Τουρκία: Νέα εισβολή στη Συρία με το μάτι στο Αιγαίο

Σταθερά στον δρόμο της έντασης βαδίζει η Τουρκία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά την οποία εξετάστηκαν τα βήματα της χώρας, μετά τις ελληνικές κινήσεις στα Ηνωμένα Έθνη και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας.

Στον απόηχο της ελληνικής επιστολής, που επιδόθηκε σήμερα στον ΟΗΕ, με την οποία αποδομούνται πλήρως τα τουρκικά επιχειρήματα για τα νησιά στο Αιγαίο, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς».

Είναι σαφές ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να προκαλεί νεύρα στην Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να το επιβεβαιώνει, με απειλητικές στην ουσία δηλώσεις: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους και επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το οποίο απογύμνωσε ουσιαστικά η σημερινή ελληνική επιστολή.

Για το PKK

Κατά τα άλλα, αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της Τουρκίας, εναντίον «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι το Κόμμα Κούρδων Εργατών (PKK).

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε άλλωστε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ