Οικονόμου: Αρχές του έτους θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών – Τι είπε για τις γιορτές

Απάντηση στο εάν θα επιβάλει η  κυβέρνηση κάποιο μικρό οικονομικό πέναλτι σε επαγγελματικές ομάδες ανεμβολίαστων, όπως αστυνομικούς και στρατιωτικούς έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου “δεν υπάρχει κάτι καινούριο σε ό,τι αφορά την πολιτική για την εμβολιαστική κάλυψη από αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει και που ήδη ισχύουν”.

Γιάννης Οικονόμου

Τι είπε ο Οικονόμου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές την Άνοιξη λόγω των εξελίξεων με το ΚΙΝΑΛ, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έως τότε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αξιοποιούν κάθε ημέρα που περνά για να παράγουν έργο στους πολίτες, είτε αυτό έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κατάστασης που έχουμε αυτόν τον καιρό με την πανδημία έτσι ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές είτε έχει να κάνει με το πώς θα καθιστούμε τη χώρα μας όλο και πιο ελκυστική σε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στην προκοπή των πολιτών όταν η σκιά της υποχωρήσει. Είτε πάλι έχουν να κάνουν με σπουδαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρούς τομείς, όπως της Δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του ψηφιακού μετασχηματισμού”.

“Αξιοποιούμε κάθε μέρα με ένα έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κατατεθεί απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες για να το αξιολογήσουν και για να διαλέξουν”, συμπλήρωσε.

Γιάννης Οικονόμου

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5 ετών και άνω

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 ετών και άνω και εάν υπάρχει συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική προκειμένου να πειστούν οι γονείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι  “το χρονοδιάγραμμα έχει να κάνει με το πότε θα έχουμε στη διάθεση μας τα εμβόλια” και εκτίμησε ότι μέσα  στις επόμενες εβδομάδες ή στις αρχές του έτους θα έχει  στη διάθεσή της η χώρα τα εμβόλια γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
“Σε κάθε περίπτωση όπως και για κάθε κατηγορία και ηλικία πληθυσμού σε ό,τι αφορά το εμβόλιο η κυβέρνηση θα φροντίζει να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες για το πόσο ασφαλές, χρήσιμο και απαραίτητο είναι. Προς την κατεύθυνση αυτή, προφανώς η επιστημονική κοινότητα και κυρίως οι παιδίατροι θα διαδραματίσουν τον δικό τους καθοριστικό και ξεχωριστό ρόλο”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τα 3 όπλα για την αντιμετώπιση της  πανδημίας
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στα τρία όπλα για τη διαχείριση της πανδημίας της επόμενης περιόδου με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως  είπε ” Παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης για τον καθένα μας”.

“Επιβάλλεται κατά συνέπεια να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του ιού, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές. Και τα όπλα αυτά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι συγκεκριμένα:

-Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας: Να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Διαπιστώνεται άλλωστε, τόσο από τα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία όσο και από τον επιδημιολογικό χάρτη των Περιφερειών ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διασπορά του ιού. Επίσης, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη -κάτω του 55%- εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας.

-Δεύτερον: Κάνουμε όλοι -εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, να προστατευτούμε, αλλά να μην συμβάλλουμε άθελά μας στη διασπορά της λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Για το σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αν κάποιοι από μας νοσούν, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς.

-Και τρίτον: Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που παρατηρείται συγχρωτισμός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ