Πριγκόζιν: Τα σενάρια που αμφισβητούν τον θάνατό του, η εκκωφαντική σιωπή του Πούτιν και οι απειλές της Wagner

Η σιγή ιχθύος του Βλαντίμιρ Πούτιν γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο χάθηκε ο άσπονδος φίλος του Γεβγκένι Πριγκόζιν ηχεί εκκωφαντικά εν μέσω θεωριών τόσο για το κατά πόσον ο αρχηγός της Wagner είναι όντως νεκρός, όσο και για τις συνθήκες γύρω από τις οποίες συνετρίβη το ιδιωτικό αεροσκάφος.

Πριγκόζιν: Μαρτυρία για τη συντριβή του αεροπλάνου – «Άκουσα μία έκρηξη – Ήταν ένας μεταλλικός κρότος» 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρθηκε σαν μην έγινε ποτέ το δυστύχημα στο οποίο όπως όλα δείχνουν σκοτώθηκε ο ηγέτης της μισθοφορικής Wagner Group. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του επικεφαλής των μισθοφόρων, στην ομιλία του προς τους παγκόσμιους ηγέτες κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής των BRICS. Απλώς συνεχάρη τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα για την ανακοίνωση ότι έξι χώρες -μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Σαουδική Αραβία- θα ενταχθούν στην οικονομική συμμαχία, το επόμενο έτος.

Η ομιλία του έγινε λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του Κρεμλίνου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την αρματομαχία του Κουρσκ, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έληξε με την αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού έναντι της Βέρμαχτ. Στην  Ρωσία γιορτάζεται ως η Ημέρα Νίκης του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Ναζί. Ο Πούτιν ήταν σε κονσέρτο για τα 80 χρόνια από την νίκη των Σοβιετικών και μάλιστα όταν βγήκε, δέχτηκε έναν θερμό εναγκαλισμό από μια γυναίκα η οποία τον φίλησε και τον ευχαρίστησε για όσα κάνει για την Ρωσία. «Είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το μέγαρο μουσικής και σχεδόν αμέσως μια γυναίκα που φορούσε ροζ σακάκι  φώναξε «Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς [Πούτιν], ο αγαπημένος μου και τον φίλησε στο πρόσωπο.

Πριγκόζιν: Τι θα απογίνει η Wagner μετά τον θάνατό του – Το χρονικό της ρήξης με τον Πούτιν

Η τεχνική βλάβη

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης rucriminal.info – ένας ιστότοπος που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά και τις ύπουλες τακτικές που χρησιμοποιεί η ελίτ της Μόσχας – ισχυρίστηκε ότι το αεροπλάνο του Πριγκόζιν καθυστέρησε πριν από την απογείωση για “τεχνικούς ελέγχους”, γεγονός που ενίσχυσε τις εικασίες ότι το αεροσκάφος ήταν στόχος βόμβας ή ενδεχομένως σαμποτάζ. Το πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι η Κριστίνα Ρασπόποβα, αεροσυνοδός στο αεροπλάνο του Prigozhin – είπε στην οικογένειά της πριν από την απογείωση ότι η πτήση είχε καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων και ότι μια ομάδα τεχνικών εκτελούσε επιθεωρήσεις και επισκευές.

raspapova
Η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπάποβα

Η ΜΙ6 και η εκ των νεκρών  ανάσταση

Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6) ανέφεραν νωρίτερα σήμερα στο BBC ότι είχαν λόγους να υποπτεύονται ότι πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους βρισκόταν η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, η FSB. Ωστόσο, ο θάνατος του Πριγκόζιν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, γεγονός που οδηγεί σε εικασίες ότι ο επικεφαλής της Wagner μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν πεθαίνει. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Πριγκόζιν φερόταν μεταξύ των θυμάτων ενός άλλου αεροπορικού δυστυχήματος, αλλά τρεις ημέρες μετά είχε αναστηθεί. Τότε, σε ένα βίντεο σάρκαζε τον θάνατο, λέγοντας «θα πάμε στην κόλαση, αλλά θα είμαστε οι καλύτεροι».

Όταν ο Πριγκόζιν γελούσε και μιλούσε για τον θάνατο – «Θα πάμε όλοι στην κόλαση, αλλά θα είμαστε οι καλύτεροι»

Τα σενάρια ότι ο Πριγκόζιν μπορεί και να μην είναι νεκρός πηγάζουν από το γεγονός ότι ο αρχηγός των μισθοφόρων δεν ήταν απλώς πολύ προσεκτικός, λαμβάνοντας πολύ περισσότερα μέτρα ασφαλείας  από όσα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, αλλά και από το ότι ένα από τα μέτρα που συνήθως έπαιρνε ήταν όταν χρησιμοποιούσε αεροπλάνο είχε πάντα και ένα δεύτερο που πετούσε μαζί του. Και ένα τέτοιο αεροπλάνο της Wagner πετούσε και χθες μαζί με αυτό που έπεσε. Σήμερα δημοσιεύονται οι φωτογραφίες από την εικόνα του ραντάρ που κατέγραψε την πτήση και την προσγείωση του αεροπλάνου στην Πετρούπολη.

Τα σενάρια για το αν ο Πριγκόζιν είναι νεκρός δεν θα σταματήσουν αν δεν γίνει μια επιβεβαίωση με DNA. Τα συνεργεία άρχισαν αμέσως τις έρευνες στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου, όταν έσβησαν οι φλόγες. Οι διασώστες εθεάθησαν να μεταφέρουν πτώματα από τον τόπο της τραγωδίας, όπου τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν.

Η εκδίκηση

Και ενώ στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζονται εικόνες και βίντεο με υποστηρικτές και μέλη της Wagner να θρηνούν τον χαμό του αρχηγού τους και να τοποθετούν στεφάνια και λουλούδια ως φόρο τιμής σε αυτοσχέδια μνημεία, δίπλα από τα γραφεία της Wagner, στην Πετρούπολη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν αλλάξει το όνομα τους σε Γεβγκένι Πριγκόζιν, είτε για να τον τιμήσουν είτε για να τον προστατέψουν κάπως από επίδοξους δολοφόνους του. Η ουσία είναι σήμερα ότι η Wagner φαίνεται να είναι ακέφαλη, αφού στο αεροπλάνο φέρεται να επέβαινε και το Νο2 της οργάνωσης ο Ντμίτρι Ούτκιν, και οι μισθοφόροι της δηλώνουν έτοιμοι για εκδίκηση. Μάλιστα κάνουν λόγο για γενική κινητοποίηση και επιστράτευση.

Ο Ντμίτρι Ούτκιν

Το ρωσικό πρακτορείο Readovka, το οποίο συνδέεται στενά με τον Prigozhin, ανέφερε ότι η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία διαθέτει «έναν από καιρό εγκεκριμένο μηχανισμό δράσης, σε περίπτωση θανάτου του Πριγκόζιν ή του Ούτκιν». Μια πηγή επιβεβαίωσε ότι «σε περίπτωση θανάτου του Prigozhin, υπάρχει μηχανισμός για “πλήρη κινητοποίηση” – ανεξάρτητα από το ποιος έφταιγε για τον θάνατό του”. Ο βαθμός στον οποίο θα αντιδράσουν οι μισθοφόροι του Wagner στο θάνατο του αρχηγού τους μένει να φανεί.

Πάντως χθες τα γραφεία της εταιρίας είχαν φωτισμό σε σχήμα σταυρού, σε ένδειξη πένθους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ