Wall Street Journal: «Το Ιράν βοήθησε την Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ» – Η συνάντηση στη Βηρυτό

H επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, είχε προγραμματιστεί εβδομάδες νωρίτερα με τη βοήθεια Ιρανών αξιωματούχων ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης του Σαββάτου της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη το δημοσίευμα της WSJ, η Χαμάς σχεδίασε αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες εισβολές με τη βοήθεια αξιωματικών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Το επίσημο πράσινο φως για την επίθεση φέρεται να δόθηκε σε συνάντηση τη Δευτέρα στη Βηρυτό.

Τέσσερις ακόμη στρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν πιστεύεται ότι συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίζεται ότι «δεν έχει δει ακόμα στοιχεία» ότι το Ιράν συμμετείχε στην επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Wall Street Journal.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο την Κυριακή και έδωσε το πράσινο φως για «σημαντικά στρατιωτικά βήματα» ως αντίποινα κατά της Χαμάς για την αιφνιδιαστική της επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότερα από 100 άτομα κρατούνται όμηροι, ισχυρίστηκε η Χαμάς, σύμφωνα με το Associated Press. Οι αρχές εξακολουθούσαν να προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσους πολίτες και στρατιώτες συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ