Ομόφυλα ζευγάρια: Αποχή επιλέγει ο Μπούγας, καταψηφίζει ο Χαρακόπουλος

Συνεχίζονται οι «γαλάζιοι» τριγμοί αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία. Μία ημέρα μετά το υπουργικό συμβούλιο και την εισήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας δήλωσε στον Realfm 97,8 και στους Τέρενς Κουίκ και Έρη Πανάγου ότι μάλλον θα απέχει από τη διαδικασία. Επίσης ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ομόφυλα ζευγάρια: «Ιερές» αναταράξεις για τις βαπτίσεις των παιδιών – Τι είπαν Ιερώνυμος και Ελπιδοφόρος

Ο κ. Μπούγας είπε χαρακτηριστικά ότι «η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία» και πρόσθεσε: «θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την εκκλησία αλλά δεν είναι ο παράγοντας που επηρεάζει την βούληση μας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Βουλή και ερωτηθείς για το νομοσχέδιο απάντησε τα εξής:

Ομόφυλα ζευγάρια: Το παρασκήνιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και η στάση της Εκκλησίας – Ποιοι υπουργοί δεν μίλησαν

«Η στάση του κ. Βορίδη τον τιμά, διότι παραμένει συνεπής με τις αρχές του.  Όπως τιμά και τον πρωθυπουργό το γεγονός ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε ένα νομοσχέδιο που προβληματίζει έντονα τη βάση της παράταξης.  Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο».

Σημειώνεται ότι ο Μάκης Βορίδης  ανέφερε χθες σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι δεν θα καταψηφίσει, αλλά θα απέχει για να διευκολύνει την κυβέρνηση, γεγονός που εκτιμήθηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και δεν τίθεται θέμα εξόδου του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του που έγινε σεβαστή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν πάντως, ότι ο κ. Βορίδης «έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ