Ομόφυλα ζευγάρια: «Ιερές» αναταράξεις για τις βαπτίσεις των παιδιών – Τι είπαν Ιερώνυμος και Ελπιδοφόρος

Προβληματισμός επικρατεί για τις βαπτίσεις παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Το θέμα δεν συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη το πρωί, ωστόσο απασχολεί τους ιεράρχες και αναμένεται να εξεταστεί από τα συνοδικά όργανα της Εκκλησίας.

Μετά το ομόφωνο «όχι» της εκκλησίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, «αγκάθι» αποτελεί και το θέμα της βάπτισης των παιδιών. Ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν ότι θα βαπτίζονται κανονικά, ενώ άλλοι διατηρούν επιφυλάξεις. Πάντως οι μητροπολίτες το επόμενο διάστημα αναλαμβάνουν «εντατικά μαθήματα κατήχησης» στους πιστούς από άμβωνος για τις πτυχές του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και για την αντίθεση της εκκλησίας στο ζήτημα αυτό.

Μάλιστα το θέμα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, την τεκνοθεσία και την τέλεση μυστηρίων της εκκλησίας που σχετίζονται με τον γάμο τέθηκε και στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία δεν είναι κατά των παιδιών και τα νοιάζεται περισσότερο από όλους τους άλλους. Μάλιστα, σημείωσε πως «η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν, να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και όταν το θελήσουν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν». «Η Εκκλησία δε θα αφήσει τα παιδιά αυτά έξω».

Ο κ. Ελπιδοφόρος συμφώνησε μαζί του. Σχετικά με τις εκκλησιαστικές σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Οι ομογενείς είμαστε στη διάθεσή της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου και τις εύκολες και τις δύσκολες μέρες».

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «τέτοιου είδους συναντήσεις ωφελούν και τις δύο εκκλησίες αλλά και τις χώρες».

Μητροπολίτης Κομοτηνής: Τα παιδιά ομόφυλων θα βαφτίζονται κανονικά

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας μιλώντας την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία θα βαπτίζει κανονικά τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, μιλώντας για αγάπη, συγχώρεση και παιδαγωγία.

«Δεν πήραμε απόφαση στη Σύνοδο, ουσιαστικά επικαιροποιήσαμε την εν Χριστώ Θεολογία της Εκκλησίας πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν από την Εκκλησία. Εδώ χωράνε όλοι. Χωράνε όμως εν μετανοία και όχι ο καθένας μαζί με τον εγωισμό του και τον δικαιωματισμό του», σημείωσε ο ιεράρχης.

Παράλληλα, πάντως, τόνισε: «Η Εκκλησία θα βαφτίζει τα παιδιά των ομόφυλων. Όσα είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και άλλοι μεμονωμένα, δεν εκπροσωπούν τη Σύνοδο, η οποία εκφράστηκε μέσα από το ανακοινωθέν της. Το μόνο που εκτιμώ ότι θα συμβαίνει σχετικά, είναι ότι όσοι έκαναν πολιτικό γάμο δε θα μπορούν να γίνονται ανάδοχοι – κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει και τώρα επί ετερόφυλων. Σε κάθε περίπτωση μετά την ψήφιση η ιεραρχία θα συνέλθει και πάλι και θα αποφασίσει για τέτοια πρακτικά θέματα. Αυτή η συγχώρεση, η κατανόηση, η αγάπη, για εμάς στην Εκκλησία είναι στάση ζωής. Η Εκκλησία δεν είναι ποτέ τιμωρητική. Ο κανόνας στην Εκκλησία γίνεται παιδαγωγία και όχι τιμωρία».

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Το θέμα της βάπτισης θα μελετηθεί από τα συνοδικά όργανα

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το θέμα της βάπτισης δεν συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αναμένεται ωστόσο να μελετηθεί από τα συνοδικά όργανα της Εκκλησίας.

Ο ιεράρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να τον αναγνωρίζουμε. Άλλωστε, ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;». Μάλιστα, αφού σημείωσε ότι «δεν ευθύνεται το παιδί για αυτό», είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα.

«Δεν πήραμε συγκεκριμένη απόφαση αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Αν βαπτιστεί το παιδί -που δεν ευθύνεται επαναλαμβάνω -, δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Αν γίνει βάπτιση των παιδιών των ομοφύλων, τότε στην πράξη που θα παρίστανται αναγνωρίζουμε. (…) Υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία ετέθησαν χθες στην Ιεραρχία. Δεν ελήφθη απόφαση, παραπέμφθηκε στα συνοδικά όργανα προκειμένου να μελετηθεί».

Μητροπολίτης Λαρίσης: Βάπτιση με σαφείς όρους και προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος εξήγησε στο OPEN ότι ζήτησε να τεθεί υπ’ όψιν της συνοδικής επιτροπής δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων το θέμα της βάπτισης και εάν η επιτροπή αποφασίσει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βαπτίζονται, θα πρέπει να είναι σαφείς οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να βαπτιστεί στην Ελλάδα ένα παιδί που υιοθετήθηκε από ομόφυλο ζευγάρι στο εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ζευγάρι ομοφυλοφίλων να έρθουν ως γονείς και να υπογράψουν στη βάπτιση. Εάν αλλάξει το Δίκαιο, εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την όποια, έστω και έμμεση, αναγνώριση ομοφυλοφιλικής συζυγίας».

Σε κάθε περίπτωση, οι ιεράρχες θα συνεχίζουν να πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουν και εκστρατεία ενημέρωσης, όπως ο Μητροπολίτης Κίτρους, Γεώργιος, ο οποίος στην προσευχή της Κυριακής από τον ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης θα πληροφορήσει τους πιστούς για τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.

Τι λέει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος για τις βαπτίσεις

Ο πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 πριν από τρεις ημέρες ξεκαθάρισε πως εμμένουν στις αντιθέσεις τους στην προωθούμενη ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, βάσει των ευαγγελικών περικοπών και των διδασκαλιών της θρησκείας μας.

Όπως τόνισε, λόγω αυτού, οι κληρικοί θα σεβαστούν χωρίς εξαιρέσεις την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα ισχύει για όλους και θα γίνει σεβαστή από όλους.

Όπως επεσήμανε πάντως ο εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, εφόσον δύο γυναίκες που μεγαλώνουν ένα παιδί, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την Πολιτεία, «εμένα αν μου έρθει ένα ζευγάρι ομόφυλων και μου ζητήσει μια ευχή θα τους την δώσω, αν μου ζητήσουν να βαπτίσω το παιδί τους, θα το βαπτίσω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ