Ομόφυλα ζευγάρια: Το παρασκήνιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και η στάση της Εκκλησίας – Ποιοι υπουργοί δεν μίλησαν

Τον δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης πήρε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο.

Υπουργικό Συμβούλιο: Ο διάλογος Βορίδη – Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα» – «Χαίρομαι»

Όπως αναφέρεται στο σχετικό συνοδευτικό κείμενο, «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη το γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στο γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα ρύθμιση δίνει δικαιώματα σε κάποιους, χωρίς να αφαιρεί κανένα από τους πολλούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο εκφράζει επιλογές της Πολιτείας, όχι θεολογικές πεποιθήσεις.

Βορίδης: Θα απέχει από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Δεν υπάρχει θέμα παραμονής του» λέει η κυβέρνηση

Τη στάση της αποχής επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Υπάρχει μία πραγματικότητα κοινωνική η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη και αυτή η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες, ανισότητες, αδιέξοδα νομικά, αλλά πολλές φορές και πραγματικά και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα και θα ψηφιστεί στις 12 με 13 Φεβρουαρίου.

Ποιοι δεν μίλησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν μίλησαν οι εξής βουλευτές της ΝΔ:

  • Νίκος Δένδιας
  • Βασίλης Κικίλιας
  • Δημήτρης Παπαστεργίου
  • Γιάννης Βρούτσης

Ενώ οι υφυπουργοί που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» είναι οι εξής:

  • Μαρία Κεφάλα
  • Σταύρος Κελέτσης
  • Γιάννης Μπούγας
  • Χριστίνα Αλεξοπούλου

Κάθετα αντίθετη με τον γάμο η Εκκλησία

Ομόφωνα «όχι» στο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών λέει η Ιερά Σύνοδος, η οποία με σκληρή γλώσσα μιλά για αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής και των θεσμών της οικογένειας.

«Oι εμπνευστές του νομοσχεδίου και συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας, την εξαφάνιση των ρόλων των δυο φύλων στην οικογένεια και τοποθετούν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων», ανέφερε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.

Στην κυριακάτικη Λειτουργία θα ανακοινωθούν σε όλους τους ναούς της χώρας οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ενώ θα μοιραστούν σχετικά φυλλάδια. Εξουσιοδοτούνται μάλιστα οι μητροπολίτες να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πιστών για το ζήτημα αυτό.

«Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και εκτροπή από το θέλημα του θεού. Αν βαπτιστεί το παιδί που δεν ευθύνεται, δεν θα μεγαλώσει σε οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών ομοφυλοφίλων στην πράξη, αναγνωρίζουμε. Δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά στην πράξη να το αναγνωρίζουμε», συνέχισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.

«Μέσα στην εκκλησία μπαίνουμε με πνεύμα ταπεινώσεως, δεν μπαίνουμε με πνεύμα δικαιωματισμού και με έναν τρόπο που να ζητούμε τα δικά μας», τόνισε ο μητροπολίτης Μαρώνειας Παντελεήμων.

«Ουδέν σχόλιο»

Η γνώμη της Εκκλησίας είναι σεβαστή τονίζουν χωρίς κανένα σχόλιο κυβερνητικές πηγές.

«Έχει τις απόψεις της, είναι απολύτως σεβαστές. Από κει και πέρα η εκτελεστική εξουσία εισηγείται τα νομοσχέδια και η νομοθετική εξουσία με την ψήφο των βουλευτών τα εγκρίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβαινε διαχρονικά στη χώρα μας, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Όχι» και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την αντίθεσή του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Εκκλησία δεν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου ὡς τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός».

Δείτε την ανακοίνωση

«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι «ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου» ὡς «τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός», ἡ ὁποία «συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας» (κείμενον «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ», Ι.10 καί 4).

Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ