Anti-drone θόλος προστασίας σε όλο το Αιγαίο

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην θωράκιση όλου του Αιγαίου με την ανάπτυξη ολοκληρωτικού συστήματος anti-drone, το οποίο θα δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας έναντι κάθε μη επανδρωμένης απειλής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones» ανέφερε χθες στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Δ’ Σώμα Στρατού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισε ότι «Το σήμα της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην οποία ως δόκιμος αξιωματικός είχα κάνει ασκήσεις πολύ-πολύ παλιά, αναγράφει «υπό σκιή» και η απάντηση του Λεωνίδα στην απειλή των Περσών στις Θερμοπύλες, νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει απολύτως σε αυτή την περίπτωση. Πρόθεσή μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone».

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, που αποτελεί ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη ενός συστήματος θωράκισης του Αιγαίου με διπλή διαβάθμιση. Το ένα θα αφορά σύστημα ενεργής αποτροπής, δηλαδή με κατάρριψη στόχων και το δεύτερο με σύστημα παρεμβολών (jamming). Τα δύο συστήματα δε θα λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό και κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιο θα είναι πιο προσφιλές για να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση με την χρήση και των δύο.

Όλο το σύστημα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύστημα της ενεργούς αποτροπής, δηλαδή την κατάρριψη drone, πρόκειται για αντιαεροπορικό μικρούς βεληνεκούς, αντίστοιχων επιδόσεων με το ισραηλινό Iron Dome, που θα μπορεί να εξουδετερώνει ακόμη και πυραύλους.

Στις 10 Ιουλίου 2022, στο φύλλο της Realnews, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η αποκάλυψη ότι το ΓΕΕΘΑ κινείτο υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και με ταχείς διαδικασίες στην προμήθεια κι εγκατάσταση συστήματος anti-drone.

Το μπαράζ παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, στο οποίο είχε επιδοθεί η Τουρκία από την αρχή του 2022 κινητοποίησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπό τις οδηγίες του τότε Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είχε έτοιμη την απάντηση. Μέσε σε λίγες εβδομάδες τέθηκε σε εφαρμογή η νέα αντί-UAV ομπρέλα, που «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλή. Το σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά μονάδες, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά και μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται και δύναται να εισέλθει στο ελληνικό FIR, δημιουργώντας όχι μόνο πονοκέφαλο στην ελληνική αεράμυνα αλλά προκαλώντας προβλήματα ακόμη και στην αεροπλοΐα.

Αν και λεπτομέρειες για το σύστημα έγκεινται στον τομέα του «απορρήτου», αυτό που μάθαμε ωστόσο είναι ότι θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο Jammer, που θα μπορεί να παρεμβάλει στην συχνότητα είτε «τυφλώνοντας» τον χειριστή, είτε δημιουργώντας του ακόμη και στιγμιαία απώλεια ελέγχου. «Θα βλέπουμε παντού τα πάντα» λένε χαρακτηριστικά οι γνώστες.

Η ενεργοποίηση της αντι-UAV ομπρέλας δεν θα καταστήσει αυτόματα απροσπέλαστο το Αιγαίο μόνο για τα κατασκοπευτικού τύπου UAV αλλά θα υψώσει αόρατο τείχος και στα οπλισμένα Bayraktar ή Akinci, που δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν με τον «αέρα», που έχουν συνηθίσει σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς τακτικό στρατό και πολυεπίπεδη αεράμυνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ