10 προειδοποιητικά σημάδια ότι ζητάτε υπερβολικά πολλές φορές «συγγνώμη»

Οι άνθρωποι που τείνουν να απολογούνται συνεχώς είναι πιθανόν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να ζητάτε υπερβολικά πολλές φορές «συγγνώμη» μέσα στην μέρα ακόμη και αν δεν φταίτε για κάτι.

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτοεκτίμησής σας, ένας τρόπος είναι να δείτε προσεκτικά την συμπεριφορά σας και αν πραγματικά απολογείστε περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 προειδοποιητικά σημάδια ότι πράγματι ζητάτε συγγνώμη υπερβολικά πολλές φορές.

10 σημάδια ότι ζητάτε υπερβολικά πολλές φορές «συγγνώμη»

  • Ζητάτε συγγνώμη αντανακλαστικά
  • Λέτε συγγνώμη ακόμα κι αν δεν φταίει κανείς
  • Λέτε συγγνώμη για πράγματα που δεν ελέγχετε
  • Λέτε συγγνώμη όταν δεν ανταποκρίνεστε στα πρότυπα των άλλων
  • Λέτε συγγνώμη για αυτό που είστε
  • Λέτε συγγνώμη επειδή δεν απαντάτε αστραπιαία στα μηνύματα
  • Λέτε συγγνώμη όταν βάζετε όρια
  • Λέτε συγγνώμη επειδή μιλήσατε
  • Λέτε συγγνώμη που δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας
  • Νιώθετε ότι είστε βάρος για τους άλλους

Ζητάτε συγγνώμη αντανακλαστικά

Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Έχει γίνει η αγαπημένη σας λέξη που θα μπορούσατε να την έχετε τυπώσει και πάνω στην αγαπημένη κούπα σας. Δεν περνάει μέρα που να μην πείτε «συγγνώμη» σε κάποιον. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και λέτε τουλάχιστον μία «συγγνώμη» μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι.

Αφιερώνετε λίγα δευτερόλεπτα μετρώντας τα νομίσματά σας στο ταμείο και απολογείστε στον ταμία για την καθυστέρηση σαν να είχατε κλέψει κάτι. Όταν δεν καταλαβαίνετε τι σας λέει ένας συνάδελφος που μασάει το φαγητό του ζητάτε εσείς συγγνώμη.

Το να απολογείστε σας έχει γίνει συνήθεια και ίσως πια να μην το καταλαβαίνετε. Μπορεί, όμως, να είναι μία επιβλαβής συνήθεια αφού σας επηρεάζει ψυχολογικά και σας κάνει να νιώθετε κατώτεροι.

Επίσης μπορεί να επηρεάσει το πώς σας βλέπουν και σας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μερικοί άνθρωποι μυρίζονται την αδυναμία των άλλων και προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν. Εάν λέτε συχνά συγγνώμη είστε υποψήφιοι στόχοι τους.

Λέτε συγγνώμη ακόμα κι αν δεν φταίει κανείς

Συμβαίνουν ατυχήματα και μερικές φορές είναι δύσκολο να πεις ποιος φταίει. Για κάποιο λόγο, όμως, εσείς παίρνετε αυτόματα την ευθύνη και λέτε συγγνώμη. Όταν χτυπήσετε με κάποιον κατά λάθος στον δρόμο ζητάτε συγγνώμη σαν να το κάνατε επίτηδες. Στην πραγματικότητα και οι δύο (ή κανένας από εσάς) φταίτε.

Είναι σαν να υπάρχει πάντα ένα δάχτυλο που σας δείχνει ως υπεύθυνο για ό,τι πάει στραβά σε αυτόν τον κόσμο. Χαλαρώστε λίγο. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι δικό σας λάθος, δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη.

Λέτε συγγνώμη για πράγματα που δεν ελέγχετε

Λέτε συγγνώμη όταν σχεδιάσατε για ένα πικνίκ με φίλους και τελικά έβρεξε. Ή μπορεί να ζητάτε συγγνώμη επειδή είχε κίνηση στον δρόμο, ή υπάρχουν πολλά κουνούπια. Πάλι, για κάποιο λόγο, παίρνετε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Αυτό που είναι αστείο είναι ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη ακόμα κι αν σας ενοχλεί η κατάσταση.

Για παράδειγμα δεν θέλατε να βρέξει και να σας χαλάσει το πικνικ. Αλλά όταν βλέπετε την απογοήτευση στα πρόσωπα των φίλων σας νιώθετε ένοχοι σαν να έχετε δώσει εντολή στους ουρανούς να ρίξουν βροχή.

Λέτε συγγνώμη όταν δεν ανταποκρίνεστε στα πρότυπα των άλλων

Λέτε συγγνώμη όταν μαγειρεύετε ένα γεύμα και οι άλλοι το βρίσκουν πολύ αλμυρό ή πολύ λιπαρό. Λέτε συγγνώμη αν τα λουλούδια που διαλέξατε για τη μητέρα σας δεν την εντυπωσίασαν. Λέτε συγγνώμη αν η δουλειά σας δεν ικανοποιεί τον διευθυντή σας.

Όταν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι από εσάς και σας κάνουν αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας, δεν θα θυμώσετε. Δεν θα σκεφτείτε: «Πώς τολμάς;» Αντίθετα θα ζητήσετε συγγνώμη επειδή δεν ανταποκρίνεστε στα πρότυπα τους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε μεγαλώσει με έναν ναρκισσιστή γονέα και ίσως χρειαστείτε περισσότερη δουλειά με τον εαυτό σας πέρα από τα ζητήματα αυτοεκτίμησης..

Λέτε συγγνώμη για αυτό που είστε

Όταν ο σύντροφος σας σχολιάζει πώς δεν πρέπει να φοράτε μακιγιάζ επειδή σας κάνει άσχημη το δέχεστε και αφαιρείτε το μακιγιάζ. Όταν οι άνθρωποι σας κοιτούν επίμονα επειδή ρουθουνίζετε όταν γελάτε, λέτε συγγνώμη σαν να μεταδίδετε κάποια ασθένεια. Όταν έχετε μια χρόνια ασθένεια και κουράζεστε εύκολα θα ζητήσετε συγγνώμη που ενοχλείτε τους άλλους. Κάνετε κακό στον εαυτό σας. Πρέπει να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.

Ο καθένας πρέπει να μπορεί να υπάρχει όπως είναι αρκεί να μην κάνει πράγματα σε βάρος των άλλων. Εάν ζητάτε συγγνώμη συχνά τότε μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα σημάδι ότι οι άλλοι σας κακοποιούν και προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν. Είναι καλό να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο που αλληλεπιδράτε για να μην μπείτε σε τοξικές καταστάσεις και σχέσεις.

Λέτε συγγνώμη επειδή δεν απαντάτε αστραπιαία στα μηνύματα

Αισθάνεστε ένοχοι όταν αφήνετε κάποιον να περιμένει την απάντησή σας ακόμα κι αν αναμένει μόλις πέντε λεπτά. Νιώθετε ότι είναι έγκλημα εάν δεν απαντάτε γρήγορα. Έτσι λέτε συγγνώμη κάθε φορά που κάποιος περιμένει να του απαντήσετε.
Ξέρετε ότι δεν πρέπει να νιώθετε έτσι αλλά δεν μπορείτε να μην νιώθετε ένοχοι. Αισθάνεστε σαν να αγνοείτε κάποιον εσκεμμένα και δεν θέλετε να κάνετε τους άλλους να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους.

Χρειάζεται να λάβετε υπόψη το πρόγραμμα σας. Εάν είστε απασχολημένοι, μην αισθάνεστε ένοχοι που δεν απαντάτε γρήγορα. Δεν είναι κακό να μην απαντάτε γρήγορα εκτός και αν υπάρχει σοβαρή έκτακτη ανάγκη. Σε όλους μας επιτρέπετε να απαντάμε όποτε μπορούμε.

Λέτε συγγνώμη όταν βάζετε όρια

Γενικά είναι δύσκολο για εσάς να θέσετε όρια. Όταν το κάνετε το βρίσκετε πολύ δύσκολο καταλήγετε να ζητάτε συγγνώμη. Στην πραγματικότητα, ένα μέρος σας θέλει να τα πάρει όλα πίσω μόλις δείτε την αντίδρασή στα όριά σας γιατί νιώθετε εξαιρετικά ένοχοι. Δεν σκέφτεστε ότι για να βάζετε όρια σημαίνει ότι εσείς ταλαιπωρείστε από μία κατάσταση και ίσως άλλοι θα έπρεπε να λένε συγγνώμη.

Λέτε συγγνώμη επειδή μιλήσατε

Συνήθως μένετε σιωπηλοί ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με κάτι που είπε κάποιος. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή είναι στη φύση σας να μείνετε μακριά από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό, σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που έχετε το θάρρος να μιλήσετε, είστε εξαιρετικά απολογητικοί. Θα εκφράσετε ό,τι έχετε στο μυαλό σας όσο πιο ευγενικά γίνεται, Θα τελειώνετε κάθε φράση με «συγγνώμη» ή «με συγχωρείτε» ή «με όλο τον σεβασμό».

Δεν έχει σημασία αν κάποιος κάνει λάθος σε κάτι και εσείς έχετε δίκιο σε κάτι. Εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα που εκφράζετε τη γνώμη σας. Ανησυχείτε ότι θα προσβάλετε κάποιον επειδή δεν συμφωνείτε με αυτά που λέει.

Λέτε συγγνώμη που δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Γνωρίζετε καλά ότι δεν είναι κακό όταν δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας, ειδικά αν δεν αισθανόμαστε καλά. Αλλά όταν αρνείστε μία πρόκληση νιώθετε άσχημα. Όταν λέτε όχι σε κάποιον που σας ζητά βοήθεια, νιώθετε εγωιστές και αγενείς. Νιώθετε κακός άνθρωπος επειδή βάζετε ως προτεραιότητα τον εαυτό σας.

Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι δεν συμβαίνει συχνά. Ωστόσο λυπάστε που επιλέγετε τον εαυτό σας. Πιθανότατα, σε όλη σας τη ζωή δεν μπορούσατε να εστιάζετε πρώτα στην δική σας ευτυχία και ευημερία. Πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα και να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς ενοχές.

Νιώθετε ότι είστε βάρος για τους άλλους

Αυτό είναι κάτι που το νιώθετε συνεχώς. Στην πραγματικότητα δεν ενοχλείτε κανέναν και κανείς δεν σας κάνει να νιώθετε ότι είστε βάρος. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, απλώς νιώθετε ότι ενοχλείτε τους άλλους απλώς και μόνο με το να υπάρχετε.

Κάθε φορά που παρατηρείτε μια μικρή αλλαγή στη διάθεση κάποιου, ρωτάτε: «Είπα κάτι λάθος;». Ή όταν το αφεντικό σας δεν φαίνεται να εκτιμά τη δουλειά σας, λέτε: «Συγγνώμη, θα προσπαθήσω περισσότερο την επόμενη φορά». Βασικά πιστεύετε ότι δεν αρέσετε στους άλλους και λέτε συγγνώμη αμέσως.

Είναι καλή η συγγνώμη αλλά…

Γενικά όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα λάθη τους και ζητούν συγγνώμη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε. Ωστόσο εάν το λέτε πολύ συχνά και σε καταστάσεις όπου είναι εντελώς περιττό ήρθε η ώρα να το σταματήσετε. Πρέπει να ανακτήσετε τον αυτοέλεγχο σας. Είναι ένα σημάδι ότι έχετε προβλήματα αυτοεκτίμησης. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε σιγά σιγά την αξία σας. Όσο αντιλαμβάνεστε πόσο εξαιρετικοί και μοναδικοί είστε τόσο θα μειώνετε τις συγγνώμες που ζητάτε χωρίς λόγο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ