Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας – Τι θα αναφέρει το κείμενο

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.

Δεν είναι το τελικό κείμενο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το κείμενο προτρέπει τις δύο πλευρές να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

Πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.

Το κείμενο αυτό θα εκδοθεί αντί κοινού ανακοινωθέντος όπως στα προηγούμενα τέσσερα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για μια σημαντική τρισέλιδη διακήρυξη την οποία επεξεργάζονται για εβδομάδες τώρα τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Εκεί περιγράφεται, το περίγραμμα όλων των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Θα επιβεβαιώνεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα, θα δείχνει επίσης το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα πιο δύσκολα ζητήματα σε σχέση τη συνέχιση του διαλόγου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τα άλλα θέματα χαμηλής πολιτικής και θα εκφράζεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν από δω και πέρα.

Είναι ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συγγραφή του κειμένου είχε προσωπικό ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του κ. Φιντάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ