα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση χιονιά. 7.000 σάκοι από αλάτι έχουν συσκευαστεί και 31 μηχανήματα είναι έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί. Τα πρώτα χιόνια όμως έπεσαν και στα Γεράνεια Όρη.

Χιόνια και στην Αττική

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου χιόνιζε σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής. Στα λευκά, όμως, ξύπνησαν και οι κάτοικοι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου στη Λίμνη Μπελέτσι το τοπίο ήταν μαγικό, ενώ χιόνιζε και στα Βίλια.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου η χιονόπτωση έγινε ακόμη πιο έντονη στα Βίλια, αλλά οι κάτοικοι, όπως δήλωσαν στον ΑΝΤ1 ήταν προετοιμασμένοι με ξύλα, πετρέλαιο και τρόφιμα για παν ενδεχόμενο. Στο μεταξύ ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος ενώ έξι εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν διαρκώς τους δρόμους και ρίχνουν αλάτι για να διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία. Παράλληλα, επί ποδός βρίσκεται και η Τροχαία, προκειμένου να συμβάλει όπου είναι αναγκαίο.

Στην περιοχή της Πάρνηθας πνέουν πολλοί ισχυροί άνεμοι ενώ όταν έπεσε το βράδυ σταμάτησε η χιονόπτωση. Η θερμοκρασία αγγίζει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Στο σημείο βρίσκονται εκχιονιστικά και δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία. Από νωρίς το μεσημέρι έχει κλείσει το ρεύμα από το τελεφερίκ μέχρι το Καζίνο της Πάρνηθας και λόγω του κρύου οι δήμοι έχουν παραχωρήσει θερμαινόμενες αίθουσες. Συγκεκριμένα αυτές είναι: Το Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων, η δομή φιλοξενίας αστέγων Πειραιά, ενώ οι ομάδες του “Street Work” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στον δρόμο ώστε αν εντοπίσουν κάποιον άστεγο να τον ενημερώσουν γι’ αυτές τις αίθουσες.

Απεγκλωβισμοί οδηγών

Σε εξέλιξη ήταν νωρίτερα επιχείρηση της Πυροσβεστικής στα Γεράνεια Όρη, καθώς αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί στα χιόνια και οι επιβάτες κάλεσαν τις Αρχές προκειμένου να απεγκλωβιστούν, ενώ τις τελευταίες ώρες το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί να απεγκλωβίσει οδηγούς σε Αράχωβα, Αριδαία και Σπάρτη.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τα 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει για σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Η κακοκαιρία “Κάρμελ” προχωρεί νοτιότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό, ο οποίος τόνισε ότι “αυτήν τη στιγμή έχουν πιάσει βροχές στην Κρήτη, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, ενώ χιονίζει στα ορεινά. Χιόνια σημειώνονται από τα 400-50 μέτρα και πάνω, στις νοτιότερες περιοχές έχουμε βροχές και χιονόνερο, ενώ χιονοστρώσεις σοβαρές σημειώνονται από τα 500-600 μέτρα και πάνω σε: Ανατολική Θεσσαλία, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Αχαΐα.

Τις πρώτες βραδινές ώρες άρχισε να χιονίζει και στα βουνά της Κρήτης στα μεγάλα υψόμετρα. Έτσι θα διαμορφωθεί η κατάσταση και την Κυριακή, αλλά η κακοκαιρία “Κάρμελ” από το μεσημέρι της Κυριακής θα τραβηχτεί νοτιότερα. Στα βόρεια θα σταματήσουν τα χιόνια  και θα μείνει το τσουχτερό κρύο. Οι βοριάδες θα φθάσουν 7 με 8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ ο υδράργυρος σε χαμηλές θερμοκρασίες με παγετό στη Β. Ελλάδα. Στην Αττική περιμένουμε λίγα χιόνια και χιονόνερο το πρωί, αλλά μέχρι το μεσημέρι θα βγει και ήλιος όπως στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Δευτέρα και Τρίτη θα είναι ηλιόλουστες μέρες, αλλά παγωμένες με τους βοριάδες να εξασθενούν αλλά το κρύο να παραμένει τσουχτερό με παγετό στη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική. Από την Τετάρτη και κυρίως από Πέμπτη και Παρασκευή αλλάζει το σκηνικό και πάμε με νοτιάδες οπότε και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Προβλήματα στην Εύβοια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Εύβοια, καθώς το χωριό Γυμνό, αλλά και άλλες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάτοικοι στο evima.gr, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά χρόνιο.

«Με την παραμικρή κακοκαιρία υπάρχει διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ενώ παράλληλα προκύπτουν σοβαρές ζημιές σε οικιακές συσκευές. Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τον οικονομικό μας προϋπολογισμό και να αγοράσουμε γεννήτριες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε πως υπάρχει «διακοπή ρεύματος αυτή την ώρα σε Κήρινθο, Μαντούδι, Προκόπι, Πήλι, Βλαχιά και Δαφνούσα καθώς έχει πέσει κολόνα μέσης τάσης στη θέση Παλιουριά».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί 

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής-Στροπόνων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου-Αγίας Σοφίας, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοκκινομηλιάς-Παππάδων, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Παραμυθένιο σκηνικό στα Καλάβρυτα

Τις βραδινές ώρες σταμάτησε η πυκνή χιονόπτωση στα Καλάβρυτα όπου χιόνιζε από το βράδυ της Παρασκευής μετατρέποντας το πρωί του Σαββάτου την περιοχή σε παραμυθένιο σκηνικό, με τις φωτογραφίες του thebest.gr να είναι πολύ εντυπωσιακές.

Ξεπέρασε τους 40 πόντους το χιόνι στην Καρυά των Καμένων Βούρλων

Η κακοκαιρία “Κάρμελ” έφερε σφοδρή χιονόπτωση κυρίως στα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας με περιοχές του δήμου των Καμένων Βούρλων να βυθίζεται στο χιόνι. Μάλιστα στην Καρυά των Καμένων Βούρλων μέσα σε λίγες ώρες έπεσε τόσο χιόνι που η περιοχή θύμιζε παραμυθένιο λευκό σκηνικό. Σε υψόμετρο 736 μέτρων το χιόνι ξεπέρασε τους 40 πόντους με αποτέλεσμα το μηχάνημα του δήμου να φτάσει με μεγάλη δυσκολία μέχρι την πλατεία του χωριού.

Το χιόνι έπεφτε πυκνό από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάτι που σημαίνει ότι ο χιονιάς κατέβηκε σχεδόν στα 300 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη πρόβλεψη των μετεωρολόγων.

Δείτε τις φωτογραφίες του lamiareport.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ