Σερβία: Επί έναν μήνα σχεδίαζε την επίθεση ο 14χρονος μακελάρης – Συνελήφθη ο πατέρας του

Καλά προετοιμασμένη ήταν η επίθεση που έκανε σήμερα στην Σερβία, ο 14χρονος μαθητής του δημοτικού σχολείου «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άτομα, ενώ ακόμα επτά έχουν τραυματιστεί και τώρα χειρουργούνται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 14χρονος επί έναν μήνα σχεδίαζε την επίθεση, με αποτέλεσμα να έχει καταρτίσει λίστα στόχων, δηλαδή ποια παιδιά θα χτυπούσε και σε ποιες αίθουσες θα πήγαινε. Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει. Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Τη σημερινή ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Η επίθεση και η σύλληψη

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.  Ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών και φοιτούσε στο ίδιο σχολείο, στην 7η τάξη.

Οι συμμαθητές του είπαν ότι ο νεαρός μπήκε στην αίθουσα, πρώτα πυροβόλησε την δασκάλα και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο κατά των συμμαθητών του. Οι νεκροί είναι οκτώ μαθητές και ένας φύλακας. Η τελευταία ενημέρωση από το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο της Σερβίας αναφέρει ότι περιέθαλψε τρία παιδιά ηλικίας 13 ετών και μία δασκάλα γεννημένη το 1970. Ένας μαθητής έφτασε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε αμέσως στο χειρουργείο με τραύματα στο στήθος και στο λαιμό. Ένα άλλο αγόρι έχει τραυματιστεί στο πόδι και ένα κορίτσι έχει τραυματιστεί στην κοιλιά και στα δύο χέρια. Η δασκάλα έχει τραυματιστεί στο στομάχι και στα χέρια. Μόνο ένας από τους τραυματίες έχει βγει από το χειρουργείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η σύλληψη του πατέρα

Η αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα του 14χρονου, οποίος είχε τα δύο πιστόλια νομίμως, έχοντας άδειες και για τα δύο. Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι ο νεαρός που συνελήφθη είχε στην κατοχή του και τα δύο όπλα, καθώς και τρεις γεμιστήρες, καθένας από τους οποίους είχε 15 σφαίρες.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών στο σχολείο Vladislav Ribnikar, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ. “Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι)…πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως”, είπε ο Μιλόσεβιτς στο δίκτυο N1.
“Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα”, πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Ο Μίλαν Νεντέλτζκοβιτς, ο δήμαρχος της συνοικίας Βρατσάρ στο κεντρικό Βελιγράδι όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οκτώ μαθητές και ένας σχολικός φύλακας σκοτώθηκαν και έξι μαθητές νοσηλεύονται μαζί με τη δασκάλα.

Οι μαρτυρίες

Astrid Merlini
Η Αστρίντ Μερλίνι

Η Αστρίβντ Μερλίνι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κόρη της είδε τον φρουρό ασφαλείας να πέφτει νεκρός μπροστά της. Όταν είδε τον φρουρό να πέφτει μπήκε στην τάξη της ειδοποίησε τη δασκάλα, κρύφτηκε στο πίσω μέρος της αίθουσας και η δασκάλα κλείδωσε την πόρτα. Εκεί έμειναν μέχρι που συνελήφθη ο νεαρός. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος. Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σχολείο.

“Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς”, είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο. Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και διενεργείται έρευνα για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Serbia

Οι ένοπλες επιθέσεις είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές των ετών του ’90. Οι σερβικές αρχές έχουν χορηγήσει αμνηστία σε πολλούς πολίτες που παρέδωσαν ή δήλωσαν τα παράνομα όπλα τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ