Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της συμφωνίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καταφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για πολιτική συναλλαγή.

“Πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3” είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης το ότι με τη συμφωνία θα αδειάζουν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. “Έχω ακούσει τις θεωρίες, περί διοικητικών δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται με όρους δημοσίου δικαίου με τον φορέα τους. Αλλιώς γιατί οι ιερείς συνταξιοδοτούνται με πολιτική σύνταξη; Άνθρακες ο θησαυρός. Κολοσσιαία φούσκα η οποία διατάραξε την κατάσταση στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας αλλά και στην κοινωνία. Τώρα που έσκασε η φούσκα και πήγαν όλοι στα μεγέθη τους και αποκαλύφθηκαν οι σκοποί τους μπορούμε να συζητήσουμε πιο ήρεμα για το άρθρο 3” είπε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα επί του άρθρου 3 ο κ. Βενιζέλος μίλησε για παρερμηνεία του όρου “επικρατούσα” θρησκεία ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν νοείται να περιορίζει τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας.

“Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας όπως τονίζει η απολύτως επικρατούσα γνώμη στην επιστήμη είναι περιγραφική. Είναι η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ανήκει στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. Ο όρος “επικρατούσα” δεν μπορεί να θεμελιώσει περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας ή αποκλίσεις από το άρθρο 13. Η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία αποκλίνει από τις θέσεις της νομολογίας και δεν συνομιλεί με την επιστήμη. Παρερμηνεύει το περιεχόμενο του όρου. Δεν είμαι ικανοποιημένος επιστημονικά ούτε από τις επιφυλάξεις της μειοψηφίας” είπε.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό κάτι όμως που δεν δέχθηκε η Εκκλησία και πως η λύση μπορεί να βρεθεί με την ένταξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης κάτω από το άρθρο 3 η οποία θα λέει πάρα πολύ απλά ότι το άρθρο 3 δεν θεμελιώνει αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13.

Καταλήγοντας μίλησε για σωρεία παρεξηγήσεων του άρθρου 3 υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας Ελλάδας αλλά στις σχέσεις Πολιτείας – Οικουμενικού Πατριαρχείου με σχέση ομότιμη. “Τη σχέση κράτους -Εκκλησίας την εξειδικεύει νόμος και το έχει κάνει από το 2014” είπε.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ