«Φρούριο» η Αθήνα: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν – Το 6ωρο πρόγραμμα

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρος, εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Οι 6 ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 11:30 ο Ερντογάν θα φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία συνάντηση η οποία θα διαρκέσει 45 λεπτά. Στις 12:15, θα μεταβεί δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί οι δυο ηγέτες θα έχουν συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των συμβούλων τους. Στη 13.00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις και στην συνέχεια θα αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει στις 16.00 το απόγευμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου:

ΩΡΑ 12.15: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ  Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ – Χ. ΦΙΝΤΑΝ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΑ – ΤΣ. ΚΙΛΙΤΣ

ΩΡΑ 13.00: ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

13.30: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

16.00: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι προσδοκίες της Αθήνας για την επίσκεψη Ερντογάν – Τι θα αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη

Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν μέσω της αυριανής συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν να δώσουν συνέχεια στον οδικό χάρτη για την περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξ’ ου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική κοινή διακήρυξη για την καλή γειτονία που αναμένεται να υπογραφεί αύριο ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όπως επισημαίνουν σχετικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο εν λόγω κείμενο, που γενικώς θα διέπεται από έναν προτρεπτικό τόνο, θα καταγράφεται η ανάγκη για «ήρεμα νερά». Στην Αθήνα, λένε πως αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Επιπλέον, θα καταγράφεται η ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, η ανάγκη για ενίσχυση της διμερούς εργασίας, αλλά και η ανάγκη για την ανταλλαγή επισκέψεων.

Ήδη, με τις αυριανές δηλώσεις αναμένεται να έχουμε μία πρώτη εικόνα για τα πρώτα ραντεβού στον ελληνοτουρκικό διάλογο, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι κυοφορείται νέα συνάντηση των δύο ηγετών, την άνοιξη του 2024, ενώ πολύ σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Οι συμφωνίες

Αύριο αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αυτές αντιμετωπίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε περίοπτη θέση είναι οι κοινές δράσεις για το μεταναστευτικό. Πέραν της ανταλλαγής των αξιωματικών ανάμεσα σε Λέσβο και Σμύρνη θα υπάρχει η δυνατότητα σε Τούρκους να εκδίδουν 7ήμερες βίζες για 10 ελληνικά νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι θα υπάρξει αναγνώριση τίτλων τεχνικής εκπαίδευσης για να διευκολύνονται οι ανταλλαγές εργατικών χεριών, ανάμεσα σε τουρκικά παράλια και ελληνικά νησιά και το αντίστροφο. Θα υπάρχουν, επίσης, κοινά τουριστικά πακέτα επ’ ωφελεία και των δύο χωρών, αλλά και αναγνώριση των καρτών υγείας Ελλάδας και Τουρκίας, ένα μέτρο που επίσης θα διευκολύνει τους επισκέπτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: «Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας»

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες δηλώσεις απόψε, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αθήνα. «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε τις επαφές αυτές με τον τουρκικό αιώνα. Είπε συγκεκριμένα ότι «κάθε πρόοδος που κάνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον τουρκικό αιώνα», ενώ επανέλαβε την φράση «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά», αλλά αναφερόμενος στην τρομοκρατία, το ΡΚΚ, την Συρία και το Ιράκ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

•Λ. Κατεχάκη,

•Λ. Μεσογείων,

•Λ. Βασ. Σοφίας,

•Λ. Κηφισίας,

•Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,

•Λ. Βασ. Αμαλίας,

•Λ. Αλεξάνδρας,

•Μιχαλακοπούλου,

•Σταδίου,

•Πανεπιστημίου και

•Ακαδημίας.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Πέμπτη στην Αθήνα

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00′ ώρα έως και την 18:00′ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

  • 1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
  • 2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έωςτη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
  • 3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Η απόφαση έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια” και στο www.hellenicpolice.gr στο ειδικό banner για τις αποφάσεις αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με συναθροίσεις, συγκεντρώσεις, πορείες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ