Άσκηση ORION: Η μεγαλύτερη άσκηση της Γαλλίας με… ελληνικό άρωμα μπαίνει στην 4η Φάση

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για την τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης στην ιστορία τους, με την Ελλάδα να έχει ήδη μετάσχει δυναμικά με μία φρεγάτα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 κι εκτελείται σε φάσεις, με την κινητοποίηση του συνόλου του δυναμικού της χώρας ταυτόχρονα με τη συνεργασία με ξένες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου, το enikos.gr συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Γαλλικό Επιτελείο Άμυνας, από τον Εκπρόσωπο του Επιτελείου Συνταγματάρχη Πιερ Γκαουντιλιέρ (Pierre Gaudillière).

Όπως ανέφερε, η άσκηση ORION χωρίζεται σε 4 φάσεις και περιλαμβάνει περίπου 20 διαφορετικά τμήματα, με την συμμετοχή πολλών ξένων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η Φάση 1, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ήταν η φάση σχεδιασμού, εξήγησε ο Γκαουντιλιέρ.

Η Φάση 2, η οποία διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2023, περιελάμβανε ανάπτυξη ταχείας απόκρισης 7.000 στρατιωτών, με επικεφαλής τη Γαλλία και με την συμμετοχή ξένων συμμαχικών δυνάμεων. Περιελάμβανε σενάρια και μέσα που κάλυπταν όλους τους τομείς: ξηρά, θάλασσα, αέρας, διάστημα, κυβερνοχώρος, ηλεκτρομαγνητική και πληροφοριών. Αυτή η αποστολή αντικατόπτριζε μια «πρώτη επιχείρηση εισόδου σε έναν αμφισβητούμενο τομέα», στην οποία το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αμφίβιας επιχείρησης, παράλληλα με μια αεροπορική εκστρατεία που περιελάμβανε όλα τα αεροπορικά μέσα.

Η Φάση 3, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, συνίστατο σε μια διακλαδική άσκηση επί χάρτου για να αντικατοπτρίζει ένα σενάριο «πολιτικο-στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων».

Τέλος, η Φάση 4, η οποία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου, θα περιλαμβάνει προσομοιωμένες γαλλικές και διεθνείς μονάδες, μέχρι το επίπεδο διαίρεσης, σε συνδυασμό με μονάδες στο πεδίο, για να αντιπροσωπεύουν μια ανάπτυξη του συνασπισμού υπό την εντολή του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην Φάση 2 της ORION oι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ. ‘Eλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων από την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η «ORION 2023» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Αν και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να ενεργούν μόνες, εκτός Γαλλίας αποτελεί μονόδρομο η συνδυασμένη δράση με τους συμμάχους της.

Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι διεθνείς εξελίξεις με τους αυξημένους κινδύνους εκδήλωσης νέων κρίσεων επιβεβαιώνουν την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και για την αρχή της αλληλεγγύης που τις δομεί.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Επιτελείο Άμυνας, κάνοντας πράξη αυτή τη στρατηγική αλληλεγγύη, η Γαλλία μοιράζεται την εμπειρία της με τους συμμάχους της και με τη σειρά της επωφελείται από την κοινή τους εμπειρία.

Αρκετοί διεθνείς εταίροι έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στις διάφορες φάσεις της άσκησης, είτε σε σενάρια προσομοίωσης είτε ως συμμετέχοντες με τον συνασπισμό ή τις αντίπαλες δυνάμεις στο πεδίο.

Αυτή η πολυεθνική διάσταση είναι ζωτικής σημασίας και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Γάλλων σε δομές διοίκησης για την ενσωμάτωση συμμαχικών μονάδων και τη βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους.

«Αυτή η συνεργασία ενισχύει την αξιοπιστία της αμυντικής μας συμμαχίας ενώ επίσης

επιδεικνύοντας την ικανότητα της Γαλλίας να εκπαιδεύει τους εταίρους μας και, από επιχειρησιακή προοπτική, να αναλάβει το ρόλο του έθνους-ηγέτη μιας δύναμης συνασπισμού σε ενδεχόμενη κρίση. Είναι επιβεβαίωση ότι η Γαλλία διαθέτει τους πόρους, την τεχνογνωσία και την επιχειρησιακή εμπειρία για να διοικήσει ή να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό» αναφέρεται.

Πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή Άσκηση; Η απάντηση είναι πώς «όχι». Είναι γαλλική Άσκηση, η οποία έχει ως στόχο όμως την προστασία των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και σε συμμαχικές ασκήσεις είναι το μέρος απ’ όπου έχουν αντλήσει και την μεγαλύτερη τεχνογνωσία για την διοργάνωση αυτής της άσκησης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ