ΝΔ: Τριβές με φόντο την τροπολογία για τους μετανάστες – Η κομματική πειθαρχία, ο Σαμαράς και οι «αιφνιδιασμένοι» βουλευτές

Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Η τροπολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Καιρίδης: Δεν νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες, τους δίνεται δικαίωμα στην εργασία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο  τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, επανέλαβε χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης, , Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

Βουλή: Άγρια κόντρα Βελόπουλου – Γεωργιάδη για την τροπολογία για τους μετανάστες

Στο παρασκήνιο, όσο  και αν οι βουλευτές που αντιδρούν στην τροπολογία δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από το γεγονός ότι η τροπολογία ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιασμένο ήταν και το Μαξίμου από την Παρασκευή το βράδυ μετά την ανακοίνωση του κ. Σαμαρά που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας. Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη – κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ήταν μεν σαφής, «αδειάζοντας» τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα ήταν και σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς κινείτο και πάλι στη γνωστή λογική πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην άποψή του.

Ο μεγαλύτερος «αιφνιδιασμός» όμως ήρθε το Σάββατο, όταν ο κ. Σαμαράς επανήλθε μέσω συνεργατών του «αδειάζοντας» ευθέως την κυβέρνηση για παλαιές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη που έλεγε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν κοφτή, μόλις 30 λέξεις: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Το αυστηρό ύφος αποκάλυπτε πλέον την ενόχληση του Μαξίμου, παρότι στόχος ήταν το θέμα να κλείσει και να μην υπάρξει συνέχεια.

Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ – Εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς

Τρίτη διαφοροποίηση

Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είναι τι επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς με την τριπλή διαφοροποίησή του τον τελευταίο μήνα σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές: τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τροπολογία για το μεταναστευτικό.

Η άποψη πως η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει «ρήγματα» στα δεξιά δεν βρίσκει σύμφωνο το Μαξίμου, που απαντά στις συγκεκριμένες θεωρίες με τον «φράχτη στον Έβρο, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», που αποτελούν «έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης σε όσους έχουν τέτοιες αμφιβολίες».

Σύμφωνα με πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να εκφράσει ανησυχίες οι οποίες ήδη καλύπτονται από την κυβερνητική πολιτική που «είναι αμφίπλευρη και εκφράζει τόσο το σύγχρονο Κέντρο όσο και την παραδοσιακή Δεξιά».

Αιφνιδιάστηκαν

Βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αιφνιδιάστηκαν με την εν λόγω τροπολογία. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη η ΝΔ έχει ακολουθήσει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχει δικαιωθεί και η τροπολογία της κυβέρνησης συνιστά «μια έκπτωση από την πολιτική μας».

Στην ίδια λογική ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μια κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής» καταλήγοντας με την αιχμή ότι οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ.

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης επέκρινε και ο άλλος βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Για μια ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την ΚΟ». Ενστάσεις για την τροπολογία έχει και ο Κώστας Καραγκούνης που ζήτησε αλλαγές στο άρθρο 4, ενώ στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  αρνητικοί είναι και οι Αν. Κατσανιώτης, Χαρ. Αθανασίου και Μιλ. Χρυσομάλλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ