Τουρκία: Σοβαρότατες ελλείψεις του Στρατού Ξηράς σε προσωπικό και εξοπλισμό αποκαλύπτει το Nordic Monitor

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχει ο Στρατός Ξηράς στην Τουρκία,  σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το ανεξάρτητο Nordic Monitor, και που δείχνει ότι σήμερα οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση των στόχων τους, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας.

Ο βασικός κλάδος μάχης του τουρκικού στρατού, ο Στρατός Ξηράς, θα δυσκολευτεί να βρει ετοιμοπόλεμα στρατεύματα, για να τα αναπτύξει σε περίπτωση πολέμου, ενώ στερείται του απαραίτητου στρατιωτικού υλικού στην εκτέλεση της αποστολής του, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η εμπιστευτική έκθεση που έχει στα χέρια του το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων και προτείνουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και άλλες, διοικητικής μέριμνας δυνατότητες του στρατού.
«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη / μηχανοκίνητη ταξιαρχία που να μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», προειδοποιεί η έκθεση.

Μάλιστα στο κείμενο υπάρχει η εκτίμηση ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα εμπλοκής, και να επιδείξουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Το κείμενο προβλέπει ακόμα ότι η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ, θα συνεχιστεί και ότι ορισμένες δυνάμεις ενδέχεται να σταλούν εκεί για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Στο έγγραφο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου «για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας, συστήματα ακριβούς καθοδήγησης και ανάκτησης στόχων και πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας».

Η έκθεση προτείνει ακόμη την αναδιάρθρωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι χερσαίες δυνάμεις εκτός από εκείνη που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομέων, τέσσερις ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες/μηχανοκίνητες ταξιαρχίες – θα σχεδιαστούν για να είναι έτοιμες για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο. Θα πρέπει να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ