Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα μηνύματα του Β΄ γύρου – Η μάχη των Περιφερειών και οι ανατροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνολικά 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας βάφτηκαν «γαλάζιες» στον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών με την ΝΔ να μετράει απώλειες στον δεύτερο γύρο από τους γαλάζιους «αντάρτες».

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Αντώνης Σαμαράς: Η Πελοπόννησος σήμερα μίλησε, η Πελοπόννησος σήμερα νίκησε

Συγκεκριμένα στις περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων η ΝΔ έχασε την νίκη από «αντάρτες», που δεν πήραν το επίσημο κομματικό χρίσμα. Από τις 6 περιφέρειες που διεκδικούσε η ΝΔ στον δεύτερο γύρο κατάφερε να κερδίσει μόνο την περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετρούν μία νίκη στον δεύτερο γύρο αφού στήριξαν τον Δημήτριο Κουρέτα, που είναι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στους δήμους οι μεγάλες ανατροπές που πέτυχαν οι Χάρης Δούκας στην Αθήνα και ο Στέλιος Αγγελούδης στην Θεσσαλονίκη τους κατατάσσουν στους μεγάλους νικητές των εκλογών, όπως και ο Κώστας Πελετίδης που επανεξελέγη για τρίτη φορά στην Πάτρα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Το μεγαλύτερο ντέρμπι κρίθηκε στον… πόντο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προδώσει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι «δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Νέα Δημοκρατία».

«Να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Από κει και πέρα ως προς τα πολιτικά μηνύματα ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές – Δούκας: Μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε

Και συνέχισε: «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Εξάλλου για όσους επιθυμούν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες καταγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στον δεύτερο γύρο για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης της ΝΔ Χρήστος Μέτιος κονταροχτυπήθηκε με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, που τελικά ήρθε πρώτος. Με την ενσωμάτωση στο 98,75% ο Χριστόδουλος Τοψίδης συγκέντρωσε 50,85% και ο Χρήστος Μέτιος 49,15%.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης βγήκε νικητής, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής που είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ ήρθε δεύτερος. Με την ενσωμάτωση στο 99,45% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης έλαβε το 54,64% και ο Αλκιβιάδης Στεφανής το 45,36%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης ήρθε δεύτερος μετά τον ανεξάρτητο, Γιώργο Αμανατίδη. Με καταμετρημένο το 98,63% των ψήφων ο Γιώργος Αμανατίδης έλαβε το 56,72% και ο Γιώργος Κασαπίδης το 43,28%.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός έχασε από τον Δημήτριο Κουρέτα, που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Με την ενσωμάτωση στο 99,45% ο Δημήτριος Κουρέτας συγκέντρωσε το 59,66% και ο Κώστας Αγοραστός το 40,34%.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο γαλάζιος «αντάρτης» Ιωάννης Τρεπεκλής ήρθε πρώτος κόντρα στην περιφερειάρχη της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα. Με καταμετρημένο το 98,95% των ψήφων ο Ιωάννης Τρεπεκλής κατάφερε να κερδίσει το 65,32% και η Ρόδη Κράτσα το 34,68%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός κατάφερε να βγει νικητής κόντρα στον ανεξάρτητο Πέτρο Τατούλη. Με την ενσωμάτωση στο 99,15% ο Δημήτρης Πτωχός έλαβε το 52,75% και ο Πέτρος Τατούλης το 47,25%.



Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ