Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Γκιουλέρ στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων

Συνοδευόμενος από 8 υπουργούς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη έξι χρόνια μετά την τελευταία φορά.  Ανάμεσα στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η ατζέντα, οι στόχοι και οι προσδοκίες από την επίσκεψη «αστραπή» – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11.30 π.μ. με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο λόγος που αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην ΛΑΕΔ και όχι στο Ελληνικό Πεντάγωνο ήταν για να αποφευχθεί η διασπορά των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, θα αναγκάζονταν να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, κάτι που θα προκαλούσε κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μια διευρυμένη περίμετρο του κέντρου της Αθήνας. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά λόγω του προγράμματος του Ταγίπ Ερντογάν και η συνάντηση θα γινόταν με την «ψυχή στο στόμα». Έτσι αποφασίστηκε η ΛΑΕΔ, η οποία διαθέτει και κατάλληλους χώρους για τέτοιες συναντήσεις.

Σε ό, τι αφορά την ουσία της συνάντησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με χαμηλές προσδοκίες στον διάλογο. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον ομόλογό του από θέση ισχύος κι αυτό διότι επί 4 χρόνια κρατούσε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας κι είχε διαχειριστεί πολλές κρίσεις ως υπουργός εξωτερικών, με τον Γκιουλέρ τότε να είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Άρα για τον έμπειρο Έλληνα υπουργό οι παγίδες που ενδεχομένως επιχειρήσει να στήσει ο ομόλογός του είναι στο ελάχιστο προβλέψιμες.

Δένδιας - Γκιουλέρ

Επιπρόσθετα, η Τουρκία είναι εκείνη η οποία έχει ξεδιπλώσει την βεντάλια του αναθεωρητισμού και στις συζητήσεις είναι αυτή που καλείται να κάνει βήματα προς τα μπρος – προς την λογική και τη διεθνή νομιμότητα. Άρα, το δύσκολο έργο το έχει η Τουρκία που θα πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παραλόγου κι όχι η Ελλάδα που περιμένει στην γραμμή του διαλόγου.

Οι πληροφορίες του enikos.gr φέρουν την ελληνική πλευρά να προσέρχεται στον διάλογο με χαμηλές προσδοκίες. Άλλωστε, δεδομένης της κατάστασης, λίγα είναι τα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν.

Τα «σίγουρα» είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και η διατήρηση του Ανοιχτού Δίαυλου Επικοινωνίας ακόμη και σε Ανώτατο Επίπεδο ώστε να προλαμβάνονται οι εντάσεις πριν αυτές εξελιχθούν σε κρίσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Γκιουλέρ θα θέσει θέματα που αποτελούν κόκκινο πανί για την ελληνική πολιτική, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα.

Όπως έγινε γνωστό, σε ειδικό χώρο της ΛΑΕΔ θα βρίσκονται όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ η τηλεοπτική κάλυψη της συνάντησης θα γίνει από την ΕΡΤ, που θα κάνει και τον διαμοιρασμό της εικόνας. Μετά τη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις.​

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ