Πριγκόζιν: Τι θα απογίνει η Wagner μετά τον θάνατό του – Το χρονικό της ρήξης με τον Πούτιν

Ο θάνατος σε αεροπορικό δυστύχημα του ανθρώπου που ταπείνωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν, του Γεβγκένι Πριγκόζιν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία αν και ορισμένοι Ρώσοι παρατηρητές αφήνουν υπόνοιες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή. Μπορεί όμως η μισθοφορική ομάδα του, η Wagner να επιβιώσει χωρίς αυτόν;

Η Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατο του Πριγκόζιν – «Τον σκότωσαν προδότες στη Ρωσία»

Στον απόηχο της «πορείας προς την Μόσχα» του Πριγκόζιν πριν από δύο μήνες, ο επικεφαλής της CIA, William Burns, είχε προβλέψει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπαιρνε τον χρόνο του για να πάρει την εκδίκησή του.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας πολύ περίπλοκος χορός», είχε πει ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν τον Ιούλιο. «Ο Πούτιν δεν ξεχνά».

Πριγκόζιν: Μαχητές της Wagner απειλούν με εκδίκηση – «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

Και ενώ οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν ασαφείς σχετικά με τον  θάνατο του μισθοφόρου σε αεροπορικό δυστύχημα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Wagner –η οργάνωση μισθοφόρων που έχτισε ο Πριγκόζιν– ουσιαστικά έχει δεχτεί δραματικό πλήγμα, όπως αναφέρει η «The Guardian».

Πηγή: Skynews

Καθώς ο εξέχων ρόλος της Wagner στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ήδη περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μετά τα όσα συνέβησαν στην Μόσχα , η οποία έφερε σε αμηχανία τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, φαινόταν –έστω και για μια στιγμή– ότι ο Πριγκόζιν προσπαθούσε να ανακτήσει μέρος της επιρροής μέσω της επιχείρησης του στην Αφρική με εντολή του Κρεμλίνου.

ΗΠΑ: Ο θάνατος του Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν»

Ο Πριγκόζιν είχε κάνει μια δήλωση υποστηρίζοντας το πραξικόπημα στον Νίγηρα, που θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως υπενθύμιση του πώς η Wagner είχε κάποτε υπηρετήσει τους σκοπούς του Κρεμλίνου. Αυτή την εβδομάδα είχε αναρτήσει ένα βίντεο από κάποιο σημείο στην Αφρική , στις μάχες που ήταν σήμα κατατεθέν του, υποδηλώνοντας ότι, ίσως, είχε βρει έναν νέο ρόλο και ότι οι πράξεις του είχαν συγχωρεθεί.

Σε αυτό το βίντεο, ο Πριγκόζιν επέμενε ότι στρατολογούσε κόσμο για επιχειρήσεις στην Αφρική, ενώ προσκαλούσε επίσης επενδυτές από την Ρωσία να βάλουν χρήματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσω του Russian House, ενός πολιτιστικού κέντρου στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας.

Η συντριβή του αεροσκάφους

Πετούσε πάνω από την περιοχή Tver κοντά στη Μόσχα μαζί με άλλους ανώτερους ηγέτες της Wagner όταν το ιδιωτικό του τζετ έπεσε και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές μπορεί να καταρρίφθηκε από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Δεν ήταν μόνο ο Πριγκόζιν που πέθανε στο δυστύχημα. Μαζί του στην πτήση ήταν ο Ντμίτρι Ούτκιν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ένα άλλο βασικό πρόσωπο της Βάγκνερ. Πρώην αξιωματικός της GRU και μισθοφόρος που δραστηριοποιούνταν στη Συρία φρουρώντας πετρελαιοπηγές, είχε εμπλακεί στο πραξικόπημα της Wagner .

Αναφορές από ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με την Wagner υποδηλώνουν ότι και άλλα μέλη της οργάνωσης  μπορεί επίσης να ήταν στην πτήση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Wagner, όπως είχε συσταθεί κάποτε, δεν υπάρχει πια.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκατοντάδες μαχητές που είχαν εξοριστεί σε βάσεις στη Λευκορωσία είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ορισμένοι δυσαρεστημένοι με τα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών, άλλοι μετακομίζοντας για να εργαστούν στην δυτική Αφρική. Η δύναμη μειώθηκε κατά 5.000 μαχητές.

Στην Ρωσία, οι επιχειρήσεις της Wagner βρίσκονταν σε παύση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς φαινόταν ότι ο Πριγκόζιν και οι σύμμαχοί του έψαχναν νέο ρόλο στη σκιά της δυσαρέσκειας του Πούτιν.

Και με την Wagner εκτός Ουκρανίας ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν μπορεί να συνεχίσει με οποιαδήποτε βιώσιμη μορφή στα αφρικανικά κράτη όπου δραστηριοποιήθηκε.

Όπως είχε πει ο πρώην αντιστρατάρχης αεροπορίας Sean Bell, τώρα στρατιωτικός αναλυτής στις ειδήσεις του Sky News τον Ιούνιο, χωρίς τον Prigozhin, η Wagner δεν είναι τίποτα.

«Αν η ομάδα Wagner είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, τότε είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιβιώσει. Είναι το τέλος της όπως την γνωρίζουμε» είχε πει.

Η ρήξη με τον Πούτιν

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενορχηστρωτής της ιστορικής εξέγερσης στον ρωσικό στρατό, είχε προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στην 23χρονη ηγεσία του Πούτιν. Πολλοί ήταν βέβαιοι για το ότι ο επικεφαλής της διαβόητης ομάδας Wagner απλά είχε πάρει σύντομη παράταση ζωής και ότι ζούσε με «δανεικό» χρόνο.

Πηγή: CNN

Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας, η ομάδα μισθοφόρων του Πριγκόζιν κατέρριψε τουλάχιστον δύο ελικόπτερα και σκότωσε περίπου 15 Ρώσους άνδρες του ρωσικού στρατού.

Η εξέγερση του Πριγκόζιν, η οποία έφτασε μέχρι τα περίχωρα της Μόσχας, εξέθεσε την ευθραυστότητα ενός καθεστώτος που πολλοί θεωρούσαν άτρωτο και σταθερό.

Μαχητές της Wagner απειλούν με εκδίκηση – «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

Μαχητές της Wagner απειλούν την Μόσχα με εκδίκηση, αφού έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής τους Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των νεκρών σε αεροπορικό δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται πως ανάρτηση του λογαριασμού «Grey Zone», ο οποίος πρόσκειται στη Wagner, στην πλατφόρμα Telegram επιβεβαίωσε τον θάνατό του το βράδυ της Τετάρτης αναφέροντας πως: «Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία».

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Πριγκόζιν ήταν στο αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη σε χωράφι, σκοτώνοντας και τους δέκα επιβαίνοντες, μόλις δύο μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος του Πούτιν.

Τώρα μαχητές της Wagner απειλούν ευθέως πως θα πάρουν εκδίκηση, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατός του. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σε βρετανικά ΜΜΕ ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Wagner αναφέρουν: «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Wagner. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ