Το νησί φάντασμα που δεν έχει εμφανιστεί από το 1872

Ένας παλιός θρύλος, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1325, περιγράφει ένα νησί στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας που ονομάζεται Hy-Brasil. Όπως και η Ατλαντίδα, το νησί είναι αδύνατο να εντοπιστεί.

Σε αντίθεση με την Ατλαντίδα, υπάρχουν κάποιες αρκετά πρόσφατες αναφορές για το νησί. Βέβαια είναι αναφορές «κάπως αμφίβολες». Ωστόσο τις έχουν κάνει έμπειροι εξερευνητές, ενώ υπάρχουν και ναυτικοί χάρτες που επί χρόνια έδειχναν την υποτιθέμενη τοποθεσία του νησιού.

Ο πρώτος χάρτης που απεικονίζει το Hy-Brasil δημιουργήθηκε το 1325. Τότε το νησί εμφανιζόταν με το όνομα “Brasil”. Θα άλλαζε ονόματα με την πάροδο των χρόνων. Οι χάρτες που εκδόθηκαν αργότερα, το έγραφαν ως Brasil, Brazil, Breasil, Hy-Brasil ή O’Brasil. Αλλά το πιο ενδιαφέρον με τους χάρτες δεν ήταν η διαφωνία στο όνομα. Οι χάρτες αυτοί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια τοποθεσία. Το νησί μετακινήθηκε γύρω από τις ακτές της Ιρλανδίας κάπως ακανόνιστα κατά τη διάρκεια των αιώνων, ενώ κάποτε εμφανίστηκε και ακριβώς στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής.

Οι αφηγήσεις

Οι αφηγήσεις για το νησί είναι ακόμα πιο παράξενες. Κάποιοι λένε ότι έχουν δει ένα νησί που καλύπτεται από ομίχλη. Αλλά υπάρχουν και αφηγήσεις για ένα νησιωτικό βασίλειο που κατοικείται από αρχαίους ανθρώπους. Ένας απολογισμός μαρτυριών του 1629 αναφέρει ότι “αρκετοί ναυτικοί το είδαν στη θάλασσα, καθώς έπλεαν στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας”.

Από αυτές τις υποτιθέμενες θεάσεις, ένας άνδρας με το όνομα “Captain Rich” ισχυρίζεται ότι ήρθε “τόσο κοντά που ανακάλυψε ένα λιμάνι”, οπότε άρχισε να πλέει προς το νησί. Σε μια αντίστροφη πορεία του “Desmond-from-Lost”, ο καπετάνιος Rich συνέχισε να πλέει προς το νησί. Μπήκε σε ομίχλη και δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην ακτή. Η αφήγηση, ακόμη και ως μία από τις πιο γειωμένες για το νησί, είναι φορτωμένη με λαογραφικά στοιχεία. Καταλήγει με το συμπέρασμα ότι “μπορεί να είναι εκείνοι οι διάσημοι μάγοι που τώρα κατοικούν εκεί και με τη μαγική τους ικανότητα κρύβουν το νησί τους από τους επιτηδείους”.

Ο γέρος και οι καραφλοί ακόλουθοι

Ένας άλλος απολογισμός – μια επιστολή που έστειλε ένας άνδρας από το Ντέρι σε έναν φίλο του στην Αγγλία – περιγράφει το ταξίδι ενός καπετάνιου John Nisbet, ο οποίος βρέθηκε με το πλήρωμά του, αποκλεισμένος στο Hy-Brasil και βγήκε για εξερεύνηση. Την πρώτη μέρα, διαπίστωσαν ότι στο νησί υπήρχε ένα παλιό κάστρο και παρόλα αυτά ήταν εντελώς ακατοίκητο. Το βράδυ έπεσαν για ύπνο. Την άλλη μέρα, ξύπνησαν και “είδαν έναν πολύ πολύ ηλικιωμένο, σοβαρό κύριο και δέκα άνδρες με γυμνό κεφάλι που τον ακολουθούσαν (σαν να ήταν υπηρέτες του) να έρχονται προς την ακτή, όπου βρισκόταν το πλοίο”.

Ο γέρος δεν έχασε ευκαιρία. Έστησε ένα γλέντι και άρχισε να λέει στο πλήρωμα ότι “το νησί ονομαζόταν O’Brazile, ότι οι πρόγονοί του ήταν μερικές φορές πρίγκιπες του νησιού, και ότι αυτός και πολλά άτομα, ευγενείς άνθρωποι, βρέθηκαν κλεισμένοι στο κάστρο που είχαν δει την προηγούμενη ημέρα και έμειναν εκεί φυλακισμένοι τυραννικά, από την κακόβουλη διαβολική τέχνη ενός μεγάλου νεκρομάντη.

Ευτυχώς, η βασιλεία και η ισχύς του νεκρομάντη διακόπηκε από την απίστευτα αληθοφανή επίσκεψη των ναυτικών. Η κατάρα έσπασε, οπότε και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν το νησί τώρα. Αυτό στην πραγματικότητα, δεν έγινε ποτέ. Διότι, αν και υπήρχαν και άλλες αναφορές για το νησί, οι μέρες του και η ύπαρξή του, που θεωρούνταν οτιδήποτε άλλο εκτός από μύθος ήταν μετρημένες. Ένας χάρτης που έγινε το 1872 θα ήταν η τελευταία του εμφάνιση.

Πιθανότατα δεν υπήρχε νησί εξαρχής. Τα νησιά-φαντάσματα εμφανίζονταν σε χάρτες πολύ πριν, αλλά και μετά από αυτό. Πρόκειται για χερσαίες μάζες που εμφανίζονται σε χάρτες παρόλο που πιθανώς δεν υπήρξαν ποτέ, με οποιαδήποτε φυσική έννοια.

Η αμμώδης νήσος

Ένα νησί, γνωστό ως Sandy Island επέζησε σε χάρτες από το 1774 μέχρι και το Google Earth. Τελικά αφαιρέθηκε από τους χάρτες και το Earth της Google, αφού μια ομάδα επιστημόνων πέρασε με πλοίο από το υποτιθέμενο νησί και το κήρυξε ανύπαρκτο.
Η ύπαρξη νησιών φαντασμάτων μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Άλλωστε ακόμη και η Ατλαντίδα μπήκε σε πραγματικούς χάρτες, εμφανιζόμενη σε έναν από αυτούς ως το 1664.

Πώς γεννιούνται τα νησιά φαντάσματα

Οι χαρτογράφοι μπορεί να περιλάβουν στους χάρτες τους ένα νησί, έχοντας ακούσει κάποιον μύθο.  Επίσης μπορεί να βάλουν ένα νησί στον χάρτη από λάθος, όπως έγινε με το νησί Pepys, που δημιουργήθηκε το 1683, όταν ένας καπετάνιος έκανε λάθη στους υπολογισμούς του και μπέρδεψε ένα από τα νησιά Φώκλαντ, νομίζοντας ότι έβλεπε ένα νησί που ήταν νέο.

Επίσης μπορεί ένας χαρτογράφος να τοποθέτησε σκόπιμα ψεύτικα νησιά στους χάρτες τους, ώστε να καταλάβει αν το έργο του το αντέγραψαν οι επόμενοι. Κάποια από τα νησιά φαντάσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα και το αποτέλεσμα ναυτικών που είχαν ψευδαισθήσεις, όπως αυτή που δημιούργησε το “αιωρούμενο πλοίο” το 2021.

Στην περίπτωση του Hy-Brasil, υπάρχουν σίγουρα λόγοι να υποπτευθούμε ότι είναι κυρίως η μυθολογία που γέννησε το νησί και κράτησε τον μύθο ζωντανό με τη βοήθεια μερικών έγκυρων, αλλά λανθασμένων χαρτών.

Εκτός αν πιστεύετε πολύ στα μυστικά νησιά και στις αρχαίες κατάρες που έκαναν οι νεκρομάντεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ