Έλον Μασκ: Η «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» του τρομάζει το Βερολίνο – «Η ΕΕ να παρακολουθεί το Twitter»

Απειλή για την ελευθερία του λόγου θεωρεί η κυβέρνηση στη Γερμανία το Twitter, από τη στιγμή που το αγόρασε ο Έλον Μασκ, οπότε η πλατφόρμα άρχισε να δείχνει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να θεωρεί ότι πρέπει το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να τεθεί υπό την άμεση παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρείες.

Έλον Μασκ: Θα παραιτηθώ απο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter μόλις βρω τον αντικαταστάτη μου

Ο Σβεν Γκίγκολντ, ο υφυπουργός αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόσφατη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων και στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση σε ορισμένα links. Σε επιστολή του προς δύο ευρωπαίους επιτρόπους, ο Γκίγκολντ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει έρευνα λέγοντας ότι η Κομισιόν οφείλει να ενεργήσει ώστε να αποτρέψει μία συμπεριφορά του Twitter που θα παραβιάζει τον ανταγωνισμό.

Ούτε η Twitter ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό. «Γενικοί όροι και κανόνες που αλλάζουν κάθε ώρα, αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες για εκτεταμένους περιορισμούς σε links και ι αποκλεισμός δημοσιογράφων απειλούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συνιστούν κίνδυνο για τη ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης και του Τύπου», γράφει στην επιστολή του ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, επιστολή που έχει αναρτήσει στο Twitter.

Twitter: Ο Έλον Μασκ ψάχνει τον… αντικαταστάτη του

Το Βερολίνο

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία Twitter με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές παρακινούν τους κυβερνητικούς θεσμούς να σταματήσουν να αναρτούν ανακοινώσεις αποκλειστικά σε ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το αποκεντρωμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Mastodon.
Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ψηφιακή αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να παρακολουθεί μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google, δηλώνει ο Σβεν Γκίγκολντ.
«Ωστόσο, το Twitter δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί ψηφιακή πλατφόρμα κυρίαρχης θέσης, καθώς και οι πωλήσεις της εταιρείας είναι ακόμη πολύ χαμηλές», λέει. «Παρά ταύτα, το Twitter ασκεί μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης παγκοσμίως και στην Ευρώπη».

Οι  αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές

Η εξαγορά της Twitter τον Οκτώβριο από τον Μασκ έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνοδεύτηκε από χάος και διαμάχες. Οι αλλαγές του Δεκεμβρίου στην πολιτική απορρήτου και η αναστολή και στην συνέχεια η αποκατάσταση λειτουργίας των λογαριασμών δημοσιογράφων, προκάλεσε την καταδίκη των μέτρων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οργανώσεις και αξιωματούχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πάντως χθες, ο Μασκ ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης μόλις «βρει κάποιον αρκετά παλαβό» για να τον αντικαταστήσει, εξηγώντας πως κατόπιν θα επικεντρωθεί στη διεύθυνση των ομάδων «μηχανικών λογισμικού και των εξυπηρετητών».
Ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, πήρε την απόφαση μετά τα αποτελέσματα της «σφυγμομέτρησης» που ξεκίνησε ο ίδιος τη Δευτέρα, ρωτώντας αν έπρεπε να αποχωρήσει από τη διεύθυνση του Twitter ή όχι. Το 57% των κάπου 17 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου που ψήφισαν έδωσε θετική απάντηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ