Financial Times: Στα «άδυτα» του Qatar Gate – Άνθρωπος του Παντσέρι η Εύα Καϊλή που ζούσε σαν σταρ του σινεμά

Στην Εύα Καϊλή και τον ρόλο της στο Qatar Gate αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Εύα Καϊλή: Επιβεβαίωσε την ρήξη με τον Τζιόρτζι ο νονός του παιδιού τους – «Έχει δει δύο φορές την κόρη της»

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Μέσα στο σκάνδαλο του Qatar Gate που συγκλονίζει την Ε.Ε.» και αρχίζει λέγοντας ότι για ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή ζούσε σαν σταρ του σινεμά.

«Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο και σε λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με supermodels σε εκδηλώσεις, όπως η Ναόμι Κάμπελ και περνούσε καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτικό κρησφύγετο του μεγιστάνα Sir Richard Branson’s στην Καραϊβική.

Το Politico στη Θεσσαλονίκη για την Εύα Καϊλή – Το φαγητό, οι πολιτικοί, τα «φαντάσματα» και η σκοτεινή ιστορία

Η δουλειά της περιελάμβανε συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, 44 ετών, είναι έγκλειστη σε μια φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επιτήρηση, με μόλις δύο επισκέψεις τον μήνα από την μόλις 2 ετών κόρη της.

Το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης δεν έχει ακόμα γραφτεί: είναι η Εύα Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της;  Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της; Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο Qatar gate συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκασε να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες για το πώς διαχειρίζεται το λόμπι από ξένες δυνάμεις».

Εύα Καϊλή: Τι ανέφερε το ένταλμα σύλληψής της – Το μυστήριο με την «Ολλανδέζα»

Η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη νομικά έγγραφα, ότι η Εύα Καϊλή είχε γίνει η «εκ των έσω» γυναίκα του Αντόνιο Παντσέρι.

«Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να “αποδυναμώσει” ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την Ε.Ε. σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος. Ο (σύντροφός της) Τζιόρτζι παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από τη Ντόχα. Σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, πετάχτηκαν απάνω και επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία.

Εύα Καιλή- Qatar Gate

Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος “αποδυναμώθηκε” από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως, εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε».

Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το φερόμενο σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα (του Παντσέρι) προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές», λέει ο Brando Benifei, επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού κόμματος (PD) της Ιταλίας.

Παντσέρι

«Αλλά (δεν) πέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα». Οι συμβατικές διπλωματικές προσπάθειες από το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να έχουν επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. είχαν υποστηρίξει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και τα κράτη μέλη είναι ένθερμοι πελάτες των προμηθειών φυσικού αερίου του Κατάρ. Η ΕΕ συνήψε αισίως μια αλιευτική συμφωνία και μια εμπορική συμφωνία γεωργικών προϊόντων με το Μαρόκο το 2019.

Η Εύα Καϊλή, γράφει η εφημερίδα ήταν ήδη υπό έρευνα πριν από τη σύλληψή της. Στις 15 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εισαγγελική Αρχή ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω υποψιών για μια πιο κοινή κοινοβουλευτική απάτη – κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μόνο το 2015 σχεδόν 100 βουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν κάποια επιδόματα μετά από έρευνα.

Η Olaf, ο οργανισμός της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, άρχισε έρευνα το 2018 αφού φέρεται να μετέφερε χρήματα από τον μισθό της βοηθού της στην τσέπη της, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Φέρεται επίσης να διεκδικήσει χρήματα που προέρχονταν από ταξίδια στελεχών της στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο όταν αυτά δεν παρουσιάζονταν και έμεναν στο σπίτι. Ο δικηγόρος της, κ. Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Άτομα κοντά στην έρευνα υποψιάζονται ότι τα μετρητά που έλαβαν οι Παντσέρι και Τζιόρτζι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν άλλοι. «Διαφορετικά θα είχαν στείλει τα χρήματα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς», λέει ένα άτομο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ