Qatar Gate: Ποιος είναι ο 36χρονος Ιταλός ευρωβουλευτής, Μπράντο Μπενιφέι, που φέρεται να «έδωσε» η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» η Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της ανάκρισης για το Qatar Gate φέρεται να έχει δώσει στις αρχές αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων και του Ιταλού ευρωβουλευτή Μπράντο Μπενιφέι.

Qatar Gate: Δεσμεύεται το οικόπεδο της Καϊλή και του Τζιόρτζι στην Πάρο

Ξεκινώντας από εκείνους που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την έφοδο στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να είπε: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την Μαρία Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν, γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

Μετά από αυτά, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ φέρεται να την πίεσε περισσότερο. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του», ρώτησε ο ανακριτής, με την Εύα Καϊλή να απαντά: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει ως αντάλλαγμα».

Qatar Gate: «Ο Παντσέρι έφερνε χρήματα στο σπίτι μας επειδή έχω ασυλία» – Τα ονόματα που έδωσε η Καϊλή

Πιθανώς τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά κάποιων βοηθών: του πρώην βουλευτή του PD, Zoggia, και νυν βοηθού του ευρωβουλευτή των Δημοκρατικών Pietro Bartolo, της Carola Bennato, που είναι στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή της Francesca Garbagnati, βοηθού της ευρωβουλευτού του Alessandra Moretti, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Στην ερώτηση των δικαστικών αρχών αν ο Παντσέρι τούς πλήρωνε, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να είπε, «Όχι. Μετά το 2019, όταν και δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Την πίεσαν τότε, αναφέρει η εφημερίδα, προκειμένου να πει ποιοι βρίσκονται κάτω από τον Παντσέρι. «Μετά από αυτόν ποιος ασχολήθηκε;» την ρωτούν. «Μαρία Αρένα, Μαρκ Ταραμπέλα, Αντρέα Κοτσολίνο», απαντά η Εύα Καϊλή σύμφωνα με την ilFattoQuotidiano. Οι ανακριτές στη συνέχεια της αναφέρουν δύο άλλα ονόματα: “Moretti και Brando Benifei”; «Ναι», λέει η Καϊλή, απαντώντας θετικά. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν «θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα δώρα του Παντσέρι», ήταν πιο συγκρατημένη: «Δεν ξέρω αν έλαβαν χρήματα, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, αυτός οργάνωσε τις αποστολές, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν επίσημες αποστολές. Δεν ξέρω για δώρα», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή.

Αρνείται τα πάντα ο Μπενιφέι

Με δήλωσή του, ο Ευρωβουλευτής ο Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος διαψεύδει κάθε συμμετοχή του.
«Σε σχέση με ορισμένες φήμες στον Τύπο, πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποιες πτυχές με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, δεν είχα καμία γνωριμία εκτός δουλειάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κανένα από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Qatar Gate. Kάθε ερώτηση μου ή ψήφος ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις για τα επίμαχα ζητήματα που επιδίωκαν αυτοί οι πολιτικοί».

«Στο τέλος της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου ήμουν ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που ψήφισαν υπέρ της αναβολής της ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Δικαστήριο σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Panzeri και της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τότε», εξηγεί ο Μπενιφέι.

«Ως εκ τούτου, απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων και είμαι διαθέσιμος να συνεργαστώ με το δικαστικό σώμα μαζί με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος για να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές αυτού του θέματος το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η δήλωση του Ευρωβουλευτή.

Ποιος είναι o Μπράντο Μπενιφέι

Ο Μπράντο Μπενιφέι, γεννημένος την 1η Ιανουαρίου του 1986 στη Λα Σπέτσια, έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώτη φορά ήταν το 2014, ενώ το 2019 επανεξελέγη.
Κατά την πρώτη του θητεία ( 2014-2019) ο Μπενιφέι υπηρέτησε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το 2019 μετακινήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Το 2020, εντάχθηκε και στην Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή. Υπό αυτή την ιδιότητα, υπηρετεί ως κύριος εισηγητής του Κοινοβουλίου για τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης. Από το 2021 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα

Εκτός από τις επιτροπές, ο Μπενιφέι είναι μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, της Διακομματικής Ομάδας για την Ψηφιακή Ατζέντα, της Διακομματικής Ομάδας για την Καταπολέμηση της Φτώχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές, και στις Ομάδες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), τον καρκίνο, την Ψυχική Υγεία, την Αναπηρία, και στο UNITE, (το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο για τον τερματισμό του HIV/AIDS, της ιογενούς ηπατίτιδας και άλλων λοιμωδών ασθενειών).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ