Μήνυμα από τον «Κολοσσό» των Ενόπλων Δυνάμεων: Σας περιμένουμε νύχτα – μέρα

Εντυπωσιακή διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με επίδειξη ισχύος πυρός στην Ρόδο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι «ινδιάνοι του Αιγαίου» τα ελικόπτερα KIOWA καθώς και τα νεοαποκτηθέντα Μ1117 πλέον έχουν πάρει θέσεις στα νησιά του Αιγαίου, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα πώς όχι μόνο δεν αποστρατιωτικοποιούνται αλλά θωρακίζονται στον μέγιστο βαθμό έναντι κάθε απειλής και κάθε επιβουλέα.

«Θα διατηρούμε την περιοχή σταθερή, ασφαλή, σε ειρήνη, προκειμένου οι κοινωνίες μας να μπορούν να ευημερούν και να πορεύονται στο μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στην Άσκηση ΚΟΛΟΣΣΟΣ.

Σε ότι αφορά τα απειλητικά μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε: «Τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν, ανησυχούμε γι’ αυτά και προετοιμαζόμαστε».

Η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έχοντας ξεκινήσει από τις 30 Νοεμβρίου, στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) και συνέβαλε αφενός στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά επιχειρησιακά σενάρια, αφετέρου στην προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Κατά την εξέλιξη της άσκησης, εξετάστηκαν και επιπλέον επεισόδια μεταξύ των οποίων διακομιδή και αεροδιακομιδή τραυματία, και περισυλλογή βεβλαμένου βαρέως υλικού.

Στην «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22» επιπλέον του προσωπικού και των μέσων της 95 ΑΔΤΕ, συμμετείχαν και οι ακόλουθες μονάδες:

  • 2 Αεροσκάφη F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ)
  • 2 Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64 A/D (APACHE).
  • 2 Ελικόπτερα Αναγνώρισης (Ε/ΠΑΝ) OH-58D Kiowa Warrior.
  • 2 Ελικόπτερα UH-1H.
  • Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον χαιρετισμό του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε τόσο στην ετοιμότητα, στην επαγρύπνηση και στην μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στο επιχειρησιακό όφελος της άσκησης και στην σημασία της για το αίσθημα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διασφαλίζεται με τις καθημερινές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με συνεκπαιδεύσεις με συμμάχους, φίλους και εταίρους μας με σκοπό την οικοδόμηση συνεργειών σε διεθνές διμερές και πολυμερές επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν σε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων, στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της 95 ΑΔΤΕ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στον χώρο των ασκούμενων τμημάτων όπου και τους συνεχάρη για την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση των αντικειμένων της άσκησης, και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον υψηλό επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και το υψηλό ηθικό τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ