Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού

Σχετικά με τα περί υπογραφής συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό για την αποστολή αμυντικού υλικού από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία

Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ να εκδώσει ευρωομόλογα για την αμυντική θωράκισή της

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας. Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία.

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και οι θέσεις της Αθήνας για Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, Ουκρανία και αγροτικό

Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.

Τι ανέφερε στην ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Χ στην οποία ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε: «Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό

Για αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας.

«Οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Zelenskyy για την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό σχετικά με ‘’την εφαρμογή των συμφωνιών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την εν εξελίξει αμυντική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά την αεράμυνα”, αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’», τόνισε σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει την Βουλή για το Ουκρανικό και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. «Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Ζητά ενημέρωση της Βουλής για το περιεχόμενο των συμφωνιών Ελλάδας – Ουκρανίας

Στο θέμα με τις σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης διάβασε την ανάρτηση του Ζελένσκι στο Χ στην οποία αναφερόταν σε συμφωνίες «που επιτεύχθηκαν» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό.

«Τίθεται ένα εύλογο αλλά αμείλικτο ερώτημα. Ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουκρανία; Γιατί αυτό νομίζω ούτε η αντιπροσωπεία το γνωρίζει ούτε κανένα από τα πολιτικά κόμματα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Και συνέχισε: «Και νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας που πρέπει η κυβέρνηση να μας απαντήσει ποιο είναι το περιεχόμενο των συμφωνιών μεταξύ του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Ζελένσκι, μεταξύ Ελλάδος και Ουκρανίας, για το οποίο όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δηλώνουν πλήρη άγνοια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ