Συντάξεις με προσωπική διαφορά: Η προϋπόθεση για επιπρόσθετη παρέμβαση – Πότε ληφθούν οι αποφάσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο τέλος Φεβρουαρίου μια επιπρόσθετη παρέμβαση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά άφησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών. Σημείωσε δε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση – πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων – θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι δίνονται και πάλι αυξήσεις στους συνταξιούχους, ύστερα από 12 χρόνια και, μάλιστα, ένας στους δύο συνταξιούχους, καθώς δίνονται 4 αυξήσεις, που συνδυάζονται μεταξύ τους, θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη σε ετήσια βάση. Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μόνο θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους (αύξηση των συντάξεων με τον ν. Βρούτση για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου, μείωση της παρακράτησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 60% στο 30%, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και, φυσικά, μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%), κ.λπ. Την ίδια στιγμή, δέχεται κριτική από εκείνους που, όταν κυβέρνησαν μεταξύ 2015-2019, μόνο αρνητικά μέτρα έλαβαν για τους συνταξιούχους, με κυριότερο τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου», τόνισε  ο Κωστής Χατζηδάκης

 Πότε θεσμοθετήθηκε η προσωπική διαφορά

«Είναι γνωστό ότι η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε, μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, ο νόμος Βρούτση διόρθωσε σε μεγάλη κλίμακα αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως εγκρίνεται από την ΕΕ.

Τώρα, που ξεπαγώνουν οι συντάξεις, το ξεπάγωμα αυτό αφορά καταρχήν όλους τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά είτε βλέπουν πραγματικές αυξήσεις είτε απλώς “ροκανίζουν” την προσωπική τους διαφορά, για να βρεθούν σε ευμενέστερη θέση στους επόμενους γύρους αυξήσεων. Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά “ροκανίζουν”, ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» σημείωσε.

Οικονόμου: Είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων δεν έχει ενισχυθεί οικονομικά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι  δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, Γιάννη Οικονόμου για το θέμα των συντάξεων με προσωπική διαφορά.

«Πρόκειται για μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει πληγεί από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημά της, παρά το γεγονός ότι από άλλες κινήσεις που έχουμε κάνει όπως μειώσεις φόρων, έχει ενισχυθεί το εισόδημα ή έχουν περιοριστεί οι υποχρεώσεις. Είναι μια ομάδα που περνάει δύσκολα εξαιτίας του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα δει αυξήσεις που θα δουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι. Ο Πρωθυπουργός τοποθετείται με προσοχή και ζυγίζοντας τα λόγια του. Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ότι προφανώς είναι στους προβληματισμούς, στις σκέψεις, στο ραντάρ της κυβέρνησης το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων δεν έχει ενισχυθεί οικονομικά, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια τους δημιουργεί προβλήματα. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω τώρα» είπε, σχολιάζοντας ότι είναι ένα δύσκολο θέμα η προσωπική διαφορά » τόνισε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8

«Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει και για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων θα το ξέρουμε το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

«Η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να καταργηθεί εύκολα. Δεν είναι εύκολο δημοσιονομικά και οικονομικά, δεν είναι εύκολο σε ότι αφορά στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού. Είναι μια στρέβλωση που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, μια ακόμη αδικία, της οποίας η κατάργηση δεν είναι μια απλή διαδικασία με έναν νόμο και ένα άρθρο. Έχουν διορθωθεί αρκετές από τις στρεβλώσεις και εγκληματικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν είναι εύκολο σε αυτή την πρώτη τετραετία με τα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε να διορθωθούν όλα. Αντιλαμβανόμαστε την αδικία, έχουν δίκιο οι άνθρωποι αυτοί. Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημά τους» επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ