Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεύτερη νύχτα εφιάλτης – Βαρύς ο απολογισμός στις δύο πλευρές

Βαρύς είναι ο απολογισμός στο Ισραήλ, μετά την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για πόλεμο με την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα παραμένει ασαφής ο συνολικός αριθμός των ομήρων που έχει στα χέρια της η παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ συγκλονίζουν οι εικόνες φρίκης από τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές πως συνελήφθη από τις Ειδικές Δυνάμεις ο αναπληρωτής διοικητής της Χαμάς

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την επίθεση της Χαμάς η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σε νεότερους προσωρινούς απολογισμούς. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.243 άνθρωποι στο Ισραήλ τραυματίστηκαν επίσης από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, όπως ανέφερε σήμερα το βράδυ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα. Επίσης, σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όμηρος στα χέρια της Χαμάς γυναίκα που επέζησε του Ολοκαυτώματος

Οι όμηροι

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν απαχθεί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης στο Facebook, το απόγευμα της Κυριακής.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η οργάνωση «Ισλαμικό Τζιχάντ» ανακοίνωσε ότι κρατά 30 ομήρους

Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους. Τους απήγαγαν οι άνδρες της οι οποίοι συμμετείχαν στην επιδρομή της Χαμάς.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς.


Η βοήθεια από τις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αρχίζει να στέλνει επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ. Ο Λόιντ Όστιν είπε ακόμα ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν. Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford και τα πλοία που το υποστηρίζουν. Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για χορήγηση «πρόσθετης στήριξης» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη στήριξη ενδέχεται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Ισραήλ

Τον εξοπλισμό όλων των πολιτών με πυροβόλα όπλα και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές προβλέπει οδηγία του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, που εκδόθηκε το βράδυ. Η οδηγία προβλέπει ότι όσοι πολίτες δεν έχουν ποινικό μητρώο η επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό θα μπορούν να κάνουν αίτηση και να παίρνουν όπλο.
Η οδηγία προβλέπει ακόμα ότι λόγω της εκτάκτου ανάγκης, όσοι ισραηλινοί πολίτες κατέχουν ήδη άδεια οπλοφορίας, θα μπορούν να διαθέτουν 100 σφαίρες, αντί για 50 που μπορούσαν να έχουν μέχρι σήμερα.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και υποσχέθηκε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».
«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας».


Χθες το βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ενεργοποίησε το άρθρο 40 του Συντάγματος θέτοντας την χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση». Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται κάποιοι από τους νόμους κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο στρατός μπορεί να αρχίσει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας χωρίς να πάρει την έγκριση από την κυβέρνηση.
Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Αιφνιδιασμός

Αναφερόμενος στα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί για τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός στρατηγός επικεφαλής των δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ότι απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη αξίζει να λάβει απαντήσεις και είναι δική μας ευθύνη να τις παρέχουμε».
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Οι IDF είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επίθεση και την ήττα του εχθρού. Θα πολεμήσουμε πρώτα και μετά θα ερευνήσουμε», τόνισε.

Είπε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε πολλές περιοχές, τονίζοντας: «Τις τελευταίες ώρες, οι δυνάμεις μας μάχονται στην περιφέρεια των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να καθαρίσουν την περιοχή από εισβολείς.
Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις δέχονται εχθρικά πυρά στο Μπεερί, εμπλέκονται σε μάχες με εισβολείς στο κιμπούτς του Κφαρ Άζα, διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στο Ζικίμ, πολεμούν στο Ναχάλ Οζ, στο Κισουφίμ και σε άλλες τοποθεσίες», είπε.

Η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ σφυροκόπησε σήμερα την Γάζα, μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, που υπέστη από την Χαμάς, μαχητές της οποίας εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας εκατοντάδες και απαγάγοντας άγνωστο αριθμό στρατιωτών και πολιτών, ενώ η λιβανική οργάνωση  Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε περιοχές που ελέγχουν οι Ισραηλινοί.

Τα πλήγματα αποτελούν ένδειξη ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Γάζα, προς τα βόρεια, καθώς το Ισραήλ απάντησε στα πυρά της σιιτικής πολιτοφυλακής, της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή ένοπλη σιιτική ομάδα που αποτελεί κράτος εν κράτει στον Λίβανο και  υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενες ρουκέτες και πυρά πυροβολικού εναντίον τριών θέσεων σε αγροκτήματα στην περιοχή Σεμπάα “σε ένδειξη αλληλεγγύης” προς τον παλαιστινιακό λαό. Την Σεμπάα κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, μαζί με τα Υψίπεδα του Γκολάν, από τα οποία αποχώρησε. Οι Ισραηλινοί επέλεξαν να μην αποχωρήσουν από την Σεμπάα.

«Στο δρόμο για την απελευθέρωση του υπόλοιπου τμήματος της κατεχόμενης λιβανέζικης γης μας και σε αλληλεγγύη με τη νικηφόρα παλαιστινιακή αντίσταση και τον ακλόνητο παλαιστινιακό λαό, οι ομάδες του μάρτυρα διοικητή Χατζή Ιμάντ Μογκνιγιέ της Ισλαμικής Αντίστασης πραγματοποίησαν επίθεση αυτή την Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023, με στόχο 3 σιωνιστικές θέσεις κατοχής στην κατεχόμενη λιβανέζικη περιοχή Shebaa Farms», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ την εμπλοκή της στον πόλεμο που άνοιξε χθες η Χαμάς. Στην ενέργεια αυτή το Ισραήλ απάντησε με πυρά πυροβολικού στην περιοχή από την οποία εξαπολύθηκαν τα πυρά της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε θέση της Χεζμπολάχ στην περιοχή Χαρ Ντοβ.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του “επιτέθηκαν με πυρά πυροβολικού στην περιοχή του Λιβάνου από όπου ρίχτηκαν τα πυρά της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινό έδαφος».

Καθώς ακόμα δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένη θα είναι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι είναι “προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια και θα συνεχίσουν να προστατεύουν την ασφάλεια των κατοίκων του κράτους του Ισραήλ”. Ούτε το επίσημο κράτος του Λιβάνου, ούτε οι εγκαταστημένες στην περιοχή ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ σχολίασαν την ανταλλαγή πυρών. Όπως διευκρίνισε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε μια θέση της Χεζμπολάχ στην περιοχή Har Dov, στη Shebaa.
«Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει περαιτέρω απειλή στο Χαρ Ντοβ ή στη βόρεια πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι σε τηλεοπτικές δηλώσεις, προσθέτοντας ότι ο στρατός παραμένει σε υψηλό συναγερμό.

Οι IDF (ο Ισραηλινός Στρατός) δήλωσαν αργότερα ότι έριξαν προειδοποιητική βολή προς έναν αριθμό “υπόπτων” στην ίδια περιοχή στο Χαρ Ντοβ. Μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ ότι μια σκηνή που είχε στήσει η Χεζμπολάχ στα αγροκτήματα Σεμπάα είχε χτυπηθεί και ότι μαχητές της Χεζμπολάχ είχαν στήσει μια νέα.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν αργότερα ότι αντιλήφθηκαν έναν στόχο εισερχόμενο στο Ισραήλ και τον κατέρριψαν, ωστόσο αργότερα επαλήθευσαν ότι δεν επρόκειτο για εχθρικό αεροσκάφος. Δεν έγινε επίθεση σε λιβανικά εδάφη, κατέληξε η ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού.

Η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται “απερίφραστα” στο πλευρό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι το Λονδίνο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα μιλήσει με μια φωνή.

“(Ο Σούνακ) επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός (Σούνακ) πρόσφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ”, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.
O Ερντογάν προέτρεψε το Ισραήλ και την Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις εντάσεις (…). Καλούμε όλους τους παράγοντες να στηρίξουν την ειρήνη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Ίριτ Λιλιάν, εκτίμησε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έδειξαν ότι η Χαμάς προφανώς δεν έχει καμία παρουσία στην Τουρκία ή αλλού.
Σε διαδικτυακή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και δήλωσε έτοιμη για αποκλιμάκωση, η Λιλιάν είπε ότι προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η απάντησή του στην επίθεση.
“Η διαμεσολάβηση έρχεται σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς μετράμε τους νεκρούς, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τους τραυματίες, δεν ξέρουμε καν πόσος είναι ο αριθμός των πολιτών που απήχθησαν”, σχολίασε.

Εγκλήματα πολέμου

Οι επιθέσεις που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση αυτό το Σαββατοκύριακο, αποτελούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, ο Ερντάν τόνισε ότι έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ