Το Politico στη Θεσσαλονίκη για την Εύα Καϊλή – Το φαγητό, οι πολιτικοί, τα «φαντάσματα» και η σκοτεινή ιστορία

Το πώς αντέδρασαν στη Θεσσαλονίκη μετά την είδηση ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη για το σκάνδαλο Qatar Gate, επιχειρεί να καταγράψει η στήλη Brussels Playbook του Politico, που γράφτηκε σήμερα από την συμπρωτεύουσα.

«Καλημέρα. Είμαι ο Nick Vinocur, που γράφει το σημερινό Playbook από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη πόλη με νόστιμο φαγητό, ‘θολoύς’ πολιτικούς και μια βαθιά, σκοτεινή ιστορία. Το λατρεύω — αν και όσοι φαντάζεστε να πίνω ρακί στον ήλιο της Μεσογείου, ξανασκεφτείτε το. Ο καιρός είναι σαν των Βρυξελλών», ξεκινά ο αρθρογράφος.

Μιλά στη συνέχεια για την συνομιλία που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για εκλογές αργότερα φέτος, το Playbook κάθισε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο τεράστιο γραφείο του με θέα στην ανατολική Μεσόγειο. Θίξαμε πώς αντέδρασε η πόλη στη σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία κατάγεται από εδώ». Συνομίλησαν, επίσης, για την εξελισσόμενη στάση των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ. και τα σχέδια του δημάρχου για την πόλη — συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του μετρό και της δημιουργίας ενός μουσείου Ολοκαυτώματος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την είδηση ​​της σύλληψης της Εύας Καϊλή στις αρχές Δεκεμβρίου: «Είμαι ακόμα ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Αλλά η υπόθεση δεν πρέπει να αντανακλά την ίδια την Θεσσαλονίκη, υποστήριξε. Οι ντόπιοι βλέπουν την σύλληψη της Καϊλή ως μία «κακή υπόθεση», αλλά και σαν κάτι που συνέβη «εκτός των ορίων της πόλης».

Η Εύα Καϊλή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η Εύα Καϊλή — η οποία βρίσκεται στη φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς — είναι απλώς ο τελευταίος πολιτικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που εμπλέκεται σε σκάνδαλο: ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά καταγόταν από την πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώην νομάρχη το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, επισημαίνεται. Αλλά «αυτό δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης», υποστήριξε ο Ζέρβας. «Στην πραγματικότητα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική κυβέρνηση [σσ. της Ελλάδας] και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αν μη τι άλλο, η περίπτωση της Καϊλή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επέμεινε ο Ζέρβας: «Αυτό είναι ένα θέμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί σε μια δύσκολη περίοδο… το γεγονός ότι η Ευρώπη αργεί συχνά να αντιδράσει, δεν βοηθά».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, προσβλέπει σε μια δεύτερη θητεία και κάνει μεγάλα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη. Τώρα που ανακάμπτει μετά την πανδημία, είπε ότι η πόλη έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Deloitte, Accenture και Pfizer, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Άλμπερτ Μπουρλά, κατάγεται από την πόλη. Ο Ζέρβας υποσχέθηκε να αξιοποιήσει την δεύτερη θητεία του για να ολοκληρώσει το έργο του μετρό και να ιδρύσει μουσείο για το Ολοκαύτωμα, επισημαίνεται.

Αναφερόμενος στα «φαντάσματα της Θεσσαλονίκης», ο αρθρογράφος τονίζει πως «πράγματι, οι Εβραίοι αποτελούσαν κάποτε την πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη και είχαν μια μεγάλη κοινότητα όταν οι Ναζί κατέλαβαν την πόλη το 1941. Μόνο το 4% των Εβραίων της πόλης επέζησε. Ωστόσο, 80 χρόνια μετά, το μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν έχει ιδρυθεί ακόμα. Ερωτηθείς για την καθυστέρηση, ο Ζέρβας είπε ότι είχε να κάνει με τη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι τα σχέδια για το μουσείο έπρεπε να αναθεωρηθούν από τη διοίκησή του».

Όσο για το μετρό, αναφέρει, έχει καθυστερήσει γιατί το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο με ιστορικά αντικείμενα. «Η κυκλοφορία είναι ακατάπαυστη και αμείλικτη. Ευτυχώς, όλα συγχωρούνται όταν καθίσετε να φάτε. Ανέφερα το φαγητό;», καταλήγει ο αρθρογράφος του Politico.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ