LIVE – Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα – Αναχώρησε για την Άγκυρα

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Πριν από λίγη ώρα έφτασε η αυτοκινητοπομπή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στην Άγκυρα.

    Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρισκόταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν κι εκείνος που τον υποδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης.

     

  • 17:40 07/12/2023

    Αναχώρησε ο Ερντογάν από την τουρκική πρεσβεία με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Αναχώρησε από την τουρκική πρεσβεία, πριν από λίγα λεπτά, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Με την στάση του στην τουρκική πρεσβεία ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

    Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν κι εκείνος που τον υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης (7/12).

     

  • 16:40 07/12/2023

    Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις-διακηρύξεις που υπογράφηκαν

    Μνημόνια, συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις υπογράφηκαν μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, στη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • 16:04 07/12/2023

    Το τετ α τετ Ερντογάν-Αταμάν

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού και Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Τουρκίας, Εργκίν Αταμάν, θέλησε να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης του τελευταίου με τον πρωθουπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα σήμερα (7/12).

    Ο Αταμάν μετέβη στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, όπου γνώριζε πότε και τι ώρα θα βρισκόταν εκεί ο Ερντογάν, με τους δύο άνδρες να έχουν έναν σύντομο διάλογο.

     

  • 15:43 07/12/2023

    Στην τουρκική πρεσβεία ο Ερντογάν μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

    Στην τουρκική πρεσβεία βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

  • 15:09 07/12/2023

    Μητσοτάκης – Ερντογάν: Αυτή είναι η Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν

    Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές, προβλέπει μεταξύ άλλων η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

    Παράλληλα «τα μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

    Τέλος, σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Διακήρυξη «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα μέρη».

    Ολόκληρη η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

    Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

    PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

    PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

    PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

    PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

    PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

    PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

    PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

    PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

    PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

    PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

    Συμφώνησαν στα κάτωθι:

    OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

    (α) Πολιτικός Διάλογος:

    σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
    Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες
    (β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

    (γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

    OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

    OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

    Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

  • 14:40 07/12/2023

    Η αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» και η απάντηση Μητσοτάκη με επίκληση της συνθήκης της Λωζάννης

    Για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά.

    «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε «η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο υποστήριξε ότι «για εμάς και για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανική καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε αυτό το κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση νυχθημερόν».

     

  • 14:35 07/12/2023

    Ερντογάν: Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου

    «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» ανέφερε ο Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα. Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

     

  • 14:34 07/12/2023

    Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα

    Μία ημέρα ξεχωριστή χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την σημερινή, καθώς ύστερα από 7 χρόνια συνέρχεται το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένας γεγονός από μόνο του, που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους, στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Έκανε λόγο για πρωτόγνωρες προκλήσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν η πανδημία, ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και για τις περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

     

  • 13:44 07/12/2023

    Ξεπέρασε τη μια ώρα η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου

  • 13:34 07/12/2023

    Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

  • 13:29 07/12/2023

    Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ: Στο επίκεντρο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ συζήτησαν μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες.

    Δένδιας - Γκιουλέρ

  • Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας – Τι θα αναφέρει το κείμενο

    Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.

    Μητσοτάκης Ερντογάν
    Μητσοτάκης Ερντογάν
  • 12:03 07/12/2023

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν – Τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • 11:40 07/12/2023

    Άδειοι δρόμοι στην Αθήνα – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

    athens

  • 11:33 07/12/2023

    Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν: Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος πρόεδρος

    Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    sakellaropoulou

  • 11:05 07/12/2023

    Αναχώρησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Ερντογάν

  • 10:33 07/12/2023

    Έφτασε στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από λίγο προσγειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στις 11:00.

    Ερντογάν

Επίσκεψη- αστραπή πραγματοποιεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με τις προετοιμασίες όλες τις προηγούμενες ημέρες να είναι πυρετώδεις και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που τον υποδέχτηκε, είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00, αλλά έφτασε στις 10:30.

Δείτε LIVE από την ΕΡΤ

Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Στις 11:30 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στις 12:15 με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο  της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – 3.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές και drones

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ενώ απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση έως τις 6 το απόγευμα.

Αναλυτικά, 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους, ελεύθεροι σκοπευτές σε κτίρια της Αθήνας και γύρω από την πορεία όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου και drones είναι μερικά από τα μέτρα που θα σήμερα την πρωτεύουσα να θυμίζει «φρούριο». Παράλληλα Αντιτρομοκρατική αλλά και Κρατική Ασφάλεια θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ