Συνελήφθη στο Βερολίνο η Ντανιέλα Κλέτε, πρώην μέλος της RAF – Γιατί διώκεται

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε στο Βερολίνο την 65χρονη Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της τρίτης γενιάς της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (Red Army Faction, RAF), γνωστή και ως οργάνωση Μπάαντερ-Μάινχοφ. Η Ντανιέλα Κλέτε διέφευγε την σύλληψη εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε, μαζί με τους συντρόφους της Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ένοπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016, σε σουπερμάρκετ και χρηματαποστολές, στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία. Οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών, βάσει στοιχείων από αναλύσεις DNA.

Φωτογραφίες αρχείου της Κλέτε.
Φωτογραφίες αρχείου της Κλέτε (Φωτό: Stern.de)

Η εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας θεωρεί ότι οι ένοπλες ληστείες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα αλλά διαπράχθηκαν για οικονομικούς λόγους.  Η RAF είναι υπεύθυνη για την δολοφονία περισσότερων των 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200. Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.

Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και τον Ντέτλεφ Ρόχβέντερ, επικεφαλής, της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία, μετά την επανένωση της Γερμανίας. Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης.


Το Spiegel ανέφερε ότι η αστυνομία βρήκε πυρομαχικά στην πολυκατοικία στην κεντρική περιοχή Kreuzberg του Βερολίνου, όπου συνελήφθη ο Klette. Η πρώτη γενιά της ακροαριστερής RAF, που ιδρύθηκε μεταξύ άλλων από τον Andreas Baader και την Ulrike Meinhof, προέκυψε από τις διαμαρτυρίες των γερμανών φοιτητών κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Τα επώνυμα των δύο ιδρυτών έδωσαν το δεύτερο όνομα στην οργάνωση, το «Μπάαντερ – Μάινχοφ».

Η ομάδα πήρε ομήρους και δολοφόνησε τουλάχιστον 33 άτομα, μεταξύ των οποίων δημόσιους λειτουργούς, αστυνομικούς, επιχειρηματίες και Αμερικανούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της δραστηριότητάς της τη δεκαετία του 1970, στην Δυτική Γερμανία, τότε. Οι δραστηριότητες της ομάδας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους εν μέσω ενός μεγάλου ανθρωποκυνηγητού για τα μέλη της RAF κατά το λεγόμενο “Γερμανικό Φθινόπωρο” του 1977.

Η δυτικογερμανική αστυνομία αναζητoύσε 9 μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, το 1976.
Η δυτικογερμανική αστυνομία αναζητoύσε 9 μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, το 1976. (Φωτό: © REGIS BOSSU/SYGMA/CORBIS).

Οι κατηγορίες κατά της Klette

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Klette, μαζί με τους Garweg και Staub, αφορούν ένοπλες ληστείες αξίας εκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον μία απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκαν μεταξύ 1999 και 2016. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα δεν έγιναν για πολιτικούς λόγους, αλλά για οικονομικούς, ακριβώς επειδή η RAF ανακοίνωσε την διάλυσή της, το 1998.

Η ανακοίνωση τότε έγινε με ανώνυμη επιστολή στο γραφείο του Reuters στην Κολωνία. Στην επιστολή τα εναπομείναντα μέλη δήλωναν, ανοίγει νέα καρτέλα ότι “η ομάδα αντάρτικου πόλης με τη μορφή της RAF αποτελεί πλέον παρελθόν”.

Οι δραστηριότητες της ομάδας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους εν μέσω ενός μεγάλου ανθρωποκυνηγητού για τα μέλη της RAF κατά το λεγόμενο “Γερμανικό Φθινόπωρο” του 1977.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ