Qatar Gate: Νέες αποκαλύψεις – «Δάκτυλο του Ιράν στο σκάνδαλο ερευνούν οι αρχές»

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για το αποκαλούμενο Qatar Gate. Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Stampa, στο «μικροσκόπιο» της έρευνας μπαίνει ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Πρόκειται για τον Έλνταρ Μαμέντοφ, σύμβουλο της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου (S&D), γνωστός και ως «ο Ιρανός».

Δημητρακόπουλος: Ο Εισαγγελέας φοβάται απαγωγή της Εύας Καϊλή από κατασκόπους του Κατάρ

«Ο αξιωματούχος βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των αρχών για μια σειρά από ύποπτες συμπεριφορές, όπως εκείνη η «πεντάρα» που δόθηκε στον φίλο του Φραντσέσκο Τζιόρτζι μετά την ψηφοφορία για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζα για το Κατάρ. Τώρα όμως υπάρχει επίσημη αναφορά στις δικαστικές αρχές, που έγινε από τη γενική γραμματεία της ομάδας S&D, σε συμφωνία με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλα αυτά, ενώ ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο ζήτησε να τον ακούσει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ για να αρθούν οι όποιες υποψίες εις βάρος του, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμος να άρει την ασυλία του», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Μαμέντοφ εκδιώχθηκε από την ομάδα για «σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα». Το στοιχείο που σήμανε συναγερμό αφορά στο γεγονός ότι ο αξιωματούχος θα λάμβανε κάποια δώρα από το Κατάρ, κάτι που απαγορεύεται από τον κώδικα δεοντολογίας: κοινοβουλευτικές πηγές αποκαλύπτουν ότι θα δεχόταν ένα «πλήρες πακέτο διακοπών» για να πάει στο Κατάρ και να παρευρεθεί σε Αγώνα του Μουντιάλ. Αλλά οι υποψίες που υπάρχουν είναι ότι η εμπλοκή του είναι πολύ ευρύτερη και αφορά στους ελιγμούς του εντός του Κοινοβουλίου σχετικά με τα μέτρα που αφορούν στο Ιράν αλλά και τη Ρωσία. Ο Μαμέντοφ, ο οποίος εργάζεται για την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, περιγράφεται ως “πράκτορας στην υπηρεσία της Τεχεράνης”» τονίζεται στο δημοσίευμα της La Stampa.

Qatar Gate: Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή

«Γνωστός σε όλους ως «ο Ιρανός», γεννήθηκε στην πραγματικότητα στη Ρίγα πριν από 50 χρόνια. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τα τελευταία χρόνια εξέφραζε πάντα εξαιρετικά επικριτικές θέσεις απέναντι στο Μπακού, σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τεχεράνη. Ειδικός στον Περσικό Κόλπο, στο παρελθόν εργάστηκε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας, υπηρετώντας στις πρεσβείες της Μαδρίτης και της Ουάσιγκτον. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναφέρει στην κυβέρνηση της Ρίγας τις φιλοϊρανικές διασυνδέσεις του, οι οποίες ουσιαστικά είχαν βάλει τέλος στη διπλωματική του καριέρα. Από το 2007 άρχισε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «πολιτικός σύμβουλος» της ομάδας των Σοσιαλιστών και παράλληλα είχε έντονη δραστηριότητα ως αναλυτής, γράφοντας σε διάφορους ιστότοπους και περιοδικά που ειδικεύονται στην γεωπολιτική, προωθώντας την ατζέντα της Τεχεράνης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «ο Ιρανός» είναι παθιασμένος με τα πούρα, τον Φρανκ Σινάτρα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Μένει να γίνει κατανοητό πώς μπόρεσε να εργαστεί για δεκαπέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σύμβουλος των Σοσιαλιστών, δεδομένου ότι αρκετοί ευρωβουλευτές λένε σήμερα ότι σε ορισμένα ζητήματα, στην πραγματικότητα «είχε πολύ άκαμπτες θέσεις» και προσπάθησε να επηρεάσει ευρωβουλευτές.

Qatar Gate: Ποιος είναι ο 36χρονος Ιταλός ευρωβουλευτής, Μπράντο Μπενιφέι, που φέρεται να «έδωσε» η Εύα Καϊλή

Για παράδειγμα, με την ευκαιρία του πρόσφατου ψηφίσματος που όριζε τη Ρωσία ως «χορηγό της τρομοκρατίας»: αρχικά η ομάδα δεν υποστήριξε το κείμενο, αλλά στη συνέχεια οι βουλευτές ψήφισαν “ναι” επειδή φοβήθηκαν ότι θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ του Πούτιν. Όχι όλοι: Η Εύα Καϊλή απείχε ενώ οι Αντρέα Κοτσολίνο, Πιέτρο Μπαρτόλο και Μασιμιλιάνο Σμερίλιο είχαν καταψηφίσει», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Σε διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, ο  Έλνταρ Μαμέντοφ, πολιτικός σύμβουλος της ομάδας των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «σοβαρό παράπτωμα» και καταγγέλθηκε στη βελγική αστυνομία. Η ομάδα των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών (S&D) ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή μία «επιχείρηση καθαρά χέρια», μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα διείσδυσης ξένων δυνάμεων (Κατάρ, Μαρόκο) στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Το γραφείο της ομάδας σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο  «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά» που εξέδωσε και ανήρτησε στην ισοσελίδα του, αναφέρει ότι ανέστειλε την συνεργασία με έναν από τους πολιτικούς συμβούλους, που δραστηριοποιούνται κοντά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω «σοβαρού παραπτώματος» σε σχέση με τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ