Εκλογές 2023 – Έρευνα: Από ποια social media ενημερώνονται οι νέοι 17-21 ετών – Θα πάνε να ψηφίσουν;

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «Συμμετέχουμε Δεν Απέχουμε» που στόχο έχει να παρακινήσει τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές, η Παρέμβαση Νέων δημοσιεύει την έρευνα που πραγματοποίησε με νέους (17-21 ετών) για την σχέση τους με την εκλογική διαδικασία, αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι ώρα θα βγουν – Όλες οι λεπτομέρειες

Αναλυτικά οι πίνακες με τα αποτελέσματα της έρευνας της Παρέμβασης Νέων:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ηλικίες 17 έως 21 ετών, το 58,9% δήλωσε ότι «θα ψηφίσει» ή «μάλλον θα ψηφίσει» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 32,6% πως «δεν θα ψηφίσει» ή «μάλλον δεν θα ψηφίσει», ενώ το 5,5% δήλωσε πως «δεν απαντά».

Εκλογές 2023: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια – Δείτε ποιες μέρες και ποιες ώρες

Στο ερώτημα «από πού ενημερώνεστε σχετικά με την πολιτική και τις εκλογές;», το 75% απάντησε μέσα από το διαδίκτυο (46% ηλεκτρονικές σελίδες και 29% social media) ενώ εφημερίδες και ραδιόφωνο απάντησε μόλις το 3% και 5% αντίστοιχα.

Εκλογές 2023: «Μάθε πού ψηφίζεις» με ένα… κλικ – Αναλυτικά όλα τα εκλογικά τμήματα

TikTok και Instagram τα βασικά μέσα ενημέρωσης των νέων

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λόγος για την προβολή των προγραμμάτων των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Στο ερώτημα «από ποιο social media έχετε ενημερωθεί περισσότερο για τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων;», το 35% απαντάει το TikTok, το 24% το Instagram, το 20% το YouTube, το 13% το Facebook, το 5% το Twitter ενώ το 3% απάντησε το SnapChat.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που θα σας έκανε να μην ψηφίσετε;

  • 38% Απόσταση εξαιτίας σπουδών
  • 24% Απόσταση εξαιτίας εργασίας
  • 15% Δεν με αντιπροσωπεύει κάποιος (πολιτικό κόμμα)
  • 13% Δεν με ενδιαφέρει
  • 10% Κόστος μετακίνησης (καύσιμα – εισιτήρια)

Αναφορικά με τους προβληματισμούς και τα βασικά θέματα που απασχολούν τους νέους, τα δύο σημαντικότερα βάση των απαντήσεων ήταν η εργασία (29%) και η στέγαση (28% ). Πρόκειται για δυο ζητήματα που δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο την προεκλογική περίοδο. Το 21% απάντησε το Περιβάλλον και το 14% η ακρίβεια.

Τέλος στο κατά πόσο πιστεύουν πως μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια το μέλλον τους, το 32% των νέων απάντησε «Καθόλου», το 21% «Λίγο», το 16% «Αρκετά», το 16% «Πολύ», και το 12% «ΔΞ/ΔΑ».

*Η παραπάνω έρευνα δεν αποτελεί δημοσκόπηση και πραγματοποιήθηκε την περίοδο 4 Μαΐου 2023 έως 16 Ιουνίου 2023 και έλαβαν μέρος 302 νέοι 17 έως 21 ετών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ