Σεισμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 118 οι νεκροί – Μάχη των διασωστών με το ψύχος

Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ έπληξε την κομητεία Jishishan στην επαρχία Gansu της βορειοδυτικής Κίνας, στις 23:59. Ο σεισμός έχει σκοτώσει 105 ανθρώπους στο Gansu και άλλους 13 στη γειτονική επαρχία Qinghai, ενώ οι αρχές φοβούνται ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί.

Από τους 397 τραυματίες, οι 16 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι επαρχιακές αρχές σε συνέντευξη Τύπου.

Περίπου 2.200 άτομα διάσωσης από την επαρχιακή πυροσβεστική υπηρεσία και 900 από το δασαρχείο, καθώς και 260 επαγγελματικό προσωπικό διάσωσης έκτακτης ανάγκης, στάλθηκαν στη ζώνη της καταστροφής, ανέφερε το Xinhua, προσθέτοντας ότι ο στρατός και η αστυνομία συμμετείχαν επίσης σε εργασίες διάσωσης.

Το αρχηγείο αντισεισμικής βοήθειας του Κρατικού Συμβουλίου και το Υπουργείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης έχουν αναβαθμίσει την εθνική αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σεισμού στο Επίπεδο II.

Μάχη των διασωστών σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει μια σειρά από αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά το έργο διάσωσης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας παλεύει με χαμηλές θερμοκρασίες καθώς το κύμα ψύχους που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα συνέχισε να σαρώνει τη χώρα.

Είκοσι άνθρωποι αγνοούνται ως αποτέλεσμα του σεισμού μετά από πολύωρες προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας που ξεκίνησαν πριν την ανατολή του ηλίου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αν και οι 72 ώρες μετά τον σεισμό είναι ο πιο πιθανός χρόνος για τη διάσωση των επιζώντων, αυτό θα συντομευθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με τα εγκλωβισμένα θύματα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι σε δυτικές επαρχίες όπως το Gansu, οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα του οροπεδίου Qinghai-Θιβέτ, μια τεκτονικά ενεργή περιοχή. Ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων δεκαετιών στην Κίνα ήταν το 2008, όταν ένας σεισμός μεγέθους 8 βαθμών έπληξε το Σιτσουάν, σκοτώνοντας σχεδόν 70.000 ανθρώπους.

Το επίκεντρο του τελευταίου σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ του Γκανσού και μιας γειτονικής επαρχίας. Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλές περιοχές της επαρχίας Qinghai, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο σεισμός έπληξε την κομητεία Jishishan στη βορειοδυτική επαρχία Gansu της Κίνας στις 23:59. τοπική ώρα (1559 GMT) τη Δευτέρα σε βάθος 10 χιλιομέτρων (6,2 μίλια), σύμφωνα με το China Earthquake Networks Center (CENC).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ