Τουρκία: Απειλεί με πόλεμο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Η σθεναρή απάντηση της Αθήνας

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία επισείει την απειλή του πολέμου στην Ελλάδα, με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υιοθετεί σχεδόν υστερικό στυλ και να ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας.
Ο Τσαβούσογλου σήμερα απείλησε με εισβολή την Ελλάδα αν η Αθήνα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο Τούρκος υπεξ δήλωσε ότι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί η Τουρκία θα προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο σε νομικό επίπεδο, στους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στον ΟΗΕ, όσο και στο πεδίο της μάχης. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η Ελλάδα να μην ξεχνάει ότι όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλετε ειρήνη θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Μια νύχτα ξαφνικά.», είπε.

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε τεχνητές κρίσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο – Αποκλεισμένη από την ΕΕ για πολιτικούς λόγους

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις μπροστά στον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τήρησε μία ουδετερότητα, εκφράζοντας την άποψη οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε νέα δήλωση Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί ούτε αυτά ούτε άλλα θέματα. Ειδικά το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών δεν θέλει καθόλου να το συζητάει και το λέει σε κάθε συνάντηση. Η Ελλάδα είναι αυτή που συνεχίζει την ένταση. Φυσικά εμεί δεν είναι δυνατόν να μένουμε σιωπηλοί.», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα

«Η Τουρκία απέναντί της έχει μια χώρα που επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν κάνει διάλογο με το παράλογο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: Έχει μια χώρα που εφαρμόζει στην πράξη και όχι στα λόγια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν αρχίσει». Για την ισχύ της Ελλάδας, με τα πλοία και τα αεροπλάνα που διαθέτει και που είναι έτοιμα να ασκήσουν βία, ή διπλωματία, ανάλογα με το τι επιτάσσει το εθνικό της συμφέρον, και οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, έκανε λόγο ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Τουρκία: Άγριος καβγάς και ξύλο στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό – Βουλευτής στην Εντατική

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν ότι η Άγκυρα επιδεικνύει μια υστερική αντίδραση, αλλά αυτή δεν είναι η μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Αθήνα είναι ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά και έχει κτίσει τις συμμαχίες της. Είναι ισχυρή οικονομικά και το ζήτημα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών εργαλειοποιείται από την Τουρκία ενόψει των εθνικών της εκλογών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε παρόμοιο με του Τσαβούσογλου μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει την χώρα του ως θύμα, με θύτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε τεχνητές κρίσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο, αλλά και αποκλεισμένη  από την ΕΕ για πολιτικούς λόγους, είπε, ωστόσο σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικές οι προοπτικές της οικονομίας.»

Τουρκία: Συνετρίβη αεροσκάφος στο Ικόνιο – Οι πρώτες εικόνες

Η εκτίμηση της Αθήνας

Πηγές στην Αθήνα σημειώνουν πάντως ότι μπορεί να είναι εσωτερικοί οι λόγοι που η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική της, φτάνοντας ακόμα και να απειλεί με πόλεμο, ωστόσο συμπληρώνονται πλέον τρία χρόνια συνεχούς επιθετικότητας από την Άγκυρα, τρία χρόνια με καθημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από τα νησιά, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας σε οποιοδήποτε επίπεδο.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάλογος, σημειώνουν ελληνικές πηγές, κυρίως όσο υπάρχει η απειλή πολέμου. «Δεν φοβόμαστε και κόκκινη γραμμή ασφαλώς είναι η άμυνα των νησιών μας, τα οποία θα εξακολουθήσουν να είναι σε επιφυλακή, όσο διάστημα είναι παρατεταγμένη απέναντί από τα νησιά η τουρκική στρατιά», είναι η εκτίμηση της Αθήνας για το πού βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ