Η Κεντροαριστερά σε αχαρτογράφητα νερά – Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τις πόρτες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές

Εξελίξεις στην κεντροαριστερά δρομολογεί η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία, ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος για συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Από την Χαριλάου Τρικούπη έχουν φροντίσει να μην σχολιάσουν καθόλου επισήμως τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τυχαία. Γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε δήλωση θα ήταν άκομψη και ξέρουν επίσης ότι η αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει άμεσα και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν το αποτύπωμα των αλλαγών που θα συντελεστούν σε έναν από τους δύο πόλους του χώρου μέσα στο καλοκαίρι. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν πως αυτή η χρονική συγκυρία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς το κόμμα του έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες στελεχιακές αλλαγές και έχει κριθεί εκλογικά για αυτές με αύξηση των ποσοστών του.

Αντώναρος: Πολύ σύντομα δεν θα έχω κανένα λόγο να έχω πολιτική συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το επόμενο διάστημα θα κληθεί να αναλάβει επιπλέον αντιπολιτευτικό βάρος από αυτό που διαφαίνεται από το ποσοστό του. Εκεί θα αναδειχθεί και αν είναι σε θέση να αναλάβει τον ρόλο του πρωταγωνιστή του προοδευτικού χώρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η απουσία Τσίπρα από την ηγεσία, επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει ως υποδοχέας για τη μερίδα της κεντροαριστερής βάσης, η οποία παρέμενε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα και μάλλον βλέπει με κακό μάτι τις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του.

Παράλληλα η παραίτηση Τσίπρα αφαιρεί ένα εμπόδιο για την όποια απόπειρα προσέγγισης των δύο χωρών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «κόκκινο πανί» για τον διάλογο σε κομματικό επίπεδο. Αυτή ήταν και η άποψη που εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ουσιαστικά θεωρεί πιθανή την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι η κ. Διαμαντοπούλου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά εδώ και χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί.

Άννα Διαμαντοπούλου για παραίτηση Τσίπρα: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ»

Σε δύσκολη θέση οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη αναταραχή και στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι πασοκογενείς οι οποίοι είχαν πάρει μεταγραφή στην Κουμουνδούρου όχι λόγω κόμματος, αλλά λόγω Αλέξη Τσίπρα.  Το «βαθύ» κόμμα ποτέ δεν τους αποδέχθηκε στην πραγματικότητα. Με κάποιους απλώς «συγκατοικούσαν» στην ίδια πολιτική στέγη, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να έρθουν κοντά.

Όσοι πασοκογενείς δεν κατάφεραν να εκλεγούν είναι ουσιαστικά πλέον σε «ελεύθερη αναζήτηση του μέλλοντός τους», όπως γράφει η στήλη “Θεωρείο” της Καθημερινής, επικαλούμενη έναν εξ αυτών. Δηλαδή, αν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κάποιος πολύ… αριστερός, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για τους ίδιους. Άρα το αυτονόητο ερώτημα που τίθεται είναι εάν η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει κάποια στελέχη που ακολούθησαν τη διαδρομή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ωστόσο απέκλεισε να στεγάσει ξανά το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη «που έφυγαν στα δύσκολα και χτύπησαν το κόμμα που τους ανέδειξε». Αντίθετα, ήταν πολύ θερμός με πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές, μπορεί να υπάρξει στήριξη από αυτούς στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ «απέναντι στη Δεξιά».

Απορρίπτουν την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ από την Χαριλάου Τρικούπη

Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική, όμως, για την αναγέννηση της Δημοκρατικής παράταξης δεν έχει αλλάξει.  Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια στελέχη μιλούν ανοιχτά για σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, κάποια άλλα όχι. Η Κουμουνδούρου είναι σε δύσκολη θέση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλείνει την πόρτα, καθώς δεν έχει κανέναν λόγο τώρα που βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να του δώσει χείρα βοηθείας.

«Στον ορίζοντα τον στρατηγικό βλέπω μια τέτοια συνεργασία, διότι πώς αλλιώς θα οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτή τη σαρωτική επικράτηση της δεξιάς με την ακροδεξιά» είπε ο Γιώργος Βαρεμένος στο Action 24.

«Όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται να τοποθετηθούν δημόσια για από τα πάνω προς τα κάτω συγκλίσεις, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει υποψηφίους μόνο του σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, χωρίς κεντρική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ένας θα είναι ο «πρωταγωνιστής» που θα μείνει στην Κεντροαριστερά και φιλοδοξούν να είναι το ΠΑΣΟΚ. Και επιθυμούν να είναι το κόμμα που θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην Κεντροαριστερά. Στην πραγματικότητα, λένε στο ΠΑΣΟΚ, ήταν συνονθύλευμα διάφορων αριστερών τάσεων, εκτός από κάποιους που είχαν μετακομίσει στην Κουμουνδούρου από την Χαριλάου Τρικούπη για να κάνει τη στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ