Κοσμογονία στο Πολεμικό Ναυτικό με ναυπήγηση 7 φρεγατών Constellation – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε δημόσια ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κινηθεί για την ναυπήγηση 7 φρεγατών Constellation, που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του νέου υπουργού Άμυνας της Κύπρου Βασίλη Πάλμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επεφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη, που σκόρπισε χαμόγελα χαράς (αν όχι πανηγυρισμών) στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα προχωρά σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την ναυπήγηση συνολικά 7 φρεγατών κλάσης Constellation.

«Για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχει επιστολή από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, για ναυπήγηση των φρεγατών Constellation στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του enikos.gr και της Realnews της Κυριακής, τα προηγούμενων ημερών.

«Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικο, ύ καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας «Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον  σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».

Όμως ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο σύστημα προστασίας με τον θόλο anti-drone στο Αιγαίο, που επίσης είχαμε αποκαλύψει πρώτοι, κάντας λόγο για «πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και δόγματος, με την εισαγωγή των αυτόνομα κινούμενων μέσων στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και με τους αντιαεροπορικούς και αντί-drone θόλους» αλλά και στα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα των F-35, τονίζοντας ότι «Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας».

Αύριο το enikos.gr θα δημοσιεύσει νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με πλούσιο παρασκήνιο για τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε φωτογραφίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ