Το Google Doodle για τoν Sapardi Djoko Damono που έφερε επανάσταση στη λυρική ποίηση στην Ινδονησία

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 83ά γενέθλια του Sapardi Djoko Damono, του ποιητή που έφερε επανάσταση στη λυρική ποίηση στην Ινδονησία.

Το Google Doodle για τoν νομπελίστα Μάριο Μολίνα – Ήταν πρωτοπόρος στις έρευνες για την τρύπα του όζοντος

Ο Sapardi Djoko Damono γεννήθηκε στο Solo της Κεντρικής Ιάβας σαν σήμερα το 1940. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε βιβλιοθήκες διαβάζοντας κάθε βιβλίο που έπιανε στα χέρια του και άρχισε να γράφει ποίηση, όταν πήγαινε στο γυμνάσιο στη Σουρακάρτα. Αφού απέκτησε πτυχίο Αγγλικών από το Πανεπιστήμιο Gajah Mada, σπούδασε ινδονησιακή λογοτεχνία. Παράλληλα εργαζόταν ως ραδιοφωνικός ραδιοτηλεοπτικός και βοηθός θεάτρου και τότε άρχισε να παίρνει την ποίησή του πιο σοβαρά.

Το 1969, ο Sapardi Djoko Damono κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή, «dukaMu abadi» (Η θλίψη σου είναι αιώνια). Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Ινδονήσιοι ποιητές εστίαζαν στον κοινωνικό προβληματισμό και τις ιδέες, το πρωτοποριακό ντεμπούτο του Damano αντανακλούσε την ανθρώπινη κατάσταση. Λόγω της επιτυχίας του βιβλίου, ο Damano προσλήφθηκε ως καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

H Google τιμά με Doodle την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Ο Damono έγραψε τρεις ακόμη ποιητικές συλλογές με το απλό και εσωστρεφές ύφος του, προτού λάβει το βραβείο ποίησης της Νοτιοανατολικής Ασίας που χρηματοδοτείται από την ASEAN. Με σκοπό να προωθήσει την τέχνη σε ολόκληρη τη χώρα, ίδρυσε την Ένωση Λογοτεχνών της Ινδονησίας και υπηρέτησε ως πρόεδρος για τρεις συνεχόμενες θητείες. Ο Damano μετέφρασε επίσης λογοτεχνικά έργα από όλο τον κόσμο στα ινδονησιακά, με μια από τις πιο διάσημες μεταφράσεις του να είναι το «Ο Γέρος και η Θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Το 1994, ο Damono δημοσίευσε το «Hujan Bulan Juni» (Μια βροχή Ιουνίου), μια συλλογή μερικών από τα σπουδαιότερα ποιήματά του. Αυτό το έργο ενέπνευσε αρκετούς μουσικούς να δημιουργήσουν συνθέσεις με παρόμοια θέματα. Το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας εξέλεξε τον Damono ως κοσμήτορα της σχολής και πραγματοποίησε ένα ρεσιτάλ ποίησης το 2010 για να γιορτάσει το έργο της ζωής του.

Η Google τιμά με Doodle την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αργότερα στην καριέρα του, ο Damono κέρδισε σημαντικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Λογοτεχνίας Achmad Bakrie το 2003 και το βραβείο Akademi Jakarta το 2012. Σήμερα, η ποίησή του διαβάζεται ακόμα σε όλο τον κόσμο, χρησιμεύοντας ως ωδή για την επόμενη γενιά συγγραφέων.

Το Google Doodle για τον Sapardi Djoko Damono

Sapardi Djoko Damono Google Doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ